Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan διέσυρε τον Scholz στη Γερμανία - «Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ, μπορούμε να βρούμε αλλού Eurofighter»

Ο Erdogan διέσυρε τον Scholz στη Γερμανία - «Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ, μπορούμε να βρούμε αλλού Eurofighter»
Παγερό κλίμα, σκληρό παζάρι και οξείες επιθέσεις προέκυψαν από την συνάντηση Scholz - Edogan
Κατόπιν της συνάντησής του με τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στην καγκελαρία, όπου θα είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Olaf Scholz.
Ο Scholz υποδέχτηκε τον Erdogan, ενώ πριν αποσυρθούν στα ενδότερα, παρέθεσαν δηλώσεις στον Τύπο.
Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Hamas, εξαπολύοντας εκ νέου βέλη κατά των Ισραηλινών, ωστόσο καταφέρθηκε και με πολύ μεγάλη οξύτητα και κατά της γερμανικής στάσης για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχει πια μέρος Γάζα - Ψεύδεται για τα πυρηνικά το Ισραήλ

«Έχει το Ισραήλ επί του παρόντος πυρηνικά όπλα; Ναι, έχει, αλλά αν τους ρωτήσετε γι' αυτό, θα σας πουν πως δεν έχουν. Ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Γερμανούς φίλους μου για τη φιλοξενία. Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη. Θα συζητήσουμε τις συνολικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας. Θα υπάρξουν εμπορικές, πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις στις συζητήσες μας. Οι εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα είναι άλλη μια διάσταση. Θα μιλήσω ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως μια αρχή. Η επόμενη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί. Σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που ονομάζεται Γάζα. Η Hamas αυτή τη στιγμή κοιμάται. Μπορεί η δύναμη της Hamas να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;» επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Καρφιά στη Γερμανία: «Aυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για το Ισραήλ»

«Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, η υποστήριξη που θα έπρεπε να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χτυπιούνται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα. Πώς μπορούν και πυροβολούν παιδιά; Θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια; Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου. Γι' αυτό δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα» πρόσθεσε ο Edogan, ενώ για το θέμα των ομήρων είπε: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του. Οι αιχμάλωτοι ετών βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ. Θα ήταν άδικο αν δεν το βλέπαμε αυτό» συνέχισε κατά τη διάρκειά της τοποθέτησής του.

Για την συμφωνία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας

Όσον αφορά στα ουκρανικά σιτηρά, επεσήμανε: «Όποια δουλειά κι αν κάναμε στο θέμα των σιτηρών, δεν κάναμε διακρίσεις. Το 40% από το διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας έφτασε στην Ευρώπη, το 14% σε εμάς, το υπόλοιπο σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία αποφάσισε να στείλει μια σημαντική ποσότητα σιτηρών. Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να στείλει σιτηρά μέσω του διαδρόμου σε 4 ή 5 χώρες και θα λάβει μέτρα».

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα Eurofighter

Φυσικά, ο Erdogan δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας: «Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί μέρος της συζήτησής μας. Έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες εδώ και πολύ καιρό όσον αφορά την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκική Δημοκρατία περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».
Τέλος, σχετικά με την πιθανολογούμενη πώληση των αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, απάντησε: «Είτε το δώσει η Γερμανία είτε όχι, είναι η Γερμανία η μόνη στον κόσμο που παράγει πολεμικά αεροσκάφη; Τα δουλεύουμε και τα προμηθεύουμε από πολλά μέρη».

Καγκελάριος Scholz: Αδιαπραγμάτευτα με το Ισραήλ - Μας θλίβει ο πόνος των αμάχων

Στον αντίποδα, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz υποστήριξε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Hamas. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα. Εκτός από αυτά τα τρέχοντα θέματα, θα μιλήσουμε και για τις διμερείς σχέσεις. Θα μιλήσουμε επίσης για τα βήματα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο σεισμός στην περιοχή του Γκαζιαντέπ αποκάλυψε πόσο στενές σχέσεις έχουν οι δύο χώρες. Δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο πεδίου και χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για μικρά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης