Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα: Στην Αίγυπτο 28 πρόωρα βρέφη - Biden: Κοντά σε συμφωνία με Hamas για απελευθέρωση ομήρων

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα: Στην Αίγυπτο 28 πρόωρα βρέφη - Biden: Κοντά σε συμφωνία με Hamas για απελευθέρωση ομήρων
Το ιατρικό προσωπικό στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μετέφερε με προσοχή τα μικροσκοπικά μωρά
Σχετικά Άρθρα
Ομάδα 28 πρόωρων βρεφών από τη Γάζα μεταφέρθηκε σήμερα από νοσοκομείο εντός του βομβαρδισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην Αίγυπτο προκειμένου να τους παρασχεθεί φροντίδα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση καθώς και με όσα δήλωσε γιατρός παλαιστινιακού νοσοκομείου.
Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News, μετέδωσε ότι 29 πρόωρα μωρά έφθασαν στην Αίγυπτο μέσω της Ράφα.
Το ιατρικό προσωπικό στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μετέφερε με προσοχή τα μικροσκοπικά μωρά από τα ασθενοφόρα και τα τοποθετούσαν σε κινητές θερμοκοιτίδες, τις οποίες στην συνέχεια μετακινούσαν προς άλλα ασθενοφόρα. Τα μωρά, από τα συνολικά 31 που μεταφέρθηκαν χθες από το πολιορκημένο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας σε μαιευτική κλινική στο νότιο τμήμα του θύλακα, φορούσαν μόνο πάνες και μικροσκοπικά σκουφάκια.
«Τα μωρά έφθασαν σε μένα από το νοσοκομείο αλ Σίφα.
Ήταν σε τρομακτική κατάσταση όταν έφθασαν εδώ», δήλωσε ο δρ Mohammad Salama, επικεφαλής της μονάδας νεογνών στο νοσοκομείο Al Helal Al Emirati στη Ράφα, στη νότια Γάζα.
«Κάποια πάσχουν από υποσιτισμό, άλλα από αφυδάτωση και κάποια από υποθερμία. Προσπαθήσαμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της υγείας τους κατά τις προηγούμενες 24 ώρες», δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικά στο Reuters.
«Μόλις λάβαμε το τηλεφώνημα για να ετοιμάσουμε τα μωρά, τα ετοιμάσαμε για να μπορούν να ταξιδέψουν».
Ο Salama δήλωσε ότι κάποια από τα μωρά ήταν με τις μητέρες τους, ενώ άλλα που δεν είχαν συγγενείς μαζί τους συνοδεύονταν από μέλη του ιατρικού προσωπικού. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μητέρες τους έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, ενώ άλλοι συγγενείς υπέγραψαν έγγραφα συναίνεσης για τη μεταφορά τους, δήλωσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι τρία πρόωρα μωρά από μια μεγαλύτερη ομάδα βρεφών που αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην Αίγυπτο παρέμειναν σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα για να λάβουν περαιτέρω ιατρική φροντίδα.
«Τα 28 μωρά έχουν φθάσει τώρα με ασφάλεια στην Αίγυπτο.
Τρία μωρά παραμένουν στο Νοσοκομείο Εμιράτων και συνεχίζουν να λαμβάνουν φροντίδα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε email προς το Reuters.
Ερωτηθείς για την κατάσταση των μωρών, δήλωσε:
«Όλα τα μωρά παλεύουν με σοβαρές λοιμώξεις και συνεχίζουν να έχουν ανάγκη από φροντίδα».
Εν τω μεταξύ, σοκάρουν οι αριθμοί των νεκρών παιδιών - θυμάτων ενός ακόμη πολέμου....
Τα παιδιά αποτελούν το 47% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας αναφέρουν οι Αρχές, ενώ υπολογίζεται ότι παραπάνω από 5.500 έχουν σκοτωθεί.
Μάλιστα, η UNICEF χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά»
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά έχει επίσης περιγράψει την κατάσταση στη Γάζα ως «μαύρο λεκέ για τη συλλογική μας συνείδηση», χαρακτηρίζοντας το ποσοστό των θυμάτων παιδιών «απλά σοκαριστικό».
Η Save the Children λέει ότι περισσότερα παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από ό,τι σε όλες τις άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο από το 2019, μαζί.

Ο Biden «πιστεύει» ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Hamas είναι κοντά

O πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε σήμερα πως «πιστεύει» ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Hamas στη Λωρίδα της Γάζας είναι κοντά, στο περιθώριο μιας τελετής στον Λευκό Οίκο.
Ένας δημοσιογράφος του έθεσε την εξής ερώτηση: «Είναι κοντά μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων;» και ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Πιστεύω».

Σε κλοιό και το Ινδονησιακό νοσοκομείο

Μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa, όπου οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως εντόπισαν μια σήραγγα μήκους 55 μέτρων, σε βάθος 10 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο – ισχυρισμό πάντως που απορρίπτουν ως καθαρό ψέμα από την Hamas, τονίζοντας πως είναι 8 ημέρες στο νοσοκομείο και δεν έχουν βρει τίποτα -, ο IDF στενεύει τον κλοιό με άρματα μάχης γύρω και από το Ινδονησιακό νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού της Jabalia.
Ο IDF ανακοίνωσε ότι διευρύνει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή και για αυτό το λόγο προειδοποίησε όσους βρίσκονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia να τον εκκενώσουν, καθώς εκεί, όπως λέει, βρίσκονται τρομοκράτες και υποδομές της Hamas.
Ήδη η κύρια αίθουσα των χειρουργείων έχει υποστεί ζημιές και δεν είναι πλέον διαθέσιμη για επεμβάσεις όπως μεταδίδει το Al Jazeera μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με τα ισραηλινά άρματα μάχης να είναι σε μια απόσταση περίπου 20 μέτρων από το κτήριο του νοσοκομείου.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσα τους γιατροί και ασθενείς, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στο Ινδονησιακό νοσοκομείο.
Εκτιμάται ότι σε αυτό βρίσκονται τουλάχιστον 700 ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό με την Hamas να υποστηρίζει πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει πόλεμο κατά των νοσοκομείων της Γάζας.
2023-10-08T072247Z_1306678037_RC26O3AP4CEG_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-1024x682.jpg
Επίθεση και στο Nότο

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται πως μετά την εκκαθάριση και την ισοπέδωση των βόρειων εδαφών και της πόλης της Γάζας, είναι έτοιμος να εισβάλλει και στα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, όπου και έχουν μετακινηθεί εκατομμύρια Παλαιστινίων προκειμένου να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στα νότια εδάφη του θύλακα, προκειμένου να εξοντώσει τους ηγέτες της Hamas και να βρει ομήρους.
Είναι όμως προφανές πως μια επίθεση στα νότια εδάφη, θα φέρει τους Ισραηλινούς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση της πολεμικής σύγκρουσης.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να ελέγξουν τα σύνορα με την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων και των υπόγειων τούνελ, έτσι ώστε να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων και να αποτρέψουν τους ηγέτες της Hamas να φύγουν απο τη Γάζα.
Παράλληλα αναφέρεται πως οι βομβαρδισμοί στα βόρεια εδάφη της Γάζας θα διαρκέσουν για πολλές ακόμα εβδομάδες, ότι θα ενταθούν οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Khan Yunis και Rafah και ότι θα ακολουθήσει στα νότια εδάφη η χερσαία εισβολή με πεζικό και άρματα μάχης.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι, που έφυγαν από τα βόρεια εδάφη προς τα νότια, να αναγκαστούν να μεταβούν στην Αίγυπτο λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
57492336_605.jpg
Επίθεση στα βορειοανατολικά

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται η διεύρυνση προς το βορειοανατολικό κομμάτι, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εστιάζουν σε πόλεις όπως η Μπέιτ Χανού και η Τζαμπάλια όπου βρίσκεται το Ινδονησιακό νοσοκομείο. Το Ισραήλ προσπαθεί να διευρύνει τον έλεγχό του στο βόρειο μέτωπο η Χαμάς αποκρούει και απαντά σε όλα τα χτυπήματα.
Πάντως το γεγονός ότι το Ισραήλ σε πολλές περιπτώσεις δεν δείχνει πρόθυμο να συνεργαστεί με τη Δύση, έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική είναι η άφιξη συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου στο Τελ Αβίβ. Και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία διεύρυνσης του μετώπου και προς βορρά, με την Hezbollah.
Αυτό θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε περαιτέρω στη σύγκρουση.
israel_0.jpg.webp
Οι BRICS συνεδριάζουν για τη Γάζα

Η Νότια Αφρική θα προεδρεύσει αύριο Τρίτη σε έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) «για την κατάσταση στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή», όπως ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοαφρικανική προεδρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα λάβει μέρος στη σύνοδο, δήλωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο, σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Cyril Ramaphosa «ως πρόεδρος της ομάδας χωρών BRICS» συγκαλεί «κοινή έκτακτη σύνοδο» για την κατάσταση στη Γάζα, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) αύριο, Τρίτη.
Στη διαδικτυακή σύνοδο θα συμμετάσχουν οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών των BRICS καθώς και οι ηγέτες χωρών που έχουν προσκληθεί, κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, να συμμετάσχουν στην ομάδα από τον ερχόμενο Ιανουάριο, δηλαδή η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε την Παρασκευή τη διεξαγωγή έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, από κοινού με άλλες τέσσερις χώρες, θα ανοίξει τη σύνοδο των BRICS, όπου κάθε μία από τις υπόλοιπες χώρες, μέλη ή προσκεκλημένες, αναμένεται στη συνέχεια να πάρει τον λόγο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Πρετόρια.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres θα λάβει επίσης μέρος στη σύνοδο, μετά την οποία οι ηγέτες «αναμένεται να εγκρίνουν κοινή διακήρυξη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Γάζα».
Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου την ανάκληση των διπλωματών της που υπηρετούσαν στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, προκειμένου να «επισημάνει την ανησυχία» της για τις «θηριωδίες» που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα.
Η Πρετόρια είναι επί μακρόν ένθερμος υπέρμαχος της παλαιστινιακής υπόθεσης, με το ANC, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, να παραλληλίζει συχνά την κατάσταση με τον δικό του ιστορικό αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης