Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan θέλει τα Eurofighter ως απάντηση στα ελληνικά Rafale - Μπλόκο από Scholz

Ο Erdogan θέλει τα Eurofighter ως απάντηση στα ελληνικά Rafale - Μπλόκο από Scholz
Ο Erdogan αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, με δυνατότητα διπλασιασμού τους
Σχετικά Άρθρα

Τα σχέδια της Τουρκίας για την αγορά Eurofighter θα μπλοκάρει η Γερμανία, εμμένοντας στην αρνητική της στάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο καγκελάριος Olaf Scholz δεν αναμένεται να κάνει αποδεκτό νέο αίτημα του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, με φόντο και την υποστήριξη της Τουρκίας στη Hamas και τις σφοδρές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών αύριο Παρασκευή 17/11 στο Βερολίνο, ο Erdogan πιθανότατα θα ζητήσει από τον Scholz να άρει το μπλόκο στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει τη γερασμένη αεροπορία της χώρας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος.
Η Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες.

Απάντηση στα ελληνικά Rafale

Ο Erdogan αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, με δυνατότητα διπλασιασμού τους, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg, υπό τον όρο ανωνυμίας.
Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.

Δεν θα συμφωνήσει η Γερμανία

Ο καγκελάριος Scholz δεν αναμένεται να συναινέσει, ανέφεραν οι Γερμανοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, που αφορούν την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η ανακήρυξη του Ισραήλ ως «κράτους τρομοκράτη» από τον Erdoganν, καθώς και της Hamas ως πολιτικού κόμματος εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα στη Γάζα, προστέθηκε στη λίστα των ανησυχιών, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Hamas τρομοκρατική οργάνωση.
«Πρόκειται για την επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου, με τον οποίο συζητάμε μια ολόκληρη γκάμα θεμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.


Γερασμένος στόλος

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει τον στόλο των αεροπλάνων F-4 και ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας της χώρας αποτελεί προτεραιότητα για τον Τούρκο πρόεδρο από το 2019, όταν οι ΗΠΑ απέβαλαν τη χώρα από το πρόγραμμα αγοράς και συμπαραγωγής των πιο προηγμένων F-35 της Lockheed Martin.
Η Τουρκία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, με τις ΗΠΑ να φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν έκτοτε ότι η τουρκική επικύρωση της σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία πώλησης πολεμικών αεροσκαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης