Η Ρωσία απλά αναζητά το χρυσό συνδυασμό μεταξύ των εδαφών που θέλει και του κόστους της ανοικοδόμησης αυτών
Ο Putin και ο Medvedev έκαναν πρόσφατα δηλώσεις που είχαν μια εκτεταμένη άποψη για το τι θεωρούν ως «ρωσικά εδάφη» στην Ουκρανία.
Τουλάχιστον όσον αφορά τον Putin, αυτό που είπε στη συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου με τα μέλη του Δημοτικού Επιμελητηρίου δεν είναι, φιλοσοφικά, τόσο διαφορετικό από το είδος των ιστορικών παρατηρήσεων που είχε κάνει πριν.
Και ο Medvedev το έχει επαναλάβει: Το Κίεβο μπορεί να καταλήξει ως μέρος της Ρωσίας.
Και οι δύο Ρώσοι ηγέτες προσπαθούν να κάνουν την Ουκρανία και τη Δύση να καταλάβουν ότι η Ρωσία θα ελέγξει το τέλος του παιχνιδιού και θα επιβάλει τις απόψεις τους ως προς το τι θα μπορούσε να είναι αυτό.
Ανεξάρτητα από το αν αυτές οι παρατηρήσεις αντιπροσωπεύουν μια ουσιαστική αλλαγή, χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο να έχει μια μαξιμαλιστική στάση όσον αφορά την εδαφική διεκδίκηση.
Οι απίστευτα φτωχές προοπτικές της Ουκρανίας
Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στην Δύση τι πρέπει να κάνει.
Ο Big Serge δημοσίευσε πρόσφατα μια λεπτομερή περιγραφή του γιατί ήταν απίθανο η Ουκρανία να επιτύχει τους στόχους της να οδηγήσει τη Ρωσία πίσω στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991.
Ομολογουμένως, στην αρχή του πολέμου, πολλοί πίστευαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Ρωσία, ότι οι κυρώσεις θα ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία, θα οδηγούσαν ιδανικά στην ανατροπή του Putin ή τουλάχιστον θα αποσταθεροποιούσαν σοβαρά τη ρωσική ηγεσία και θα υπονόμευαν τη βιομηχανική, ιδιαίτερα τη στρατιωτική, παραγωγή.
Η Δύση πίστευε επίσης ότι αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο ήταν η δική της ανοησία, ότι η Ρωσία είχε έναν κακώς οπλισμένο και καθοδηγούμενο στρατό, όταν ήταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που είχαν βελτιστοποιήσει τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τους αντάρτες και είχαν γίνει πολύ καλοί στο να χτίζουν εξαιρετικά ακριβά οπλικά συστήματα που δεν είχαν απαραίτητα τόσο καλή απόδοση όταν δοκιμάστηκαν.
Ακόμη χειρότερα, δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επαρκώς ότι η Ρωσία προηγείται σε πολλές κρίσιμες κατηγορίες, όπως η αεράμυνα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι και η εμπλοκή σήματος.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό με την τρέχουσα κατάσταση δεν είναι απλώς ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο με τη Ρωσία, και είναι απλώς θέμα χρόνου η Ρωσία να υπαγορεύσει όρους, αλλά ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενεργεί με τρόπους που ωφελούν τον ρωσικό στρατό και καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία και την οικονομία της.
Στρατιωτικά, η Ουκρανία πλησιάζει σε μια καταστροφική κατάσταση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται κατάρρευση.
Ο αργός θάνατος
Οι βασικές μεταβλητές περιλαμβάνουν αν η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας επαναστατήσει εναντίον του Zelensky και πόσο σκληρά πιέζει η Ρωσία για την αδυναμία της Ουκρανίας.
Η Ρωσία μπορεί να προτιμά να προχωρήσει αργά, όχι μόνο για να μειώσει τις απώλειες των στρατευμάτων της, αλλά και για να αφαιμάξει περισσότερο την Ουκρανία και να δώσει στη Δύση χρόνο να προσαρμοστεί στην υπόκλιση της Ουκρανίας.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι η Ρωσία γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ.
Αυτό θα κάνει την τελική ήττα πιο συνεπακόλουθη, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους κάνουν μια προσποίηση που θα σώζει το πρόσωπο, όπως ο Putin πήγαινε να κάνει πορεία μέχρι το Παρίσι (ή την Πολωνία) και κατάφεραν να το σταματήσουν.
Αυτή είναι μια πτυχή που ο Big Serge αναφέρει σύντομα: ότι επρόκειτο για έναν ακατάστατο πόλεμο συνασπισμού, πράγμα που σήμαινε ότι για την Ουκρανία να στείλει μήνυμα επιτυχίας συχνά υπερίσχυε ρεαλιστικές εκτιμήσεις (πόσο συχνά ήταν έτοιμος να τελειώσει η Ρωσία από πυραύλους;
Έτσι, όχι μόνο οι υποστηρικτές της Ουκρανίας δεν κατασκεύαζαν αρκετά όπλα για να συμβαδίσουν με την παραγωγή της Ρωσίας (που στη συνέχεια η Ρωσία συνέχιζε να αυξάνει), αλλά δεν ήταν ο σωστός εξοπλισμός.
Η Ουκρανία απογύμνωσε για πρώτη φορά τα ντουλάπια του ΝΑΤΟ από τον παλιό εξοπλισμό σοβιετικού τύπου, τον οποίο τα στρατεύματά της είχαν εκπαιδευτεί να χειρίζονται.
Έπειτα, πήραν ένα πλήθος δυτικού υλικού, το οποίο συχνά δεν ήταν αρκετά καλά εκπαιδευμένοι για να χειριστούν επιδέξια, καθώς και ο συνδυασμός όπλων δημιούργησε έναν εφιάλτη επιμελητείας.
Ο Scott Ritter υποστήριξε ότι τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι εξοπλισμού βάζουν την Ουκρανία σε χειρότερη θέση.
Και αυτό είναι πριν φτάσουμε σε ελάχιστα (ελάχιστα) εκπαιδευμένες δυνάμεις.
Ανάλογα με το πώς υπολογίζεται, η Ουκρανία βρίσκεται στον τρίτο ή τον τέταρτο στρατό της.
Μια πρόσφατη ιστορία στο Time Magazine χρησιμεύει ως μια καλή εικόνα για την επιδείνωση της κατάστασης των δυνάμεών του και τη δυσκολία του να αναπληρώσει τις απώλειες.
Ο μέσος όρος ηλικίας κατά την έναρξη του πολέμου (30 έως 35, εν μέρει λόγω της δημογραφικής έλλειψης ανδρών στα 20 τους) είναι τώρα μέχρι τα 43.
Και:
Τώρα οι προσλήψεις είναι πολύ χαμηλές.
Καθώς οι προσπάθειες στρατολόγησης έχουν ενταθεί σε όλη τη χώρα, διαδίδονται ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στρατευμένους αξιωματικούς που τραβούν άνδρες από τρένα και λεωφορεία και τους στέλνουν στο μέτωπο.
Αυτοί που διαθέτουν τα μέσα δωροδοκούν μερικές φορές για να βγουν από την υπηρεσία, συχνά πληρώνοντας για ιατρική απαλλαγή.
Τέτοια επεισόδια διαφθοράς στο πλαίσιο του συστήματος προσλήψεων έγιναν τόσο διαδεδομένα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού που στις 11 Αυγούστου ο Zelensky απέλυσε τους επικεφαλής των στρατολογικών γραφείων σε κάθε περιοχή της χώρας.
Ποιος θα «ξαναχτίσει» την Ουκρανία;
Ένα νέο άρθρο του CNN συζητά επίσης τα προβλήματα εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας, αλλά κατά παράξενο τρόπο προσπαθεί να χαρακτηρίσει την Ουκρανία ότι έχει περιθώριο, επειδή δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε πλήρη στρατολόγηση.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ουκρανία έχει επιβάλει στρατιωτικό νόμο και περιορίζει τα ταξίδια.
Ο στρατός της Ουκρανίας ήταν περίπου 15% γυναίκες από το 2020 και οι πρόσφατες αλλαγές στον κανόνα επέτρεψαν τη στρατολόγηση γυναικών με ιατρική και φαρμακευτική εκπαίδευση, επομένως οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία στρατολογεί γυναίκες φαίνονται σε μεγάλο βαθμό παραπλανητικές δηλώσεις της υπάρχουσας πολιτικής.
Ωστόσο, μπορεί ακόμα η Ουκρανία να χρησιμοποιεί περισσότερες γυναίκες σε μάχιμους ρόλους τελευταία: ο Dima της Στρατιωτικής Περίληψης ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι είδε ένα βίντεο από μια τάφρο με νεκρές γυναίκες στρατιώτες σε αυτό.
Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι ακόμη και με τα μειωμένα επίπεδα εξοπλισμού και οβίδων, που απουσιάζει μια εξέγερση ή παράδοση από τον στρατό, η Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα για λίγο.
Η Δύση, τελικά, είναι πιθανώς ικανή να στείλει υλικό σε κάποιο επίπεδο.
Αλλά το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, θα επιδεινωθεί.
Και αναγνωρίζεται πλέον στον δυτικό Τύπο ως πολύ κακό.
Έχει γίνει πολύ λιγότερη συζήτηση για την οικονομία της Ουκρανίας, η οποία πρόκειται να πέσει σε έναν πιο δραματικό γκρεμό από την μαχητική της ικανότητα.
Οι δυτικοί δημοσιογράφοι πηγαίνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Κίεβο, και μετά πιθανότατα μόνο κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και ξένους δημόσιους χώρους και έτσι δεν έχουν καθόλου αίσθηση για την καθημερινή ζωή.
Οι ρεπόρτερ που τολμούν πιο μακριά πηγαίνουν κυρίως σε περιοχές μάχης.
Χρειάζεται να ψάξουμε λίγο περισσότερο και να δώσουμε μια πληρέστερη εικόνα, αλλά δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να καταλάβουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Ουκρανία είναι τρομερές και ότι η Ουκρανία φαινόταν ως η πιο φτωχή και πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια δημογραφική καταστροφή, όπως έχουν καταγράψει οι περισσότεροι αναλυτές.
Είχε ήδη έλλειψη νεαρών ενηλίκων λόγω κατάρρευσης των γεννήσεων (παρόμοια με αυτά που υπέστη η Ρωσία) τη δεκαετία του 1990.
Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί Ουκρανοί έχουν διαφύγει για την Ευρώπη και η πλειοψηφία δεν αναμένεται να επιστρέψει.
Δημοσιονομική κατάρρευση
Οι φορολογικές εισπράξεις της Ουκρανίας έχουν καταρρεύσει καθώς οι αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί.
Η Ουκρανία προέβλεψε δημοσιονομικό έλλειμμα 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.
Δεδομένων των αισιόδοξων υποθέσεων σχετικά με την αντεπίθεση της, πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η πρόβλεψη ήταν εξίσου αισιόδοξη.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη να δυνατά ότι δεν μπορεί να καλύψει το κενό των ΗΠΑ.
Έτσι, η Ουκρανία θα συντριβεί από το ήδη πεσμένο επίπεδο παραγωγής της.
Στη Ρωσία, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, της απώλειας υπηρεσιών και της οικονομικής/δημογραφικής παρακμής, ορισμένοι κρίσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι συνέχισαν να εργάζονται με ή χωρίς αποζημίωση.
Ο Putin σκέφτηκε να δίνει στους δασκάλους τις καθυστερημένες αμοιβές τους στα πρώτα του χρόνια ως Πρόεδρος.
Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην Ουκρανία, απειλώντας την κοινωνική συνοχή.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ουκρανία είχε ονομαστικό ΑΕΠ το 2022 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανώς υπερβολικοί λαμβάνοντας υπόψη τα τμήματα της Ουκρανίας που ψήφισαν να ενταχθούν στη Ρωσία.
Έτσι, ακόμη και αν δούμε αυτά τα αποτελέσματα με τον πιο γενναιόδωρο δυνατό τρόπο, η Ουκρανία παρουσιάζει έλλειμμα 10% του ΑΕΠ, όταν έχει ήδη πληθωρισμό 30%.
Τα μεγάλα ελλείμματα μετά από μια ξαφνική μείωση της παραγωγικής ικανότητας είναι μια συνταγή για τον υπερπληθωρισμό.
Το Russian Map Talk αντιπροσωπεύει τη νέα σκέψη για το τέλος του παιχνιδιού;
Ο John Mearsheimer έχει υποστηρίξει ότι η Ρωσία θέλει μια δυσλειτουργική Ουκρανία.
Με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία υποχρέωσαν το σχέδιο παιχνιδιού για τον πόλεμο φθοράς της Ρωσίας συνεχίζοντας να ρίχνουν όλο και πιο αδύναμες δυνάμεις εναντίον των ρωσικών γραμμών, έτσι ώστε να καταφέρουν να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της Ουκρανίας που θα είχε ήδη κάνει ο πόλεμος.
Ωστόσο, παρόλο που η Ρωσία φαίνεται ότι τελικά θα επιβάλει τη βούλησή της στην Ουκρανία, η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς.
Όσο περισσότερη Ουκρανία αποφασίσει να ενσωματώσει η Ρωσία, τόσο περισσότερα θα πρέπει να ξαναχτίσει.
Αυτές οι προσπάθειες θα ανταγωνίζονταν μια άλλη πρωτοβουλία του Putin, που ανακοινώθηκε νωρίς στο SMO, για τη σημαντική βελτίωση των δημόσιων ανέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές (οραματίζομαι πόλεις παραγωγής και εξόρυξης στην ενδοχώρα).
Η Ρωσία επίσης αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Σε κάποιο βαθμό, θα μπορούσε να είναι σε θέση να αναδιατάξει τους άνδρες που τώρα εργάζονται στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα των όπλων, και στην ανοικοδόμηση.
Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει περιορισμούς στην εργασία σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να αποκαταστήσει τις υποδομές και τα κτίρια.
Ο Putin και ο στενός κύκλος του πιθανότατα αναγνωρίζουν επίσης τον κίνδυνο και το κόστος της δέσμευσης για τη διατήρηση περιοχών όπου η Ρωσία δεν είναι ευπρόσδεκτη.
Ο Putin είπε ακόμη και κάποια πράγματα για αυτό από νωρίς.
Ο Putin φαίνεται επίσης να εκτιμά τα δημοψηφίσματα ως επικύρωση της ενσωμάτωσης εδάφους στη Ρωσία.
Αυτά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν, αν όλα τα πράγματα είναι ίσα, τον περιορισμό των τμημάτων της Ουκρανίας που είναι υποψήφια για ένταξη σε εκείνα με σταθερή ρωσική εθνοτική πλειοψηφία.
Η βέλτιστη επιλογή…
Επομένως, ποιο εδαφικό τελικό κράτος είναι το βέλτιστο, ή εναλλακτικά, ο λιγότερο κακός συμβιβασμός, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η πρώην Ουγγαρία και η Λευκορωσία, η Ρωσία θα συνέχιζε να έχει εχθρικούς γείτονες στα δυτικά της;
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο ο Putin όσο και ο Medvedev υποδηλώνουν ότι το Κίεβο μπορεί να είναι μέρος της εξίσωσης φαίνεται να είναι μια σημαντική αλλαγή.
Υπάρχουν πολλοί χάρτες εκλογικών αποτελεσμάτων που οι δυτικοί ειδήμονες έχουν χρησιμοποιήσει ως πληρεξούσιους για την εκπροσώπηση της εθνικής Ρωσίας έναντι της εθνικής Ουκρανίας.
Αλλά στην ομιλία του Putin στις 3 Νοεμβρίου, περιέγραψε μακροσκελή τρόπο για το πώς η Ρωσία έχει αξιώσεις για την «Αρχαία Ρωσία» και αυτό φαίνεται να περιλαμβάνει το Κίεβο2.
Ομολογουμένως, ο Putin έχει πει επανειλημμένα, όπως στο άρθρο του το 2021, για την ιστορική ενότητα των Ρώσων και των Ουκρανών, ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός και οι πρόσφατες διαιρέσεις σχεδιάστηκαν για να διευκολύνουν τον έλεγχο.
Αλλά θα είναι δύσκολο να ξαναβάλουμε το τζίνι της διχόνοιας στο μπουκάλι.
Μια εικασία είναι ότι η Ρωσία αποφάσισε ότι τελικά πρέπει να ακολουθήσει, ή ιδανικά, να βρει κάποιον άλλο τρόπο για να υποτάξει το Κίεβο ως το διοικητικό κέντρο της Ουκρανίας.
Αλλά τι κάνει τότε;
Ακόμα κι αν η Ρωσία είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα κράτος-μαριονέτα, πώς ασκεί αρκετό έλεγχο χωρίς να γίνει κυβερνητικό και οικονομικό άλμπατρος;
Θυμηθείτε, το Κίεβο είναι μια φυσική πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων, που απλώνεται στον Δνείπερο.
Θα ήταν δύσκολο να το καθυποτάξεις ενάντια στη θέληση των κατοίκων του… εκτός αν θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν ακόμη περισσότεροι να αποστρατεύσουν.
Αλλά φαίνεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος, με την Ουκρανία να συνάπτει κάποιου είδους νικηφόρα ειρήνη με τη Ρωσία, είναι ώριμη για τη Δύση να προσπαθήσει να το αναιρέσει.
www.bankingnews.gr
Τουλάχιστον όσον αφορά τον Putin, αυτό που είπε στη συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου με τα μέλη του Δημοτικού Επιμελητηρίου δεν είναι, φιλοσοφικά, τόσο διαφορετικό από το είδος των ιστορικών παρατηρήσεων που είχε κάνει πριν.
Και ο Medvedev το έχει επαναλάβει: Το Κίεβο μπορεί να καταλήξει ως μέρος της Ρωσίας.
Και οι δύο Ρώσοι ηγέτες προσπαθούν να κάνουν την Ουκρανία και τη Δύση να καταλάβουν ότι η Ρωσία θα ελέγξει το τέλος του παιχνιδιού και θα επιβάλει τις απόψεις τους ως προς το τι θα μπορούσε να είναι αυτό.
Ανεξάρτητα από το αν αυτές οι παρατηρήσεις αντιπροσωπεύουν μια ουσιαστική αλλαγή, χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο να έχει μια μαξιμαλιστική στάση όσον αφορά την εδαφική διεκδίκηση.
Οι απίστευτα φτωχές προοπτικές της Ουκρανίας
Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στην Δύση τι πρέπει να κάνει.
Ο Big Serge δημοσίευσε πρόσφατα μια λεπτομερή περιγραφή του γιατί ήταν απίθανο η Ουκρανία να επιτύχει τους στόχους της να οδηγήσει τη Ρωσία πίσω στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991.
Ομολογουμένως, στην αρχή του πολέμου, πολλοί πίστευαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Ρωσία, ότι οι κυρώσεις θα ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία, θα οδηγούσαν ιδανικά στην ανατροπή του Putin ή τουλάχιστον θα αποσταθεροποιούσαν σοβαρά τη ρωσική ηγεσία και θα υπονόμευαν τη βιομηχανική, ιδιαίτερα τη στρατιωτική, παραγωγή.
Η Δύση πίστευε επίσης ότι αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο ήταν η δική της ανοησία, ότι η Ρωσία είχε έναν κακώς οπλισμένο και καθοδηγούμενο στρατό, όταν ήταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που είχαν βελτιστοποιήσει τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τους αντάρτες και είχαν γίνει πολύ καλοί στο να χτίζουν εξαιρετικά ακριβά οπλικά συστήματα που δεν είχαν απαραίτητα τόσο καλή απόδοση όταν δοκιμάστηκαν.
Ακόμη χειρότερα, δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επαρκώς ότι η Ρωσία προηγείται σε πολλές κρίσιμες κατηγορίες, όπως η αεράμυνα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι και η εμπλοκή σήματος.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό με την τρέχουσα κατάσταση δεν είναι απλώς ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο με τη Ρωσία, και είναι απλώς θέμα χρόνου η Ρωσία να υπαγορεύσει όρους, αλλά ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενεργεί με τρόπους που ωφελούν τον ρωσικό στρατό και καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία και την οικονομία της.
Στρατιωτικά, η Ουκρανία πλησιάζει σε μια καταστροφική κατάσταση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται κατάρρευση.
Ο αργός θάνατος
Οι βασικές μεταβλητές περιλαμβάνουν αν η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας επαναστατήσει εναντίον του Zelensky και πόσο σκληρά πιέζει η Ρωσία για την αδυναμία της Ουκρανίας.
Η Ρωσία μπορεί να προτιμά να προχωρήσει αργά, όχι μόνο για να μειώσει τις απώλειες των στρατευμάτων της, αλλά και για να αφαιμάξει περισσότερο την Ουκρανία και να δώσει στη Δύση χρόνο να προσαρμοστεί στην υπόκλιση της Ουκρανίας.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι η Ρωσία γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ.
Αυτό θα κάνει την τελική ήττα πιο συνεπακόλουθη, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους κάνουν μια προσποίηση που θα σώζει το πρόσωπο, όπως ο Putin πήγαινε να κάνει πορεία μέχρι το Παρίσι (ή την Πολωνία) και κατάφεραν να το σταματήσουν.
Αυτή είναι μια πτυχή που ο Big Serge αναφέρει σύντομα: ότι επρόκειτο για έναν ακατάστατο πόλεμο συνασπισμού, πράγμα που σήμαινε ότι για την Ουκρανία να στείλει μήνυμα επιτυχίας συχνά υπερίσχυε ρεαλιστικές εκτιμήσεις (πόσο συχνά ήταν έτοιμος να τελειώσει η Ρωσία από πυραύλους;
Έτσι, όχι μόνο οι υποστηρικτές της Ουκρανίας δεν κατασκεύαζαν αρκετά όπλα για να συμβαδίσουν με την παραγωγή της Ρωσίας (που στη συνέχεια η Ρωσία συνέχιζε να αυξάνει), αλλά δεν ήταν ο σωστός εξοπλισμός.
Η Ουκρανία απογύμνωσε για πρώτη φορά τα ντουλάπια του ΝΑΤΟ από τον παλιό εξοπλισμό σοβιετικού τύπου, τον οποίο τα στρατεύματά της είχαν εκπαιδευτεί να χειρίζονται.
Έπειτα, πήραν ένα πλήθος δυτικού υλικού, το οποίο συχνά δεν ήταν αρκετά καλά εκπαιδευμένοι για να χειριστούν επιδέξια, καθώς και ο συνδυασμός όπλων δημιούργησε έναν εφιάλτη επιμελητείας.
Ο Scott Ritter υποστήριξε ότι τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι εξοπλισμού βάζουν την Ουκρανία σε χειρότερη θέση.
Και αυτό είναι πριν φτάσουμε σε ελάχιστα (ελάχιστα) εκπαιδευμένες δυνάμεις.
Ανάλογα με το πώς υπολογίζεται, η Ουκρανία βρίσκεται στον τρίτο ή τον τέταρτο στρατό της.
Μια πρόσφατη ιστορία στο Time Magazine χρησιμεύει ως μια καλή εικόνα για την επιδείνωση της κατάστασης των δυνάμεών του και τη δυσκολία του να αναπληρώσει τις απώλειες.
Ο μέσος όρος ηλικίας κατά την έναρξη του πολέμου (30 έως 35, εν μέρει λόγω της δημογραφικής έλλειψης ανδρών στα 20 τους) είναι τώρα μέχρι τα 43.
Και:
Τώρα οι προσλήψεις είναι πολύ χαμηλές.
Καθώς οι προσπάθειες στρατολόγησης έχουν ενταθεί σε όλη τη χώρα, διαδίδονται ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στρατευμένους αξιωματικούς που τραβούν άνδρες από τρένα και λεωφορεία και τους στέλνουν στο μέτωπο.
Αυτοί που διαθέτουν τα μέσα δωροδοκούν μερικές φορές για να βγουν από την υπηρεσία, συχνά πληρώνοντας για ιατρική απαλλαγή.
Τέτοια επεισόδια διαφθοράς στο πλαίσιο του συστήματος προσλήψεων έγιναν τόσο διαδεδομένα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού που στις 11 Αυγούστου ο Zelensky απέλυσε τους επικεφαλής των στρατολογικών γραφείων σε κάθε περιοχή της χώρας.
Ποιος θα «ξαναχτίσει» την Ουκρανία;
Ένα νέο άρθρο του CNN συζητά επίσης τα προβλήματα εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας, αλλά κατά παράξενο τρόπο προσπαθεί να χαρακτηρίσει την Ουκρανία ότι έχει περιθώριο, επειδή δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε πλήρη στρατολόγηση.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ουκρανία έχει επιβάλει στρατιωτικό νόμο και περιορίζει τα ταξίδια.
Ο στρατός της Ουκρανίας ήταν περίπου 15% γυναίκες από το 2020 και οι πρόσφατες αλλαγές στον κανόνα επέτρεψαν τη στρατολόγηση γυναικών με ιατρική και φαρμακευτική εκπαίδευση, επομένως οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία στρατολογεί γυναίκες φαίνονται σε μεγάλο βαθμό παραπλανητικές δηλώσεις της υπάρχουσας πολιτικής.
Ωστόσο, μπορεί ακόμα η Ουκρανία να χρησιμοποιεί περισσότερες γυναίκες σε μάχιμους ρόλους τελευταία: ο Dima της Στρατιωτικής Περίληψης ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι είδε ένα βίντεο από μια τάφρο με νεκρές γυναίκες στρατιώτες σε αυτό.
Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι ακόμη και με τα μειωμένα επίπεδα εξοπλισμού και οβίδων, που απουσιάζει μια εξέγερση ή παράδοση από τον στρατό, η Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα για λίγο.
Η Δύση, τελικά, είναι πιθανώς ικανή να στείλει υλικό σε κάποιο επίπεδο.
Αλλά το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, θα επιδεινωθεί.
Και αναγνωρίζεται πλέον στον δυτικό Τύπο ως πολύ κακό.
Έχει γίνει πολύ λιγότερη συζήτηση για την οικονομία της Ουκρανίας, η οποία πρόκειται να πέσει σε έναν πιο δραματικό γκρεμό από την μαχητική της ικανότητα.
Οι δυτικοί δημοσιογράφοι πηγαίνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Κίεβο, και μετά πιθανότατα μόνο κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και ξένους δημόσιους χώρους και έτσι δεν έχουν καθόλου αίσθηση για την καθημερινή ζωή.
Οι ρεπόρτερ που τολμούν πιο μακριά πηγαίνουν κυρίως σε περιοχές μάχης.
Χρειάζεται να ψάξουμε λίγο περισσότερο και να δώσουμε μια πληρέστερη εικόνα, αλλά δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να καταλάβουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Ουκρανία είναι τρομερές και ότι η Ουκρανία φαινόταν ως η πιο φτωχή και πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια δημογραφική καταστροφή, όπως έχουν καταγράψει οι περισσότεροι αναλυτές.
Είχε ήδη έλλειψη νεαρών ενηλίκων λόγω κατάρρευσης των γεννήσεων (παρόμοια με αυτά που υπέστη η Ρωσία) τη δεκαετία του 1990.
Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί Ουκρανοί έχουν διαφύγει για την Ευρώπη και η πλειοψηφία δεν αναμένεται να επιστρέψει.
Δημοσιονομική κατάρρευση
Οι φορολογικές εισπράξεις της Ουκρανίας έχουν καταρρεύσει καθώς οι αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί.
Η Ουκρανία προέβλεψε δημοσιονομικό έλλειμμα 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.
Δεδομένων των αισιόδοξων υποθέσεων σχετικά με την αντεπίθεση της, πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η πρόβλεψη ήταν εξίσου αισιόδοξη.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη να δυνατά ότι δεν μπορεί να καλύψει το κενό των ΗΠΑ.
Έτσι, η Ουκρανία θα συντριβεί από το ήδη πεσμένο επίπεδο παραγωγής της.
Στη Ρωσία, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, της απώλειας υπηρεσιών και της οικονομικής/δημογραφικής παρακμής, ορισμένοι κρίσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι συνέχισαν να εργάζονται με ή χωρίς αποζημίωση.
Ο Putin σκέφτηκε να δίνει στους δασκάλους τις καθυστερημένες αμοιβές τους στα πρώτα του χρόνια ως Πρόεδρος.
Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην Ουκρανία, απειλώντας την κοινωνική συνοχή.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ουκρανία είχε ονομαστικό ΑΕΠ το 2022 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανώς υπερβολικοί λαμβάνοντας υπόψη τα τμήματα της Ουκρανίας που ψήφισαν να ενταχθούν στη Ρωσία.
Έτσι, ακόμη και αν δούμε αυτά τα αποτελέσματα με τον πιο γενναιόδωρο δυνατό τρόπο, η Ουκρανία παρουσιάζει έλλειμμα 10% του ΑΕΠ, όταν έχει ήδη πληθωρισμό 30%.
Τα μεγάλα ελλείμματα μετά από μια ξαφνική μείωση της παραγωγικής ικανότητας είναι μια συνταγή για τον υπερπληθωρισμό.
Το Russian Map Talk αντιπροσωπεύει τη νέα σκέψη για το τέλος του παιχνιδιού;
Ο John Mearsheimer έχει υποστηρίξει ότι η Ρωσία θέλει μια δυσλειτουργική Ουκρανία.
Με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία υποχρέωσαν το σχέδιο παιχνιδιού για τον πόλεμο φθοράς της Ρωσίας συνεχίζοντας να ρίχνουν όλο και πιο αδύναμες δυνάμεις εναντίον των ρωσικών γραμμών, έτσι ώστε να καταφέρουν να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της Ουκρανίας που θα είχε ήδη κάνει ο πόλεμος.
Ωστόσο, παρόλο που η Ρωσία φαίνεται ότι τελικά θα επιβάλει τη βούλησή της στην Ουκρανία, η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς.
Όσο περισσότερη Ουκρανία αποφασίσει να ενσωματώσει η Ρωσία, τόσο περισσότερα θα πρέπει να ξαναχτίσει.
Αυτές οι προσπάθειες θα ανταγωνίζονταν μια άλλη πρωτοβουλία του Putin, που ανακοινώθηκε νωρίς στο SMO, για τη σημαντική βελτίωση των δημόσιων ανέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές (οραματίζομαι πόλεις παραγωγής και εξόρυξης στην ενδοχώρα).
Η Ρωσία επίσης αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Σε κάποιο βαθμό, θα μπορούσε να είναι σε θέση να αναδιατάξει τους άνδρες που τώρα εργάζονται στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα των όπλων, και στην ανοικοδόμηση.
Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει περιορισμούς στην εργασία σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να αποκαταστήσει τις υποδομές και τα κτίρια.
Ο Putin και ο στενός κύκλος του πιθανότατα αναγνωρίζουν επίσης τον κίνδυνο και το κόστος της δέσμευσης για τη διατήρηση περιοχών όπου η Ρωσία δεν είναι ευπρόσδεκτη.
Ο Putin είπε ακόμη και κάποια πράγματα για αυτό από νωρίς.
Ο Putin φαίνεται επίσης να εκτιμά τα δημοψηφίσματα ως επικύρωση της ενσωμάτωσης εδάφους στη Ρωσία.
Αυτά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν, αν όλα τα πράγματα είναι ίσα, τον περιορισμό των τμημάτων της Ουκρανίας που είναι υποψήφια για ένταξη σε εκείνα με σταθερή ρωσική εθνοτική πλειοψηφία.
Η βέλτιστη επιλογή…
Επομένως, ποιο εδαφικό τελικό κράτος είναι το βέλτιστο, ή εναλλακτικά, ο λιγότερο κακός συμβιβασμός, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η πρώην Ουγγαρία και η Λευκορωσία, η Ρωσία θα συνέχιζε να έχει εχθρικούς γείτονες στα δυτικά της;
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο ο Putin όσο και ο Medvedev υποδηλώνουν ότι το Κίεβο μπορεί να είναι μέρος της εξίσωσης φαίνεται να είναι μια σημαντική αλλαγή.
Υπάρχουν πολλοί χάρτες εκλογικών αποτελεσμάτων που οι δυτικοί ειδήμονες έχουν χρησιμοποιήσει ως πληρεξούσιους για την εκπροσώπηση της εθνικής Ρωσίας έναντι της εθνικής Ουκρανίας.
Αλλά στην ομιλία του Putin στις 3 Νοεμβρίου, περιέγραψε μακροσκελή τρόπο για το πώς η Ρωσία έχει αξιώσεις για την «Αρχαία Ρωσία» και αυτό φαίνεται να περιλαμβάνει το Κίεβο2.
Ομολογουμένως, ο Putin έχει πει επανειλημμένα, όπως στο άρθρο του το 2021, για την ιστορική ενότητα των Ρώσων και των Ουκρανών, ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός και οι πρόσφατες διαιρέσεις σχεδιάστηκαν για να διευκολύνουν τον έλεγχο.
Αλλά θα είναι δύσκολο να ξαναβάλουμε το τζίνι της διχόνοιας στο μπουκάλι.
Μια εικασία είναι ότι η Ρωσία αποφάσισε ότι τελικά πρέπει να ακολουθήσει, ή ιδανικά, να βρει κάποιον άλλο τρόπο για να υποτάξει το Κίεβο ως το διοικητικό κέντρο της Ουκρανίας.
Αλλά τι κάνει τότε;
Ακόμα κι αν η Ρωσία είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα κράτος-μαριονέτα, πώς ασκεί αρκετό έλεγχο χωρίς να γίνει κυβερνητικό και οικονομικό άλμπατρος;
Θυμηθείτε, το Κίεβο είναι μια φυσική πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων, που απλώνεται στον Δνείπερο.
Θα ήταν δύσκολο να το καθυποτάξεις ενάντια στη θέληση των κατοίκων του… εκτός αν θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν ακόμη περισσότεροι να αποστρατεύσουν.
Αλλά φαίνεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος, με την Ουκρανία να συνάπτει κάποιου είδους νικηφόρα ειρήνη με τη Ρωσία, είναι ώριμη για τη Δύση να προσπαθήσει να το αναιρέσει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών