Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Μπαίνει με 10% στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου

Σαουδική Αραβία: Μπαίνει με 10% στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου
Η ισπανική Ferrovial πουλά το 25% της συμμετοχής της
Mερίδιο 10% στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου θα αγοράσει το Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας. στο πλαίσιο μετοχικού ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ταμείο αγοράζει το μερίδιο καθώς η ισπανική Ferrovial πουλά το 25% της συμμετοχής της.
Το υπόλοιπο 15% που κατέχει η εταιρεία υποδομών θα πάει στην Ardian, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα το Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά την Τρίτη.
Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, γνωστό ως PIF, αποτελεί σημαντική επενδυτική δύναμη σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, αναδιαμορφώνει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα με το δικό του σήμα κρατικού καπιταλισμού.
Το ταμείο, μέρος μιας κοινοπραξίας που αγόρασε τη μονάδα πύργων της Vodafone Group Plc το 2022, στοχεύει να φτάσει σε ενεργητικό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030. Αυτό θα καθιστούσε το PIF το μεγαλύτερο ταμείο επενδύσεων παγκοσμίως, έναν τίτλο που σήμερα κατέχει το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας.

Πουλάει το μερίδιό της η Ferrovial

Η Ferrovial, της οποίας τα συμφέροντα σε αεροδρόμια καλύπτουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και ένα μερίδιο σε έναν τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής της στο Heathrow του Λονδίνου.
Η αεροπορική κίνηση έχει ανακάμψει μετά τον αποδεκατισμό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, βοηθώντας το Heathrow να μειώσει τις ζημίες του κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.
Παρόλα αυτά, η ισπανική εταιρεία παραμένει φορτωμένη με χρέος άνω των 14 δισεκατομμυρίων λιρών. Η Ardian και το δημόσιο ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα προστεθούν στους υφιστάμενους ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, το οποίο κατέχει το 20%, και οι μικρότεροι επενδυτές Caisse de dépôt et placement du Québec, το κρατικό ταμείο πλούτου GIC της Σιγκαπούρης και η Alinda Capital Partners των ΗΠΑ.Καθένας από αυτούς έχει μερίδιο κάτω του 13%.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης