Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times: «Να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον»

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times: «Να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον»
To άρθρο επικρίνει τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak
Θέση υπέρ των διεκδικήσεων της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παίρνουν οι βρετανικοί «The Times» σε σημερινό άρθρο στην έντυπη έκδοσή τους, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο θέμα, σε συνέντευξή του στο BBC.

Ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «τα ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος».
«Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο... Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα... Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».
«Ο χωρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σα να κόβεις τη Μόνα Λίζα στα δύο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της Ελλάδας» αναφέρουν οι «Times» στο σχετικό άρθρο, προσθέτοντας: «Χθες γνωστοποιήσε τη θέση του στον Σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά του Σίσυφου».

Επικρίσεις για τον Sunak

To άρθρο επικρίνει τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak, αναφέροντας χαρακτηριστικά  πως «θα καταλήξει να έχει χάσει τα λογικά του» (losing his own marbles).  
Οι Times τον καλούν να συμβουλευτεί για το θέμα τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος το 1986 προσέφερε στη Μελίνα Μερκούρη, την τότε υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ασκούσε πιέσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ωστόσο, από πέρσι, άλλαξε τον τόνο του.
«Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 σαν πρόσφυγες από τον οθωμανικό κλίβανο. Αν έμεναν εκεί, θα τους έλιωναν και θα τους έκαναν... τσιμέντο» είχε πει, για να δικαιολογήσει την «κλοπή».
Έτσι, άρχισε να υποστηρίζει με τον τρόπο του την παραμονή τους στο Λονδίνο, τονίζοντας πως ο Λόρδος Έλγιν δεν ήταν ένας... πλιατσικολόγος, ενώ παράλληλα σημείωνει πως «αν παραδώσουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και ακολουθήσουμε ανάλογα αιτήματα από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο», τότε τι θα έχει να παρουσιάσει το Βρετανικό Μουσείο;     

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης