Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mέση Ανατολή: Βαθιά στην καρδιά της πόλης της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις – ΠΟΥ: Καθημερινά σκοτώνονται 160 παιδιά

Mέση Ανατολή: Βαθιά στην καρδιά της πόλης της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις – ΠΟΥ: Καθημερινά σκοτώνονται 160 παιδιά
Ο υπουργός Άμυνας Joav Gallant αποκάλεσε τη Λωρίδα της Γάζας ως «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατίας της ανθρωπότητας»
Βαθιά στην πόλη της Γάζας ισχυρίζονται πως έχουν φτάσει οι Ισραηλινοί ενώ παράλληλα τα τανκς, τοποθετημένα στα περίχωρα, ετοιμάζονται για έφοδο στην καρδιά του αστικού κέντρου.
«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πολεμούν στην καρδιά της Πόλης της Γάζας.
Στην καρδιά της τρομοκρατίας» υποστήριξε είπε ο υποστράτηγος Yaron Finkelman, διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.
«Κάθε μέρα και κάθε ώρα οι δυνάμεις μας σκοτώνουν μαχητές της Hamas, τους ξετρυπώνουν από τούνελ, καταστρέφουν τα όπλα τους».
Το Ισραήλ προηγουμένως είχε δηλώσει ότι είχε περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, όπου κατοικεί περίπου το ένα τρίτο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, και σύντομα θα επιτεθεί για να εξοντώσει τους μαχητές της Hamas.
Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισχωρήσει στην πόλη, ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού, ο Richard Hecht, υπαινίχθηκε ότι πραγματοποιούν επιδρομές στο αστικό κέντρο.
Ερωτηθείς εάν είχαν πραγματοποιηθεί τέτοιες επιδρομές, είπε:
«Δεν πρόκειται να μιλήσω για το πώς ενεργούμε επιχειρησιακά γύρω από την πόλη της Γάζας.
Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αυτό είναι το μοναδικό που μπορώ να πω».
Η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas είπε ότι οι μαχητές της προκαλούσαν μεγάλες απώλειες και ζημιές στις προελαύνουσες ισραηλινές δυνάμεις.
Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί στο πεδίο της μάχης και των δύο πλευρών.
Ισραηλινός ΥΠΑΜ: Στο καταφύγιό του κρύβεται ο ηγέτης της Hamas

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας, προπύργιο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Hamas, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Joav Gallant.
Σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γκάλαντ ανέφερε πως ισραηλινοί στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς.
Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Jahya Sinoir, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.
Απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».
Η εξουσία και η φήμη του Sinoir εδραιώθηκαν στα 21 χρόνια που πέρασε κρατούμενος σε ισραηλινή φυλακή μετά την καταδίκη του από ισραηλινό στρατοδικείο για τη δολοφονία 12 Παλαιστινίων υπόπτων συνεργατών του Ισραήλ.
Εκεί έγινε ο ηγέτης όλων των κρατούμενων της Ηamas στις ισραηλινές φυλακές, ένα πόστο με επιρροή στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Το 2004 Ισραηλινοί γιατροί αφαίρεσαν ένα απόστημα από τον εγκέφαλο του Sinoir σώζοντάς του τη ζωή, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, συνέκρινε τον ηγέτη της Hamas με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον κατηγόρησε ότι κρύβεται σε καταφύγιο ενώ ο λαός του υποφέρει.

Μήνας μακελειού…


Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Hamas διέρρηξαν τον φράχτη που περικλείει τη Γάζα σκοτώνοντας 1.400 Ισραηλινούς, κυρίως πολίτες, ενώ απήγαγαν περισσότερους από 200.
Έκτοτε, το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα, που διοικείται από τη Hamas, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, περίπου το 40% των οποίων είναι παιδιά.
«Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπης ταλαιπωρίας, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας» δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Volcker Turk σε δήλωσή του.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ έδωσε νέα διορία στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή έως το μεσημέρι της 8ης Νοεμβρίου.
Οι κάτοικοι λένε ότι τα ισραηλινά τανκς κινούνται κυρίως τη νύχτα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό προκειμένου να ανοίξουν δρόμο για την επίγεια προέλασή τους.
«Για την ασφάλειά σας, εκμεταλλευτείτε αυτήν την επόμενη ευκαιρία για να μετακινηθείτε νότια, πέρα από τη Γουάντι Γάζα», ανακοίνωσε ο στρατός, αναφερόμενος στους υγροτόπους που διχοτομούν τη στενή, παράκτια περιοχή.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας λέει ότι 900.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καταφύγια στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας.
«Το πιο επικίνδυνο ταξίδι στη ζωή μου.
Είδαμε τα τανκς από το σημείο (βεληνεκές).
Είδαμε σαπισμένα ανθρώπινα σώματα. Είδαμε θάνατο» δημοσίευσε ο κάτοικος Adam Fayez Zeyara με μια selfie του στο δρόμο έξω από την πόλη της Γάζας.
Παρότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ επικεντρώνεται στο βόρειο μισό της Γάζας, ο Νότος έχει επίσης δεχθεί επίθεση.
Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίς το πρωί της Τρίτης στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα στη νότια Γάζα.
«Είμαστε άμαχοι», είπε ο Ahmed Ayesh, ο οποίος διασώθηκε από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Khan Younis, όπου οι υγειονομικοί δήλωσαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
«Αυτή είναι η γενναιότητα του Ισραήλ - δείχνουν τη δύναμή τους ενάντια σε αμάχους, μωρά, παιδιά και ηλικιωμένους».
Καθώς μιλούσε, διασώστες με τα χέρια προσπαθούσαν να ελευθερώσουν ένα κορίτσι που ήταν θαμμένο μέχρι τη μέση της στα συντρίμμια.

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι – σχεδόν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας – έχουν βρει τον θάνατο και κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Christian Lindmeier.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Lindmeier είπε ότι μέχρι στιγμής 16 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την προστασία του προσωπικού του ΠΟΥ.
Ανέφερε 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ.
Επί του παρόντος, είπε ότι 14 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Hamas στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων, πολλοί εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
Ταυτόχρονα, σχολίασε πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που χρειάζεται άμεσα νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
Ο Jens Lerke, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε σε δημοσιογράφους ότι από τις 21 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας 561 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνοντας όμως ότι κανένα από αυτά δεν μετέφερε καύσιμα, κατ’ εντολή των ισραηλινών αρχών.
Η Αλεσάντρα Βελούτσι, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε από την πλευρά της ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο σε δομές των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ισραήλ επιδιώκει τον έλεγχο… αορίστως - και στο βάθος εκτοπισμός!

Μέχρι πρότινος ήταν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του Ισραήλ για τη Γάζα ήταν σχετικά ασαφή.
Σε μερικά από τα πρώτα σχόλια για το θέμα, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είπε ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να έχει την ευθύνη ασφαλείας για τη Γάζα «για αόριστο χρονικό διάστημα».
«Είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη», είπε στο ABC News της αμερικανικής τηλεόρασης.
Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και τους εποίκους του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 και δύο χρόνια αργότερα η Hamas ανέλαβε την εξουσία νικώντας την Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί διοίκηση σε ένα ξεχωριστό, κατεχόμενο από το Ισραήλ έδαφος, τη Δυτική Όχθη.
Ο Simcha Rothman, βουλευτής του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του Netanyahu, δήλωσε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι δυνάμεις μας δεν πρέπει να χύσουν αίμα για να δώσουν τη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή...
Μόνο πλήρης ισραηλινός έλεγχος.
Η αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας θα αποκαταστήσει την ασφάλεια».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αντιτάχθηκε στην εκ νέου κατοχή:
«Δεν είναι καλό για το Ισραήλ, δεν είναι καλό για τον ισραηλινό λαό», είπε ο Kirby στο CNN.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είχε μιλήσει με ηγέτες στην περιοχή για το πώς θα μπορούσε να είναι η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, ο Kirby είπε: «Ό,τι κι αν είναι, δεν μπορεί να είναι αυτό που ήταν στις 6 Οκτωβρίου. Δεν μπορεί να είναι η Hamas».
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Merav Michaeli, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να εργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις αραβικές χώρες και την Παλαιστινιακή Αρχή για μια «πολιτική νίκη» στη Γάζα ώστε να γίνει το Ισραήλ ασφαλές όταν η Hamas ηττηθεί στρατιωτικά.
Σημειώνεται πως τόσο το Ισραήλ όσο και η Hamas έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός.
Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν, ενώ η Hamas δεν τους απελευθερώνει αν προηγουμένως δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
Η Ουάσιγκτον, από τη μεριά της, υποστήριξε τη θέση του Ισραήλ ότι η κατάπαυση του πυρός θα βοηθούσε τη Hamas.
Υπενθυμίζεται ότι διαβαθμισμένο έγγραφο που παραπέμπει σε πρακτικές εθνοκάθαρσης των Ισραηλινών εις βάρος των Παλαιστινίων διέρρευσε ο ιστότοπος Wikileaks…
Όπως σημειώνεται, το σχέδιο περιγράφει πώς θα εκδιωχθεί ο πληθυσμός της Γάζας από τα πατρογονικά εδάφη του και περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα:
• Εντολή στους Παλαιστίνιους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα πριν από τις χερσαίες επιχειρήσεις.
• Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις από τον Βορρά προς τον Νότο της Γάζας.
• Οι δρόμοι διαφυγής στη Ράφα να παραμείνουν καθαροί.
• Ίδρυση καταυλισμών με σκηνές στο βόρειο Σινά και ίδρυση πόλεων για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο
Πέρα, όμως, τα παραπάνω, υπάρχει και ειδική αναφορά στην Ελλάδα ως χώρα εκτοπισμού, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, λόγω των πρόσφατων γεγονότων και των εξελίξεων στο Μεταναστευτικό.
«Τα παιδιά μου… δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος»

Οι ατελείωτες ιστορίες τρόμου για τα δεινά των πολιτών και στις δύο πλευρές έχουν πολώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη τον περασμένο μήνα.
Στο Shefayim του Ισραήλ, ο Avihai Brodutch περιέγραψε 31 ημέρες αγωνίας αφότου η Hamas απήγαγε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του από το Kfar Aza, ένα κιμπούτς περίπου τρία χιλιόμετρα (2 μίλια) από τη Γάζα.
«Tα παιδιά μου… είναι τόσο μικρά και δεν έχουν κάνει τίποτα κακό σε κανέναν», είπε για τη 10χρονη κόρη του και τους γιους του, οκτώ και τεσσάρων ετών.
Από την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας που διαθέτουν ξένα διαβατήρια μπορούν να βγουν από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.
Αλλά η συντριπτική πλειονότητα είναι παγιδευμένη, και όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν περιγράφουν το μαρτύριο τους που άφησαν πίσω τους.
«Είναι απλώς μια ταινία τρόμου που συνεχίζει να επαναλαμβάνεται», είπε στο Reuters στο Κάιρο η Suzan Beseiso, 31 ετών, μια Παλαιστινιοαμερικανίδα που κατάφερε να φύγει από τη Γάζα για την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα.
«Χωρίς ύπνο. Χωρίς φαγητό. Χωρίς νερό. Αφήνεις το ένα μέρος μετά το άλλο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης