Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχία... Ισραήλ στη Γάζα - Ομολογία IDF: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ο πόλεμος θα διαρκέσει μήνες - Φόβοι έκρηξης στη Μέση Ανατολή

Αποτυχία... Ισραήλ στη Γάζα - Ομολογία IDF: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ο πόλεμος θα διαρκέσει μήνες - Φόβοι έκρηξης στη Μέση Ανατολή
Πιέζουν οι ΗΠΑ για μείωση των στρατιωτικών πληγμάτων του Ισραήλ, ευελπιστούν ότι θα αλλάξουν τακτική στο μέτωπο
(upd9) Σε μια ομολογία… αποτυχίας προχώρησε ο ισραηλινός στρατός αναφέροντας πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα κρατήσει για πολλούς μήνες ακόμα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» παρά μόνο επίμονες και αποφασιστικές μάχες μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση της Hamas.
Παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και των ΗΠΑ που ζητούν από την κυβέρνηση Netanyahu να μειώσει την ένταση των στρατιωτικών της πληγμάτων στη Γάζα, το Ισραήλ διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη αν δεν εξοντωθεί η Hamas, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα και εάν δεν «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η παλαιστινιακή κοινωνία.
Πρόκειται για στόχους που μάλλον στην παρούσα φάση, φαίνονται ανέφικτοι, γεγονός που προμηνύει τη συνέχιση των στρατιωτικών συγκρούσεων που ήδη έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 21.000 νεκρούς και 55.000 τραυματίες.

Θα διαρκέσει μήνες ο πόλεμος

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του IDF, Herzi Halevi υποστήριξε πως ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Hamas θα διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα.
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν μπορεί να συντομεύσει ο αγώνας για την εξάρθρωση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, αυτό που απαιτείται είναι μόνο αποφασιστικές και επίμονες μάχες.
Θα φτάσουμε στην ηγεσία της Hamas είτε αυτό χρειαστεί μια εβδομάδα είτε μήνες» υπογράμμισε ο Halevi.

Ισραηλινοί... διαψεύδουν Ισραηλινούς

Από την πλευρά του πάντως ο Yossi Beilin, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις και υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης την περίοδο 1999 - 2001, εκτίμησε πως ο πόλεμος θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμα και ότι θα τελειώσει σύντομα.
«Είναι αδύνατο να ξεριζώσουμε την Hamas.
Αλλά δεν μπορούμε να κάτσουμε μαζί τους να συζητήσουμε και να φτάσουμε σε μια συμφωνία.
Δεν θέλουν να μας μιλήσουν, δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη μας στην περιοχή.
Φαίνεται πως ο μόνος τρόπος είναι να τους πολεμήσουμε» τόνισε ο Beilin, αναφέροντας πάντως πως ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.
«Ίσως να παραμείνει μια μικρή δύναμη για να αντιμετωπίσει τα υπολείμματα της Hamas ή κάτι άλλο, αλλά δεν θα είναι πόλεμος.
Ο πόλεμος θα τελειώσει πολύ σύντομα» ανέφερε ο Ισραηλινός πολιτικός.

Μαζικοί τάφοι

Το Ισραήλ έχει εντείνει τα τελευταία 24ωρα τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κυρίως στην κεντρική και νότια Γάζα, όπου και έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 240 Παλαιστίνιοι, με τις σορούς πολλών αμάχων να μεταφέρονται με φορτηγά στη Rafah προκειμένου να ταφούν σε μαζικούς τάφους.
Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις εντείνουν τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις τους, αναφέροντας πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν κάνουν καμιά διάκριση μεταξύ πολιτών και μαχητών της Hamas.
8_60.jpg
9_31.jpg
Πιέσεις ΗΠΑ για αλλαγή… πολέμου

Δημοσίευμα του CNN αναφέρει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό στρατηγικού σχεδιασμού, Ron Dermer ζήτησε τη μείωση της έντασης των ισραηλινών «χτυπημάτων» στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη συνάντηση αυτή μετείχαν επίσης ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken καθώς και ο Jake Sullivan αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Στο επίκεντρο της 4ωρης και πλέον συνάντησης, τέθηκε το θέμα της μετάβασης στην επόμενη φάση του πολέμου, η οποία – όπως αναφέρεται – θα εστιάσει κυρίως κατά των υποδομών της Hamas, ενώ εξετάστηκε το ζήτημα της βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, της απελευθέρωσης των ομήρων και της κατάστασης που θα επικρατήσει μετά τον πόλεμο.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι ευελπιστούν πως το Ισραήλ θα σταματήσει τους εντατικούς, και εν πολλοίς, «τυφλούς» βομβαρδισμούς στη Γάζα για πιο χειρουργικά πλήγματα κατά της Hamas. Συνομιλίες Biden – Κατάρ

Ο Biden είχε συνομιλίες και με τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, με τον οποίο και εξέτασε το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Hamas καθώς και τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Οι συνομιλίες, όπως αναφέρουν οι δύο πλευρές, έχουν ως στόχο να προωθηθούν οι διαπραγματευτικές προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της έντασης έτσι ώστε να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία.
76_1.JPG
Netanyahu: Τρομοκράτες της Hamas σας βλέπουμε, ερχόμαστε

Παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως οι επιχειρήσεις του IDF θα κλιμακωθούν.
«Λέμε στους τρομοκράτες της Hamas: σας βλέπουμε, ερχόμαστε.
Θα εντείνουμε τις μάχες στη νότια Γάζα και αλλού», είπε ο Netanyahu έπειτα από επίσκεψή του στην ισραηλινή υπηρεσία διαστήματος.
09.jpg
88_1.jpg
Στους 164 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των απωλειών του ισραηλινού στρατού.
Συγκεκριμένα, ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 164 νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στις 20 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, η Hamas υποστηρίζει πως ο IDF μετρά πάνω από 5.000 απώλειες, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των τραυματιών.

Τραγικός απολογισμός: 21.000 νεκροί

Την ίδια στιγμή, δραματικός είναι ο απολογισμός των νεκρών αμάχων Παλαιστινίων.
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτωθεί 21.110 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 55.243.
Στους αριθμούς αυτούς δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια των κτηρίων που διαλύθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
79.jpg
Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant ότι οι Ισραηλινοί πολεμούν σε επτά μέτωπα, έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες για μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Στα σύνορα με το Λίβανο, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά της Hezbollah ενώ οι αντάρτες Houthi ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση με drone κατά πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και για την εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος αναχαιτίστηκε, προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύουν κυρίως εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των Houthi ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν χθες δώδεκα drones και πέντε πυραύλους.
Επιπλέον, οι επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων σε Συρία και Ιράκ έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, ενώ το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης, Razi Moussavi κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στη Δαμασκό, προειδοποιώντας ότι θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατό του.
77_1.jpg
78_1.jpg

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης