Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αποθεωτική υποδοχή Putin και ο εξευτελισμός της Γερμανίας στη Μέση Ανατολή σφραγίζουν την κοσμοϊστορική ανατροπή

Η αποθεωτική υποδοχή Putin και ο εξευτελισμός της Γερμανίας στη Μέση Ανατολή σφραγίζουν την κοσμοϊστορική ανατροπή
Κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι η Ρωσία, που απομυθοποιεί συνεχώς τους αστείους ισχυρισμούς της Δύσης 
Σχετικά Άρθρα
Από τότε που η Ρωσία άρχισε την πλήρη στρατηγική της αντεπίθεση ενάντια στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η συλλογική Δύση επέμεινε στην ιδέα ότι ο ευρασιατικός γίγαντας είναι απομονωμένος και αποτελεί έναν «διεθνή παρία».
Ωστόσο, επανειλημμένα, η Μόσχα συνεχίζει να απομυθοποιεί αυτήν την αστεία ιδέα.
Τα πρόσφατα γεγονότα όχι μόνο το επιβεβαίωσαν, αλλά δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.
Το ταξίδι του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier στο Κατάρ βύθισε το Βερολίνο και τη Δύση σε μελαγχολία, καθώς έμεινε να περιμένει τουλάχιστον 30 λεπτά για να τον υποδεχθεί κάποιος κατά την επίσκεψή του στις 29 Νοεμβρίου.
Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η θέση του Βερολίνου είναι κατηγορηματικά υπέρ του Ισραήλ ενώ η Ντόχα είναι σταθερά με την παλαιστινιακή πλευρά, τυπικά τουλάχιστον.
Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έτυχε ουσιαστικά αποθεωτικής υποδοχής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα της Μέσης Ανατολής ακριβώς μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του Steinmeier στο Κατάρ.
Αυτά τα έντονα διαφορετικά, αν και φαινομενικά άσχετα γεγονότα καταδεικνύουν μια τεράστια αλλαγή παραδείγματος στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, αναμφισβήτητα την πιο στρατηγικής σημασίας περιοχή στον πλανήτη.

Ο Γερμανός πρόεδρος περιμένει να τον υποδεχθεί κάποιος στο Κατάρ
german_president.JPG
Όλα γύρισαν Boomerang για τη Δύση

Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συλλογική Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και να περιορίσει τους γεωπολιτικούς ελιγμούς της.
Ωστόσο, έκτοτε, αυτό έχει γυρίσει boomerang για ΗΠΑ και ΕΕ.
Αφού ο πόλεμος των κυρώσεων αποδείχθηκε μία θεαματική αποτυχία, με αποτέλεσμα η Ρωσία να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο, οι ΗΠΑ και οι πολυάριθμοι υποτελείς και τα δορυφορικά κράτη της επιχείρησαν να βρουν άλλους τρόπους για να απομονώσουν τη Μόσχα και την ηγεσία της.
Τότε ήταν που το λεγόμενο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» (ΔΠΔ), ουσιαστικά μια ΜΚΟ υπό τον πλήρη έλεγχο της Δύσης, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Putin για φερόμενη «απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία», παρά το γεγονός ότι οι γονείς τους, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών μαχητών, ήταν εκείνοι που τα έστειλαν στη Ρωσία.
Αντίθετα, η κραυγαλέα εμπορία παιδιών από το καθεστώς του Κιέβου δεν αναφέρεται από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη χειρότερα, κάθε πληροφορία σχετικά με αυτή τη φρικτή πρακτική επιχειρείται να αποσιωπηθεί, μαζί με το γεγονός ότι οι έγκυες στρατολογούνται βίαια από το καθεστώς του Κιέβου, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη προσπάθεια λογοκρισίας τέτοιων ειδήσεων.

Αποθεωτική υποδοχή στον Putin στη Μέση Ανατολή
putin_2.jpg
Κακός οιωνός για ΗΠΑ η αποθεωτική υποδοχή Putin από τους ακρογωνιαίους λίθους του συστήματος των πετροδολαρίων

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν εύκολα να επιλέξουν να ακολουθήσουν το διπλωματικό πρωτόκολλο και να υποδεχθούν τον Putin χωρίς καμία μεγαλοπρέπεια.
Ωστόσο, το γεγονός ότι τον υποδέχτηκαν αεροσκάφη των Εμιράτων ζωγραφίζοντας τα χρώματα της ρωσικής σημαίας στον ουρανό σηματοδοτεί κάτι εντελώς διαφορετικό από το βασικό διπλωματικό πρωτόκολλο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό από μόνο του δεν αφορά μόνο τον Putin αλλά τη Ρωσία συνολικά, παρατηρεί ο έγκυρος γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Ο ρόλος του Frank-Walter Steinmeier ως Γερμανού Προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής εξουσίας κατέχει επίσημα ο καγκελάριος.
Ωστόσο, είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της χώρας του και το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτός όπως αναμενόταν δείχνει την αυξανόμενη απομόνωση της συλλογικής Δύσης στον πραγματικό κόσμο, όπου οι πραγματικά κυρίαρχες χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν κάθε ξένη απαίτηση.
Προφανώς, η ισορροπημένη θέση του Putin όσον αφορά στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας σίγουρα συμβάλλει στη δημοτικότητά του στον αραβικό κόσμο, αλλά και η σταθερή του στάση απέναντι στην επίθεση του ΝΑΤΟ, αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι η Μόσχα έχει γεωπολιτική ραχοκοκαλιά.
putin_salman.JPG

Η ακόλουθη επίσκεψη του Putin στη Σαουδική Αραβία δεν ήταν λιγότερο σημαντική από αυτή την άποψη, ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπαθεί να δυσφημήσει και τα δύο ταξίδια.
Στην πραγματικότητα, ο κώδωνας του κινδύνου χτυπά στις ΗΠΑ, καθώς το να υποδέχονται τόσο θερμά τον εχθρό της Δύσης τα κράτη που είναι ουσιαστικά οι ακρογωνιαίοι λίθοι του συστήματος των πετροδολαρίων είναι σίγουρα κακός οιωνός για την αμερικανική ηγεσία.

Η αποδολαριοποίηση


Η διαδικασία της αποδολαριοποίησης είναι μακροπρόθεσμη και σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί εν μία νυκτί, αλλά είναι ουσιαστικά ασταμάτητη σε αυτό το σημείο.
Η κατάφωρη κλοπή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έχει αναγκάσει πολλές χώρες να ανησυχούν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν είναι ασφαλή, ωθώντας τες να βρουν εναλλακτικές λύσεις αντί του αμερικανικού δολαρίου.

Η θριαμβευτική πτήση Putin

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του ταξιδιού του Putin ήταν το γεγονός ότι το Ilyushin Il-96-300PU ή το «Russian Air Force One» πλαισιώθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35S σε όλη τη διαδρομή από τη Ρωσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία πετούσαν μέχρι και 2500 χιλιόμετρα ασταμάτητα χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό.
Σαν να μην ήταν αρκετά λαμπρό αυτό το τεχνολογικά άνευ προηγουμένου επίτευγμα, τα ρωσικά μαχητικά το έκαναν ενώ ήταν οπλισμένα. Πέταξαν πάνω από την Κασπία Θάλασσα, τμήματα του Αζερμπαϊτζάν, ολόκληρο το Ιράν και τον Περσικό Κόλπο, φτάνοντας στο Abu Dhabi.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κράτη σπάνια επιτρέπουν τέτοιες συνοδείες – και μάλιστα ένοπλες – σε κρατικές επισκέψεις, αλλά η Μόσχα εξασφάλισε την ελεύθερη διέλευση τους σε τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Και αυτό το τελευταίο αφήνει τη γεωπολιτική σφραγίδα του.
UAE.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης