Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστική νίκη για τον Trump: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα λάβει απόφαση για την ασυλία του πρώην προέδρου

Δικαστική νίκη για τον Trump: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα λάβει απόφαση για την ασυλία του πρώην προέδρου
Οι προσπάθειες του κ. Trump να καθυστερήσει τη δίκη του φαίνονται για την ώρα επιτυχείς
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε, προς το παρόν, να αποφασίσει εάν ο πρώην πρόεδρος Donald Trump έχει ασυλία από τη δίωξη για φερόμενη προσπάθεια ανατροπής των εκλογών του 2020.
Οι προσπάθειες του κ. Trump να καθυστερήσει τη δίκη του φαίνονται για την ώρα επιτυχείς, καθώς η υπόθεση πρέπει τώρα να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας έφεσης.
Σημειώνεται ότι ο ειδικός εισαγγελέας Jack Smith είχε ζητήσει από το δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση με όρους κατ' επείγοντος.
Ο Trumo κατηγορήθηκε για υπονόμευση του αποτελέσματος των εκλογών νωρίτερα φέτος.
Το δικαστήριο δεν εξήγησε την απόφασή του, αντ' αυτού εξέδωσε ανυπόγραφη εντολή λέγοντας ότι το αίτημα του Smith «απορρίπτεται».
Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον κ. Smith, ο οποίος είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει νωρίς φοβούμενος ότι η διαδικασία έφεσης θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της δίκης του Τραμπ, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον.
Το γραφείο του αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Τι σημαίνει η απόφαση για την εξέλιξη της δίκης του Trump

Ο εισαγγελέας ερευνά τις υποτιθέμενες προσπάθειες του κ. Trump να ανατρέψει τις εκλογές που προηγήθηκαν των ταραχών στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου.
Ενώ από τη μεριά της, η ομοσπονδιακή δικαστής Tanya Chutkan διέκοψε την υπόθεση λόγω της έφεσης του Trump.
Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι έχει ασυλία από δίωξη επειδή ενεργούσε υπό την επίσημη ιδιότητά του ως προέδρου πριν και κατά τη διάρκεια των ταραχών.
Απαντώντας, ο Jack Smith υποστήριξε στο Ανώτατο Δικαστήριο σε δικαστικές καταθέσεις ότι η υπόθεση παρουσίαζε «ένα θεμελιώδες ερώτημα στην καρδιά της δημοκρατίας μας: εάν ένας πρώην πρόεδρος έχει απόλυτη ασυλία» από τη δίωξη για ομοσπονδιακά εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν ενώ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό αίτημα», πρόσθεσε.
«Αυτή είναι μια εξαιρετική περίπτωση» εξήγησε.
Η απόφαση σημαίνει ότι το Εφετείο των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφανθεί για την υπόθεση προτού ασκηθεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου αναμένεται να εκδικαστεί σε τελικό στάδιο.
Η διαδικασία προσφυγής μπορεί να καθυστερήσει την ημερομηνία έναρξης της δίκης, την οποία οι εισαγγελείς ήλπιζαν να πραγματοποιήσουν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης