Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχία Δύσης να απομονώσει Putin: Πρωτοφανείς οι σχέσεις με τα ΗΑΕ - Επόμενος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Αποτυχία Δύσης να απομονώσει Putin: Πρωτοφανείς οι σχέσεις με τα ΗΑΕ - Επόμενος σταθμός η Σαουδική Αραβία
Αύριο 7/12 ο Putin θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν στη Μόσχα
Η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει από την παγκόσμια σκηνή τη Ρωσία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, αν κρίνει κανείς από τη σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία.
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος θα υποδεχθεί αύριο Πέμπτη 7/12 στη Μόσχα τον Ιρανό ομόλογό του, Ebrahim Raisi.
«Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν φτάσει σε ένα πρωτοφανές υψηλό επίπεδο.
Πραγματικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στον αραβικό κόσμο και ο μεγαλύτερος επενδυτής από τα αραβικά κράτη» υποστήριξε ο Putin κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Mohammed bin Zayed Al Nahyan στο Abu Dhabi, αναφέροντας ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο κρατών αυξήθηκε κατά 67% το 2023 και ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο

Ο Putin αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των επενδύσεων και της βιομηχανικής συνεργασίας, καθώς όπως είπε τα δύο κράτη υλοποιούν έργα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και εργάζονται για τη δημιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Ρωσία.
Επιπλέον, κάλεσε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, που θα διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας το 2024.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, ενώ ανέφερε πως σχεδόν ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν πέρσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Άλμα 109% στο εμπόριο πετρελαίου

Από την πλευρά του ο Mohammed bin Zeid Al Nahyan εκτίμησε ιδιαίτερα τον προσωπικό ρόλο του Putin στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι το 2022, ο τζίρος του εμπορίου πετρελαίου μεταξύ των χωρών αυξήθηκε σχεδόν κατά 109%.
«Αυτό το άνευ προηγουμένου άλμα είναι ενδεικτικό για την ιδιαίτερη φύση της σχέσης μεταξύ των κρατών μας» υπογράμμισε ο Al Nahyan, ο οποίος υπογράμμισε πως «τα ΗΑΕ ανυπομονούν να συνεχίζουν να εργάζονται μαζί και να συνεργάζονται σε έργα ενέργειας, υποδομών και προηγμένων τεχνολογιών»
Όπως ανακοίνωσε ο Yuri Ashakov, βοηθός του Ρώσου προέδρου, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για θέματα διμερούς συνεργασίας ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την ουκρανική κρίση και για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Στη Σαουδική Αραβία

Οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου και του ομολόγου του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνονται στο παλάτι Qasr Al-Watan στο Abu Dhabi.
Σημειώνεται πως η αυτοκινητοπομπή του Ρώσου προέδρου συνοδευόταν από μια συνοδεία ιππικού από το αεροδρόμιο μέχρι το παλάτι ενώ στον ουρανό, μαχητικά αεροσκάφη σχημάτισαν τη σημαία της Ρωσίας.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια τόσο πολύχρωμη και φιλική υποδοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Putin.
Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Putin θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στο Ριάντ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρίγκιπα διάδοχο και Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed  bin Salman Al Saud.

Με συνοδεία Su-35

Το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου θα συνοδεύεται από τέσσερα ρωσικά μαχητικά Su-35 κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς το Ριαντ και κατόπιν κατά την επιστροφή του στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τα τέσσερα ρωσικά μαχητικά συνόδευαν το προεδρικό αεροσκάφος και στην πτήση από τη Ρωσία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όπως έγινε γνωστό, για τη συνοδεία των ρωσικών μαχητικών είχαν εξασφαλιστεί ειδικές άδειες πτήσης από τα κράτη, στην επικράτεια των οποίων βρέθηκε το προεδρικό αεροσκάφος.
Συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο του Ιράν

Μετά τις επαφές του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία, ο Putin θα έχει συνάντηση αύριο Πέμπτη 7/12 με τον Ιρανό ομόλογό του, Ebrahim Raisi.
«Στις 7 Δεκεμβρίου, η Μόσχα θα φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ebrahim Raisi, ο οποίος θα φτάσει στη Ρωσία για επίσκεψη εργασίας.
Στο επίκεντρο θα είναι θέματα διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην υλοποίηση κοινών έργων στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της ενέργειας.
Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις και για μεγάλα διεθνή και περιφερειακά θέματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης