Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαγή στη Γάζα: Εκκενώνεται το νοσοκομείο Al Shifa, στόχος υπόγειο αρχηγείο της Ηamas - Συνεχίζεται το θρίλερ με ομήρους

Σφαγή στη Γάζα: Εκκενώνεται το νοσοκομείο Al Shifa, στόχος υπόγειο αρχηγείο της Ηamas - Συνεχίζεται το θρίλερ με ομήρους
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν νοσοκομεία και σχολεία της Γάζας
Στην εκκένωση του νοσοκομείου Al Shifa στην πόλη της Γάζας προχωρούν οι αρμόδιες παλαιστινιακές αρχές μετά από εντολές του Ισραηλινού Στρατού, σύμφωνα με τη Wall Street Journal
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Hamas, περί τις 50.000 με 60.000 άνθρωποι είχαν καταφύγει μέσα και γύρω από τους χώρους του νοσοκομείου, ενώ υπάρχουν και 2.500 ασθενείς.
Οι άμαχοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το νοσοκομείο, ελπίζοντας να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς που σφυροκοπούν την υπόλοιπη πόλη της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους New York Times, η Hamas και το Ισραήλ διαπραγματεύονται προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων, με την αμερικανική εφημερίδα να επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών.
Το Κατάρ είναι ο βασικός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, ενώ συμμετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανέφερε το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με μία από τις προτάσεις που συζητούνται, η Ηamas θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών γυναικών και παιδιών καθώς και ξένων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, με αντάλλαγμα μια σύντομη κατάπαυση πυρός.
Κατόπιν θα μπορούσε να ακολουθήσει απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων, εάν τηρηθούν οι όροι, είπαν.
Σε αντάλλαγμα, η Hamas ζητά μια παύση πυρός, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία στη Γάζα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων τους.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Daniel Hagari σχολίασε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για πιθανές συμφωνίες με τη Ηamas, σύμφωνα με τις οποίες η τρομοκρατική ομάδα θα απελευθερώσει ορισμένους από τους ομήρους που κρατά.
«Εργαζόμαστε συνεχώς και ενεργητικά για να επιστρέψουν οι όμηροι», δήλωσε ο Hagari σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Παρασκευής.
«Αυτές οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες, θα χρειαστούν ακόμα χρόνο.
Δεν θα χάσουμε ούτε μια ευκαιρία να επιστρέψουμε τους ομήρους σπίτι» επισήμανε.

«Nόμιμοι στόχοι...»

Υπενθυμίζεται πως τρία νοσοκομεία και ένα σχολείο επλήγησαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας από τους Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.
Παράλληλα, χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται κοντά σε άλλο νοσοκομείο.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πύραυλοι έπεσαν στην αυλή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, Al-Shifa, τις πρώτες πρωινές ώρες, προκαλώντας ζημιές.
Επίσης, πυρπολήθηκε το παιδιατρικό νοσοκομείο Nasser Rantissi.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται στη βόρεια Γάζα, όπου το Ισραήλ λέει ότι είναι συγκεντρωμένοι οι μαχητές της Hamas.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η Hamas και η Ισλαμική Τζιχάντ χρησιμοποιούν τους τραυματίες και τους εκτοπισμένους που βρίσκονται στα νοσοκομεία ως ανθρώπινη ασπίδα.
Την ίδια στιγμή, ισραηλινά τανκς, που προελαύνουν στη βόρεια Γάζα για σχεδόν δύο εβδομάδες, έχουν πάρει θέσεις γύρω από τα νοσοκομεία Nasser Rantissi, Παίδων, καθώς και το νοσοκομείο Al-Quds.
«Το Ισραήλ ξεκινά έναν πόλεμο στα νοσοκομεία » δήλωσε στο Reuters ο Mohammad Abu Selmeyah, διευθυντής του νοσοκομείου Al Shifa, το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλους.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ashraf Al-Qidra είπε ότι ο «εχθρός» βομβάρδισε πέντε φορές τα κτίρια του νοσοκομείου Shifa.
«Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επίθεση τα ξημερώματα», είπε.
Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Reuters δείχνει σκηνές πανικού και ανθρώπους αιμόφυρτους.
Ο Selmeyah είπε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στο σχολείο Al-Buraq στην πόλη της Γάζας, όπου βρίσκονταν άνθρωποι των οποίων τα σπίτια είχαν καταστραφεί.
Ο Παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούσαν στο νοσοκομείο Al-Quds, με ένα άτομο να χάνει τη ζωή του και 28 να τραυματίζονται, τα περισσότερα εκ των οποίων παιδιά.
Από τη μεριά του, το Ισραήλ δεν σχολίασε αμέσως τις αναφορές.
Λέει ότι δεν στοχεύει πολίτες και προσπαθεί να τους προστατεύσει, αλλά και ότι οι μαχητές της Hamas έχουν κρυμμένα κέντρα διοίκησης κάτω από το Al Shifa και άλλα νοσοκομεία.
«O κόσμος βλέπει γειτονιές με σχολεία, νοσοκομεία, ομάδες προσκόπων, παιδικές χαρές και τζαμιά, αλλά η Hamas βλέπει μια ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.
Η Hamas λέει ότι τέτοιες δηλώσεις είναι αναληθείς.
Με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να αναφέρουν περισσότερους από 10.000 νεκρούς, το Ισραήλ δέχεται συνεχώς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
Βέβαια, η περίπτωση κατάπαυσης του πυρός δεν είναι στο τραπέζι, με τους Ισραηλινούς να δηλώνουν πως θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Hamas, ώστε να ανασυνταχθεί και να προετοιμάσει νέες επιθέσεις.
Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περισσότερους από 15.000 «τρομοκρατικούς στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ έχει εντοπίσει 6.000 όπλα από την αρχή του πολέμου.
Στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas, δηλαδή των Ταξιαρχιών Al Qassam, δήλωσαν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ότι εξακολουθούν να εκτοξεύουν ρουκέτες και βλήματα προς το Ισραήλ.
Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και τις γύρω περιοχές για να ειδοποιήσουν τον κόσμο για εκτόξευση ρουκετών της Hamas.
Γιατροί ανέφεραν ότι δύο γυναίκες στο Τελ Αβίβ υπέστησαν τραύματα από σκάγια.
Ισραήλ: Σε αποτυχημένη ρουκέτα της Hamas οφείλεται το πλήγμα στο νοσοκομείο al-Shifa

Σε δήλωση που εξέδωσε ο Ισραηλινός Στρατός την Παρασκευή (10/11) ανέφερε ότι η επίθεση στο νοσοκομείο al-Shifa ήταν το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης εκτόξευσης πυραύλου από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τη δήλωση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), «μια ισραηλινή έρευνα ανακάλυψε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από μια από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Γάζα.»
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο επειδή ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούσαν κοντά.
Χιλιάδες εγκαταλείπουν…

Όπως είναι ευνόητο, τα νοσοκομεία της Γάζας δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Φάρμακα, φαγητό, καθαρό νερό και καύσιμο για τις γεννήτριες εξαντλούνται… ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται χωρίς αναισθησία.
Στον απόηχο της έκρηξης στο νοσοκομείο Al Shifa, πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν τραπεί σε φυγή.
Ο Ayman Al-Masri, που τραυματίστηκε στο πόδι τις πρώτες μέρες του πολέμου, είχε καταφύγει εκεί με τη μητέρα και την αδερφή του πριν από 10 ημέρες.
«Χτύπησαν το Al Shifa σήμερα.
Όλοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους και ήρθαμε εδώ περπατώντας» υποστήριξε ο Al-Masri στο Reuters, ο οποίος είπε ότι το πόδι του εξακολουθεί να πονάει.
«Θέλουμε εκεχειρία, θέλουμε λύση, μια πολιτική λύση.
Θέλω όλος ο κόσμος να σταθεί δίπλα μας» είπε.
«Δεκάδες παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα, γίνονται σφαγές, αυτός είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος».
Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι ο κόσμος είχε όλη την ημέρα για να μετακινηθεί στα νότια της Γάζας, και ο Al-Masri ήταν μεταξύ των χιλιάδων που διέφυγαν.
ΜΜΕ που συνδέονται με τη Hamas ανέφεραν ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δρόμο που χρησιμοποιούνταν ως οδός διαφυγής προς τα νότια.
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Eylon Levy είπε ότι τα κεντρικά γραφεία της Hamas ήταν στο υπόγειο του νοσοκομείου Al Shifa, πράγμα που σημαίνει ότι το νοσοκομείο θα μπορούσε να χάσει το καθεστώς προστασίας του και να γίνει νόμιμος στόχος.
Οι Παλαιστίνιοι λένε πως η εκκένωση των νοσοκομείων είναι αδύνατη.
«Μιλάμε για 45 μωρά σε θερμοκοιτίδες, 52 παιδιά σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκατοντάδες τραυματίες και ασθενείς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους» είπε.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 11.078 κάτοικοι της Γάζας είχαν σκοτωθεί μέχρι την Πέμπτη, με περίπου το 40% να είναι παιδιά.
Το Ισραήλ λέει ότι 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και περίπου 240 πιάστηκαν όμηροι από τη Hamas στις 7 Οκτωβρίου, ενώ 39 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες έκτοτε.

O Netanyahu αψηφά τις ΗΠΑ: Θα ελέγχουμε τη Γάζα και μετά τον πόλεμο, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε διεθνή δύναμη

O Benjamin Netanyahu αψηφά τον Λευκό Οίκο, αλλά και άλλα δυτικά κράτη, που κάλεσαν το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Γάζα μετά τη νίκη του IDF επί της Ηamas.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε την Παρασκευή, στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των αρχών των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας ότι μετά την εξάλειψη της Hamas, «θα υπάρχει πλήρης ισραηλινός έλεγχος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης πλήρους αποστρατιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή από τη Λωρίδα για τους πολίτες του Ισραήλ».
«Ο ισραηλινός στρατός θα ελέγχει τη Γάζα και μετά τον πόλεμο, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια διεθνή δύναμη» ξεκαθάρισε ο Netanyahu.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν υποστηρίζει μια ισραηλινή στρατιωτική «ανακατάληψη» της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου Ισραήλ - Ηamas, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο Biden πιστεύει ότι «η εκ νέου κατάληψη της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει», είπε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, στους δημοσιογράφους την Τρίτη.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν πλήξει περίπου 15.000 στόχους που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου και κατέσχεσαν και κατέστρεψαν περίπου 6.000 όπλα, όπως πυροβόλα όπλα, ρουκέτες, αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικά πυραύλους, εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρομαχικά.
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν στόχους της Ηamas σε όλη τη Λωρίδα, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, εκτοξευτών πυραύλων, αποθηκών όπλων, τούνελ και άλλων υποδομών που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική ομάδα, καθώς και δεκάδες μέλη της.
Ο IDF έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνει πρόσφατα χτυπήματα.

Ράφα: Διακόπηκαν οι απομακρύνσεις ξένων και τραυματιών προς την Αίγυπτο

Οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών και Παλαιστινίων που χρήζουν κατεπείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης διακόπηκαν σήμερα στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, ανέφεραν τρεις πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την τελευταία πηγή και μια αιγυπτιακή ιατρική πηγή, η διακοπή οφείλεται στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μεταφορά των τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζας στη Ράφα.
Η απομάκρυνση των κατόχων ξένων διαβατηρίων και των τραυματιών από τη Γάζα στην Αίγυπτο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και έχει διακοπεί δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω των βομβαρδισμών που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, έπληξαν ή στόχευαν αυτοκινητοπομπές ασθενοφόρων.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης