Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το State Department εγκρίνει χωρίς την άδεια του Κογκρέσου την πώληση στο Ισραήλ αντιαρματικών βλημάτων αξίας 106 εκατομμυρίων δολ.

Το State Department εγκρίνει χωρίς την άδεια του Κογκρέσου την πώληση στο Ισραήλ αντιαρματικών βλημάτων αξίας 106 εκατομμυρίων δολ.
Τι περιλαμβάνει η απόφαση
Η κυβέρνηση Biden χρησιμοποίησε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί την πώληση περίπου 14.000 οβίδων αρμάτων μάχης στο Ισραήλ χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023.
Δρομολογείται η έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πώληση στο Ισραήλ αντιαρματικών βλημάτων M830A1 υψηλού φορτίου και πολλαπλής χρήσης 120 χλστ.
Οι ΗΠΑ παρέχουν μακράν τα περισσότερα όπλα στο Ισραήλ από οποιαδήποτε χώρα, τόσο σε άμεση παροχή εξπλισμού όσο και σε πωλήσεις όπλων.
Η κυβέρνηση Biden συνέχισε να δεσμεύεται να παρέχει στο Ισραήλ τα όπλα που χρειάζεται στον πόλεμο.
Ωστόσο, μια αυξανόμενη ομάδα γερουσιαστών ζήτησε περισσότερη εποπτεία όσον αφορά τη χρήση τους καθώς υπάρχουν καταγγελίες για πλήγματα σε άμαχους
What is the steel penetration of the M830A1 120mm high explosive anti-tank  shell? - Quora
Οι αποστολές οπλισμού

Τα βλήματα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης προμήθειας εξοπλισμού, σύμφωνα με το Reuters
Το μεγαλύτερο πακέτο αξίζει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει 45.000 βήματα για τα άρματα μάχης Merkava του Ισραήλ, που αναπτύσσονται τακτικά στην επίθεσή του στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες πολίτες.
Καθώς ο πόλεμος εντάθηκε, το πώς και πού ακριβώς χρησιμοποιούνται τα όπλα των ΗΠΑ στη σύγκρουση έχει τεθεί στο μικροσκόπιο, παρόλο που Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να τεθούν όροι για τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ ή να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παρακρατηθεί μέρος από αυτήν.
Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για την πώληση, λέγοντας ότι δεν ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πιέσει το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αποφάσισε και παρείχε λεπτομερή αιτιολόγηση στο Κογκρέσο ότι τα βλήματα των αρμάτων μάχης πρέπει να παρασχεθούν αμέσως στο Ισραήλ για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.
Η πώληση θα γίνει από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού και αποτελείται από βλήματα αρμάτων μάχης M830A1 High Explosive Anti-Tank Multi-Purpose 120 mm με Tracer (MPAT) και σχετικό εξοπλισμό.
Το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη ικανότητα ως αποτρεπτικό σε περιφερειακές απειλές και για να ενισχύσει την άμυνα της πατρίδας του», ανέφερε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της πώλησης.

US OKs potential sale of tank cartridges to Israel for $106.5 mln - anews
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης