Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας μετά το σκάνδαλο απόκρυψης κονδυλίων - O Kishida απομακρύνει υπουργούς

Κρίση στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας μετά το σκάνδαλο απόκρυψης κονδυλίων - O Kishida απομακρύνει υπουργούς
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν αύριο (14/12/2023)
Σχετικά Άρθρα
Την πρόθεση του για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες από ένα σκάνδαλο απόκρυψης κονδυλίων που έχει πλήξει περαιτέρω τη δημόσια υποστήριξη προς την κυβέρνησή του.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα κάνει τις αλλαγές την Πέμπτη (14/12/2023) και είπε ότι η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Ο Kishida έχει υποδείξει ότι ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Hirokazu Matsuno -ο οποίος κατέχει ένα από τα πιο ισχυρά αξιώματα στην κυβέρνηση- είναι μεταξύ εκείνων που πρόκειται να απομακρυνθούν, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο επικεφαλής του εταίρου του στον κυβερνών συνασπισμό Natsuo Yamaguchi. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi, αναμένεται να είναι ο αντικαταστάτης Matsuno, ανέφεραν πολλά ειδησεογραφικά μέσα.
Τέσσερις υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου και αρκετοί υφυπουργοί αναμένεται να αποχωρήσουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς οι εισαγγελείς ερευνούν εάν ορισμένοι βουλευτές έλαβαν χιλιάδες δολάρια από έσοδα από τη συγκέντρωση κεφαλαίων που λείπουν από επίσημους λογαριασμούς του κόμματος.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι μια εκκαθάριση του υπουργικού συμβουλίου είναι απίθανο να αλλάξει την εικόνα για τον Kishida. Ο Koichi Hagiuda, υψηλόβαθμο στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματός του (LDP) που επιβλέπει τις προτάσεις προϋπολογισμού, αποφάσισε να παραιτηθεί, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ο Kishida εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στη Βραζιλία και τη Χιλή τον επόμενο μήνα, ανέφερε η εφημερίδα Mainichi.
«Σε αυτό το στάδιο, το περισσότερο που μπορεί να ελπίζει ο Kishida είναι να σταματήσει την τρέχουσα πτώση της δημοφιλίας του», δήλωσε ο Corey Wallace, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kanagawa. «Ωστόσο, η ενίσχυση της δημοφιλίας του θα απαιτήσει κάτι περισσότερο από αισθητικές αλλαγές στο προσωπικό».

«Απαράμιλλο σκάνδαλο»

Ενώ η έρευνα των εισαγγελέων επικεντρώνεται σε νομοθέτες από την ισχυρή «φράξια Abe» του κυβερνώντος κόμματος, οι ανακριτές εξετάζουν επίσης εάν εμπλέκεται και η «φατρία του Kishida» -της οποίας ήταν επικεφαλής μέχρι την περασμένη εβδομάδα- σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ.
Οι φατρίες φέρεται να έχουν κρύψει εκατοντάδες εκατομμύρια γιεν πολιτικών κεφαλαίων επί χρόνια σε ένα σχέδιο που έβλεπε ορισμένους βουλευτές να λαμβάνουν έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων σε κομματικές εκδηλώσεις που κρατήθηκαν μακριά από τα βιβλία.
Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι τυχόν ισχυρισμοί που εμπλέκουν άμεσα τον Kishida θα μπορούσαν να χτυπήσουν περαιτέρω τη δημοφιλία του, η οποία έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό περίπου 23% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το χαμηλότερο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021.
Η υποστήριξη για το LDP μειώθηκε επίσης κάτω από το 30% για πρώτη φορά από το 2012, όταν επέστρεψε στην εξουσία μετά από μια πτωτική τάση στη σχεδόν συνολική μεταπολεμική κυριαρχία του στην ιαπωνική πολιτική σκηνή, σύμφωνα με έρευνα του NHK την Τρίτη.
Ο Kishida δεν χρειάζεται να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, και μια διασπασμένη και αδύναμη αντιπολίτευση αγωνίστηκε ιστορικά να κάνει διαρκή εισβολή στην κυριαρχία του LDP.
Το LDP πρόκειται να διεξαγάγει εκλογές για την ηγεσία τον Σεπτέμβριο, αλλά οι αναλυτές λένε ότι μένει να δούμε πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει ο Kishida στη θέση του.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα την Τετάρτη υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας στη διοίκηση του Kishida που καταψηφίστηκε άνετα σε ένα κοινοβούλιο όπου το LDP και ο εταίρος του συνασπισμού Komeito έχουν σαφή πλειοψηφία.
«Πρωθυπουργέ, δεν γνωρίζετε ότι το LDP και οι παρατάξεις του προκάλεσαν ένα απαράμιλλο σκάνδαλο; Δεν είναι καταστροφική η έλλειψη της ικανότητας ελέγχου κρίσεων;», είπε ο Kenta Izumi, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης