Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στρέφεται η Pfizer - Αρνήθηκαν να της πληρώσουν εμβόλια Covid, πάνω από 1,4 δισ. ευρώ η οφειλή

Κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στρέφεται η Pfizer - Αρνήθηκαν να της πληρώσουν εμβόλια Covid, πάνω από 1,4 δισ. ευρώ η οφειλή
Η υπηρεσία παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ανακοίνωσε σε ένα λιτό δελτίο τύπου τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για την προμήθεια εμβολίων
Νομικές διαδικασίες κατά της ουγγρικής και της πολωνικής κυβέρνησης έχει ανοίξει η Pfizer, μαζί με την BioNTech, για απλήρωτες παραδόσεις εμβολίων για τον COVID-19.
Η υπόθεση αφορά πληρωμή για 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου BioNTech/Pfizer, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Ουγγαρία ενημέρωσε την Pfizer τον Νοέμβριο του 2022 ότι δεν είχε την πρόθεση να πληρώσει τη φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η αγωγή της Pfizer κατά της Ουγγαρίας είναι παράλληλη με αυτή που άνοιξε η φαρμακευτική εταιρεία κατά της Πολωνίας.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι χώρες ενάγονται σε πολιτικά δικαστήρια για την άρνησή τους να λάβουν και να πληρώσουν για παραδόσεις εμβόλων COVID-19 για τις οποίες είχαν εγγραφεί.
Η διαμάχη της Πολωνίας αφορά την παράδοση 60 εκατομμυρίων δόσεων που η χώρα αρνήθηκε να δεχτεί τον Απρίλιο του 2022.
Εκείνη την εποχή, η Βαρσοβία επικαλέστηκε ανωτέρα βία - επικαλούμενη την πίεση στα οικονομικά της μετά την εισροή προσφύγων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον περασμένο μήνα, λίγο μετά τις εκλογές στην Πολωνία, η Pfizer είπε ότι οδήγησε τη Βαρσοβία στο δικαστήριο για τη χαμένη πληρωμή, την οποία η POLITICO υπολόγισε σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τις αναφερόμενες τιμές των εμβολίων.

Οι νομικές προκλήσεις πολλαπλασιάζονται

Οι δύο υποθέσεις προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα νομικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις προσπάθειες προμήθειας εμβολίων της ΕΕ από την εποχή της πανδημίας.
Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού Florin Cîțu και δύο πρώην υπουργών Υγείας, ισχυριζόμενοι ότι αγόρασαν πάρα πολλά εμβόλια για τον COVID-19 και έτσι προκάλεσαν ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο κράτος.
Ο Βέλγος λομπίστας Frédéric Baldan κατέθεσε ποινική υπόθεση κατά της προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τον φερόμενο ρόλο της στη διαμεσολάβηση του μεγαλύτερου συμβολαίου εμβολίων στην ΕΕ, για 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις.
Το μικρό βελγικό πολιτικό κόμμα Vivant και τρεις από τους τοπικούς βουλευτές του έχουν επίσης συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες.
Εν τω μεταξύ, οι New York Times μήνυσαν την Επιτροπή επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει μηνύματα κειμένου που αναφέρονται σε συνέντευξη των NYT τον Απρίλιο του 2021 με τη von der Leyen.
Στο άρθρο, η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για τις προσπάθειές της να αγοράσει εμβόλια και τα κείμενα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.
Τέλος, η υπηρεσία παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ανακοίνωσε σε ένα λιτό δελτίο τύπου τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για την προμήθεια εμβολίων.
Δεν διευκρίνισε ποιον ερευνά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης