Τελευταία Νέα
Διεθνή

Naval War College: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αρχίζει να θυμίζει… 1953 – Η ιστορία επαναλαμβάνεται, το είχε προβλέψει ο Clausewitz

Naval War College: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αρχίζει να θυμίζει… 1953 – Η ιστορία επαναλαμβάνεται, το είχε προβλέψει ο Clausewitz
Επιβάλλεται στην Ουκρανία και στους δυτικούς ευεργέτες της να συμβιβαστούν με αυτή τη σκληρή, ασυμβίβαστη πραγματικότητα των όπλων
Ο κόσμος ζει ξανά το 1953, αυτή τη φορά στην Ουκρανία.
Εκείνη τη χρονιά είναι που οι δύο πλευρές της Κορέας και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν σε ανακωχή, μετά από τρία χρόνια αιματοχυσίας, υπενθυμίζει ο James Holmes, Πρόεδρος Ναυτιλιακής Στρατηγικής στο Naval War College και διακεκριμένος συνεργάτης στο Brute Krulak Center for Innovation & Future Warfare, στο Πανεπιστήμιο Marine Corps.
Ο Holmes υπενθυμίζει ότι οι μάχες ήταν αμείωτες στην Κορεατική Χερσόνησο κατά τη διάρκεια του πολέμου (1950-1951).
Ο Βορράς διέσχισε τα διακορεατικά σύνορα το 1950, οδηγώντας τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις μέχρι την Περίμετρο του Πουσάν, έναν μικροσκοπικό θύλακα στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου.
Φαινόταν τότε ότι οι μαχητές της Νότιας Κορέας θα οδηγούνταν στη θάλασσα.
Στη συνέχεια, μετά τη σύσφιξη της περιμέτρου, οι αμερικανικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποίησαν μια φιλόδοξη πλευρική απόβαση στο Inchon.
Έκοψαν και κυρίως κατέστρεψαν τον βορειοκορεατικό στρατό πριν κάνουν οδηγηθούν με τη σειρά τους βόρεια προς τον ποταμό Inchon, που σηματοδοτεί τα σινο-κορεατικά σύνορα.
Στη συνέχεια, μια πλειάδα «Εθελοντών του Κινεζικού Λαού» ξεχύθηκε στο Yalu, προκαλώντας τον στρατό του ΟΗΕ να τραπεί σε φυγή προς τα νότια.

Η ανακωχή

Τελικά, η κάμψη των μαχών άρχισε καθώς το μέτωπο της μάχης σταθεροποιήθηκε στον 38ο παράλληλο.
Νότια του «στενού λαιμού» της χερσονήσου κατά μήκος του 38ου, η Κορέα είναι ένα θαλάσσιο θέατρο επιρρεπές σε θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις.
Εκεί, τα μεταγωγικά και τα πολεμικά πλοία μπορούσαν να ελέγχουν τα γεγονότα σε συνεννόηση με τις επίγειες δυνάμεις.
Βόρεια του στενού λαιμού, ωστόσο, η χερσόνησος διευρύνεται και το έδαφος μεγαλώνει, γίνεται βραχώδες και ορεινό, με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό να μηδενίζεται η ισχύς του αέρα και της θάλασσας.
Έτσι, οι δυτικές δυνάμεις επικράτησαν κυρίως το νότο, ο άξονας Σοβιετικής Κίνας-Βορείου Κορέας επικράτησαν τον Βορρά.
Η γεωγραφία επικράτησε σε συνεννόηση με τη στρατιωτική ισχύ.
Τα τελευταία δύο χρόνια της σύγκρουσης, οι μαχητές έκαναν μάταια κάποιες προσπάθειες.
Αδυνατώντας να δημιουργήσουν ένα πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης επαρκές για να επιβάλουν τους όρους τους, οι ΗΠΑ-ΟΗΕ και οι κομμουνιστικοί συνασπισμοί δοκίμασαν μια ποικιλία διαπραγματευτικών στρατηγικών.
Με λίγα αποτελέσματα.
Στο τέλος, μόνο κάποιος συνδυασμός των θανατικών απειλών του Σοβιετικού ισχυρού Josef Stalin και των πυρηνικών απειλών από τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ —και στη συνέχεια πρόεδρο—Dwight D. Eisenhower έσπασε το διαπραγματευτικό αδιέξοδο.
Κανένας όμως από τους διεκδικητές δεν απέκτησε τους μέγιστους στρατηγικούς και πολιτικούς του στόχους.
Η απόδοσή τους στο πεδίο της μάχης, και στη σφαίρα των απειλών και των υποσχέσεων, απλώς δεν δικαιολογούσε τα μέγιστα διπλωματικά αποτελέσματα.
Έκαναν πολύ λίγα.
Ο θεωρητικός του πολέμου Carl von Clausewitz θα είχε αντιληφθεί αμέσως το αποτέλεσμα του πολέμου της Κορέας και κατά πάσα πιθανότητα θα προφήτευε ένα παρόμοιο θλιβερό αποτέλεσμα στην Ουκρανία σήμερα.
Ο Clausewitz περιέγραψε τον ρυθμό του πεδίου μάχης με κάπως απόκρυφους όρους.
Πρότεινε ότι ο εισβολέας - ο μαχητής που εξαπέλυσε μια επίθεση πέρα από τα χερσαία σύνορα - θα δημιουργήσει ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι του αμυνόμενου λόγω πολλών παραγόντων, όπως ο αιφνιδιασμός, η πρωτοβουλία και η ελευθερία να επιλέξει πού θα προσδώσει το αρχικό χτύπημα.
Αυτό ήταν οικείο για τον Clausewitz: χερσαίες μάχες μεταξύ των κρατών στην Ευρώπη.
Το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου θα διευρυνόταν στο ζενίθ του σε αυτό που ονόμασε «το κορυφαίο σημείο της νίκης».
Στο αποκορύφωμα της νίκης, ο εισβολέας θα είχε επίσης το μέγιστο πλεονέκτημα του διαπραγματευτικού πλεονεκτήματος στο τραπέζι της ειρήνης.
Η υπεροχή στα όπλα σήμαινε υπεροχή για τους διαπραγματευτές.

Σχεδιάζοντας τη νίκη

Αυτή θα ήταν η βέλτιστη στιγμή για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων - εάν ο επιτιθέμενος είχε αποκτήσει αυτό που ήθελε, κυρίως έδαφος, μέχρι να φτάσει στο αποκορύφωμα της νίκης.
Στην πραγματικότητα, μπορούσε να συζητήσει για να διατηρήσει αυτό που είχε ήδη κερδίσει.
Ακριβώς όπως η ιδιοκτησία είναι τα εννέα δέκατα του νόμου, είναι τα εννέα δέκατα της ειρήνης εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων.
Ωστόσο, ο Clausewitz ρίχνει κρύο νερό στην ιδέα ότι ένας εμπόλεμος μπορεί να βγάλει ένα τόσο ιδανικό αποτέλεσμα.
Σπάνια ο επιτιθέμενος επιτυγχάνει όλα όσα θέλει μέχρι να φτάσει στη μέγιστη στρατιωτική του υπεροχή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, λέει, ο εισβολέας πρέπει να υπερβεί το αποκορύφωμα της νίκης για να πάρει αυτό που θέλει η ηγεσία από τον αμυνόμενο.
Κινδυνεύει.
Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον.
Όταν ο επιτιθέμενος περάσει το αποκορύφωμα της νίκης, το πολεμικό του πλεονέκτημα έναντι του αμυνόμενου αρχίζει να μειώνεται.
Ο στρατός βαδίζει βαθύτερα στην πατρίδα του εχθρού, όπου το πλεονέκτημα της γηπεδούχου ομάδας αρχίζει να λειτουργεί.
Πρέπει να αφήσει πίσω της στρατεύματα για να προστατεύουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της και έτσι αποδυναμώνει τη δύναμη της πρώτης γραμμής για να εξασφαλίσει ότι έχει αρκετές προμήθειες και πυρομαχικά.
Τελικά, ο επιτιθέμενος πλησιάζει αυτό που ο Clausewitz αποκαλεί το «αποκορύφωμα της επίθεσης».
Αυτό είναι το σημείο διασταύρωσης πέρα από το οποίο ο επιτιθέμενος είναι πλέον πιο αδύναμος από τον αμυνόμενο.
Πέρα από αυτό το δεύτερο σημείο κορύφωσης, ο επιτιθέμενος βρίσκεται σε τρομερό κίνδυνο.
Προσπαθεί να αποσπάσει κάτι από έναν ισχυρότερο αμυνόμενο - μια δυσοίωνη κατάσταση στην καλύτερη περίπτωση.
Εάν οι διοικητές του δεν βρουν κάποιον τρόπο να αποκαταστήσουν την υπεροχή τους στο πεδίο της μάχης, ο στρατός αντιμετωπίζει τον αφανισμό.
Και η πολιτική αιτία χάνεται στην πορεία.

Γραμμές μάχης

Οι τελευταίοι 19 μήνες από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεσή της ήταν μάρτυρες του μοτίβου, που περιέγραψε ο Clausewitz.
Η εισβολή άλλαξε για λίγο τη στρατιωτική ισορροπία υπέρ της Ρωσίας, αλλά το ρωσικό πλεονέκτημα κορυφώθηκε γρήγορα πριν φτάσει σε αδιέξοδο.
Η Μόσχα δεν πέτυχε κανέναν από τους μέγιστους στόχους της, δηλαδή την ανατροπή και τον «αποναζισμό» της κυβέρνησης στο Κίεβο.
Η ουκρανική αντεπίθεση του φθινοπώρου του 2022 αντέστρεψε πολλά από τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας προτού η ίδια μείνει στάσιμη.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πέτυχαν πολύ λίγα για να καταστήσουν εφικτούς τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας - την εκδίωξη της Ρωσίας από όλη την Ουκρανία.
Το Κίεβο δεν κατάφερε και δεν μπορούσε να πάρει όλα όσα ήθελε πολιτικά.
Από τότε και οι δύο πλευρές αιωρούνται γύρω από τα κορυφαία σημεία της επίθεσης.
Επικρατεί η αναποφασιστικότητα.
Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετό στρατιωτικό πλεονέκτημα για να επιβάλει τους όρους του.
Ούτε φαίνεται πιθανό να το βρει κάποια πλευρά.
Έτσι και πάλι, φαίνεται να ισχύει το πρότυπο του 1953.
Επιβάλλεται στην Ουκρανία και στους δυτικούς ευεργέτες της να συμβιβαστούν με αυτή τη σκληρή, ασυμβίβαστη πραγματικότητα των όπλων—και να καταλάβουν τι μπορούν εύλογα να περιμένουν για να βγουν από μια κακή κατάσταση, καταλήγει ο Holmes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης