Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμα σε 20 ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζει η ΕΚΤ, λόγω διαχείρισης κλιματικού κινδύνου

Πρόστιμα σε 20 ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζει η ΕΚΤ, λόγω διαχείρισης κλιματικού κινδύνου
Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσιες κυρώσεις έως και 1,4 εκατομμύρια ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει περίπου 20 τράπεζες ότι θα επιβάλει πρόστιμα εκτός εάν αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις τους στη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Σε επιστολές που εστάλησαν αυτόν και τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες ατομικές προθεσμίες, όπως το τέλος Μαρτίου, για να διορθώσουν τα προβλήματα που εντόπισε.
Οι λεγόμενες περιοδικές πληρωμές χρηματικών ποινών σηματοδοτούν μια κλιμάκωση της στάσης της ΕΚΤ, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

Συνεχείς οι προειδοποιήσεις

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών σοκ στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων ή τον κίνδυνο ότι οι πελάτες με μεγάλα αποτυπώματα άνθρακα μπορεί να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο, ο ανώτατος εποπτικός αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας είπε ότι οι κυρώσεις γίνονται ολοένα και περισσότερο προτιμώμενο εργαλείο για την επιβολή της συμμόρφωσης σε ορισμένους τομείς, αναφερόμενος σε τέτοια μέτρα.
Τα πρόστιμα που πιθανόν να επιβληθούν από την ΕΚΤ θα αυξάνονταν καθημερινά και μπορούν να ανέλθουν στο 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων τους.
Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσιες κυρώσεις έως και 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι οι αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνουν την πίεση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να βελτιώσει τη διαχείριση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης κινδύνων.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε ότι αναθεωρεί το πλαίσιο που θέτει κεφαλαιακές απαιτήσεις σε ολόκληρο τον κλάδο για την καλύτερη ενσωμάτωση του ESG.

Εποπτεύων του συστήματος

Η ΕΚΤ, η οποία εκτός από τον καθορισμό των επιτοκίων είναι επίσης υπεύθυνη για την τραπεζική εποπτεία στη ζώνη του ευρώ, έχει στη διάθεσή της αρκετούς μοχλούς.
Αυτές περιλαμβάνουν εξουσίες επιβολής που μπορούν να συνεχιστούν για έως και έξι μήνες, εάν μια τράπεζα δεν αντιμετωπίσει κατάλληλα την αρχική παράβαση, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.
Η σοβαρότητα των ελλείψεων που παρατηρούνται από την ΕΚΤ ποικίλλει μεταξύ των τραπεζών και είναι απίθανο να πληγούν όλες από κυρώσεις.
Η ΕΚΤ εποπτεύει άμεσα τις 109 πιο σημαντικές συστημικά τράπεζες στην Ευρώπη και οι εθνικές αρχές χειρίζονται την καθημερινή εποπτεία των μικρότερων τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης