Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημη πρώτη: Εξοντώνει, εξαϋλώνει... εξαφανίζει το πυρομαχικό διασποράς της Ρωσίας RBK-500 - Εκτοξεύτηκε από Su-34

Επίσημη πρώτη: Εξοντώνει, εξαϋλώνει... εξαφανίζει το πυρομαχικό διασποράς της Ρωσίας RBK-500 - Εκτοξεύτηκε από Su-34
Εικάζεται ότι οι εν λόγω βόμβες απελευθερώθηκαν από το μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34
Η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μεγάλα και ισχυρά πυρομαχικά διασποράς απέναντι σε ουκρανικούς χερσαίους σχηματισμούς, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στον εχθρό, σοκάροντας έτσι τον στρατό του Κιέβου.
Κορυφαία ρωσικά και ουκρανικά κανάλια Telegram ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η πρώτη χρήση του RBK-500 εν καιρώ πολέμου, με ένα βίντεο που δείχνει μια τρομακτική διαδικασία ταυτόχρονων εκρήξεων σε μια μεγάλη έκταση της ουκρανικής υπαίθρου στο νότιο Donetsk.
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί από επίσημες πηγές ή ανακοινώσεις, εικάζεται ότι οι εν λόγω βόμβες απελευθερώθηκαν από το μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34. 
Αν υποθέσουμε ότι έχει πέσει από το κιτ UMPC, δίνει έτσι στη Ρωσία ένα τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο μάχης για τον χειμώνα. Το UMPC καθοδηγεί επίσης τις ρωσικές βόμβες ρίψης FAB-500. 
Οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης επιτρέπουν στη Μόσχα να καταστρέψει ουκρανικούς στόχους πίσω από την πρώτη γραμμή χωρίς να φοβάται ότι τα πυρομαχικά θα καταρριφθούν. Αυτό οφείλεται στην απουσία εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων.
Το RBK-500 σε συνδυασμό με ένα UMPC μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση θέσεων εδάφους σε μια εκτεταμένη πρόσοψη τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων, αναστέλλοντας οποιαδήποτε συσσώρευση ή οργανώνοντας μια αντεπίθεση.
Τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής της βόμβας δεν είναι γνωστά, αλλά εικάζεται ότι η Ρωσία έχει επαρκή αριθμό αποθεμάτων ώστε να έχει περιοδικές μαζικές ρίψεις στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του RBK-500 και το απόθεμά του με τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις είναι ασαφείς, με το διαφημιστικό υλικό του RuMoD να ρίχνει πιθανώς περισσότερο φως τις επόμενες εβδομάδες.

Οι βόμβες RBK-500 χρησιμοποιήθηκαν κατά των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο χωριό Staromayorske του Donetsk, ανέφερε το ISW, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ. 
Ο οικισμός, κοντά στα σύνορα με τη νότια περιοχή Zaporizhzhia, ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στα τέλη Ιουλίου, καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου συγκέντρωσε αρκετά χωριά από τα χέρια της Μόσχας.
Όπως αναφέρεται το χτύπημα κοντά στο Staromayorske ήταν «το πρώτο μεγάλο ρωσικό χτύπημα στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας αυτό το όπλο με την τροποποίηση βόμβας ολίσθησης», έγραψε το ISW στην τελευταία του ανάλυση.

Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Το υπουργείο Άμυνας της ρωσικής ομοσπονδίας προέβη σε ανακοινώσεις για τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή 19/11.

«Κατεύθυνση Κουπιάνσκ: Έχουμε σημαντικές απώλειες στην 14η, 41η, 43η, 44η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου πεζικού και στην 25η  Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (VSU) στις περιοχές ( πετροπαβλίκα, Σουνκίβκα, Ιβανίνκα, Μπερεστόβε και Στελεμακίβκα στην περιφέρεια του  Λουγκάνσκ (LNR).
Αναφέρθηκαν απώλειες του εχθρού: Πάνω από 70 μαχητές και 2 οχήματα των Ουκρανών.
Μεγάλες απώλειες είχαν η 117η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας, την 67η ειδική Ταξιαρχία και η 31η Ταξιαρχία Εθνοφρουράς της Ουκρανίας σε περιοχές γύρω από την Γιαμπολίβκα στο  Ντονιέτσκ.
Απώλειες έχουν οι ουκρανικές μονάδες: 112η, 114η και 241η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας, καθώς και η 28η και 30η μονάδες στις περιοχές Αντριίβκα, Βασιούκιβκα, Ραζντολίβκα, Μποντανίβκα, Αρτεμίβσκ, Κράσνοε και Κουρντιουμίβκα με  απώλειες του εχθρού πάνω από 240 μαχητές, ένα άρμα μάχης, BMP, 2 οχήματα και ένα οβιδοβόλο «MSTA-B».
Οι μονάδες της ομάδας Κέντρο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εξουδετέρωσαν περισσότερα από 20 πληρώματα πυροβολικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση Κρασναλιμάν».
Επίσης ρωσικές μονάδες κατέστρεψαν αποθήκες καυσίμων για ουκρανικά αεροσκάφη στην περιοχή Κιρόβογκραντ, ανακοίνωσε  το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
e4fe91e1080722eb3ef4c61dc972c872.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης