Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ αρχίζει ενταξιακές συνομιλίες με Ουκρανία και Μολδαβία με ασαφές χρονοδιάγραμμα – Χρυσώνει το πικρό χάπι στον Zelensky

Η ΕΕ αρχίζει ενταξιακές συνομιλίες με Ουκρανία και Μολδαβία με ασαφές χρονοδιάγραμμα – Χρυσώνει το πικρό χάπι στον Zelensky
Οι ενταξιακές συνομιλίες δεν σημαίνουν ένταξη, καθώς θα είναι μία διαδικασία χρονοβόρα που πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ
(upd) Πλήρως αδιάφορη είναι η απόφαση που έλαβε η ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι τα σύνορά της, με το τέλος της σύγκρουσης.
Οι ενταξιακές συνομιλίες δεν σημαίνουν ένταξη, καθώς θα είναι μία διαδικασία χρονοβόρα που πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.
Υπάρχει μάλιστα το παράδειγμα της Τουρκίας, που επιβεβαιώνει την εν λόγω εκτίμηση.
Οι Βρυξέλλες, που βρίσκονται στο άρμα των ΗΠΑ, απλώς χρυσώνουν το πικρό χάπι στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Δύσης οδήγησε τη χώρα του σε μία απίστευτη αιματοχυσία στην επιχείρηση αποδυνάμωσης της Ρωσίας. 
Τώρα που ο Zelensky ηττάται στο πεδίο των μαχών και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ακόμα και φυσικής του εξόντωσης από τον ουκρανικό στρατό, χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα σωσίβιο έστω και τρύπιο σαν αυτό που του προσέφερε η ηγεσία της ΕΕ.

Michel: Μήνυμα ελπίδας   

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στο Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.
Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» κάνει λόγο ο Michel. Το παράδειγμα της Τουρκίας

Οι ενταξιακές συνομιλίες δεν θέτουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ, μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον.
Για παράδειγμα, οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005 και οι προοπτικές είναι ακόμα ασαφείς.

Ουκρανία: Ενταξιακές συνομιλίες στο...κενό

Τα προβλήματα με την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι προφανή.
Η Ουκρανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν είναι καν γνωστό ποιο είναι ακριβώς το μέγεθος του πληθυσμού της, επειδή οι άνθρωποι συνεχώς φεύγουν από την Ουκρανία.
Είναι άγνωστο ποια σύνορα θα έχει, εάν τελειώσει η εμπόλεμη κατάσταση.
Το νομικό και πολιτικό της σύστημα λειτουργεί διαφορετικά από ό,τι σε μια χώρα σε καιρό ειρήνης.
Η Ουκρανία έχει στρατιωτικό νόμο, δεν υπακούει σε συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου.

Θα είναι καίριο πλήγμα για το κύρος της ΕΕ, καθώς θα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ένα αποδεδειγμένα διεφθαρμένο καθεστώς και θα έχει νομιμοποιήσει τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, έστω και εάν προέρχεται από τους δυτικούς χορηγούς.
Οι συνέπειες της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ιδίως ο αντίκτυπος ενός τέτοιου βήματος στην ευρωπαϊκή οικονομία, δεν έχουν μελετηθεί.
Η ένταξη της ουκρανικής γεωργίας στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς θα πλήξει τους Ευρωπαίους αγρότες.

Αποχή Orban: Κακή και παράλογη απόφαση

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απείχε από την ψηφοφορία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, κρίνοντας ότι ήταν μια «κακή απόφαση» των Βρυξελλών.
«Η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης» για αυτήν την «παράλογη» απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών και για αυτόν τον λόγο απείχε,
ανέφερε ο ίδιος ο Viktor Orban σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.
«Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους», πρόσθεσε.

Ικεσίες Zelensky


Νωρίτερα, ο Zelensky που πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης (14/12/2023) αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Φρανκφούρτη, συνομίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι το Κίεβο έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.
Έχουμε περάσει τους βασικούς νόμους.
Όλοι, και το τονίζω, όλοι, γνωρίζετε καλά ότι έχουμε εκπληρώσει κάθε υποχρέωση» τόνισε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δείχνοντας» προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.
«Δεν έχω ακούσει κανένα αντεπιχείρημα για το γιατί δεν πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη», πρόσθεσε ο Zelensky.
Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα μην προδώσετε τον λαό και την πίστη του στην Ευρώπη», είπε o Zelensky.
Μην είστε αναξιόπιστοι
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα.
Και αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία μας.
Είτε είναι καλό είτε κακό για εμάς, η ιστορία θα καταγράψει τα πάντα.
Κάθε λέξη, κάθε βήμα, κάθε πράξη και αδράνεια.
Ποιος πολέμησε για τι.
Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να μην ξαναπέσει στην αναποφασιστικότητα σήμερα.
Κανείς δεν θέλει η Ευρώπη να θεωρείται αναξιόπιστη.
Ή ανίκανη να λάβει αποφάσεις, που η ίδια προετοίμασε» υποστήριξε ο Zelensky.
«Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν θα καταλάβουν αν το χαμόγελο ικανοποίησης του Putin θα είναι η ανταμοιβή της Συνόδου στις Βρυξέλλες» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Πριν από δέκα χρόνια, στην Ουκρανία, ο κόσμος ξεσηκώθηκε κάτω από τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήταν σύμβολο της αλήθειας γι' αυτούς και έτσι θα έπρεπε να παραμείνει.
Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα.
Μην προδώσετε τον λαό και την πίστη του στην Ευρώπη» επισήμανε ο Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης