Διεθνή

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν με μανία στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία αλλά ένα χτύπημα ήταν…πολύ διαφορετικό από τα άλλα

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν με μανία στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία αλλά ένα χτύπημα ήταν…πολύ διαφορετικό από τα άλλα
Οι Ρώσοι μεταξύ άλλων στόχων επέλεξαν να βομβαρδίσουν και ένα κτίριο στο Lviv με ισχυρό συμβολισμό
Σχετικά Άρθρα

Η πρώτη νύχτα του 2024 σημαδεύτηκε από ένα νέο κύμα μαζικών ρωσικών επιδρομών σε όλη την Ουκρανία.
Ήταν μία ισχυρή απάντηση στη μαζική ουκρανική επίθεση με θύματα αμάχους στη ρωσική πόλη του Belgorod.
Ως αποτέλεσμα των επιδρομών καταστράφηκαν διάφοροι στόχοι στις περιοχές του Κιέβου, της Οδησσού, του Lviv και της Zaporizhia. Ενώ ο ουκρανικός στρατός βομβάρδιζε αμάχους και αστικές υποδομές στον οικισμό του Donetsk, τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνέχισαν την καταστροφή της ουκρανικής στρατιωτικής-βιομηχανικής υποδομής και χτυπούσαν ορισμένους… συμβολικά σημαντικούς στόχους.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανέφεραν απώλειες αμάχων.
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι συνολικά 26 ρωσικά drones εκτοξεύτηκαν τη νύχτα της 1ης Ιανουαρίου 2024, «εκ των οποίων τα 21 καταρρίφθηκαν».
Τις τελευταίες ημέρες, ισχυρίστηκαν ότι «εκτοξεύτηκαν 96 UAV, εκ των οποίων τα 66 καταρρίφθηκαν».
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το 60% των στόχων καταρρίφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων μηνών ακόμη και σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Κιέβου.

Επλήγησαν εγκαταστάσεις για αεροσκάφη με Storm Shadow

Ωστόσο, στοιχεία από διάφορες ουκρανικές περιοχές αποκαλύπτουν μία αρκετά διαφορετική εικόνα.
Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι επλήγησαν πολύ περισσότεροι στόχοι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «στις 31 Δεκεμβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας έπληξαν τις υποδομές των ουκρανικών στρατιωτικών αεροδρομίων με πυραύλους υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς.»
Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ο ουκρανικός στρατός αναπτύσσει αεροσκάφη, που φέρουν πυραύλους cruise Storm Shadow για ισχυρά πλήγματα στο έδαφος της Ρωσίας.
«Ο στόχος του χτυπήματος επλήγη» συνόψισε ο ρωσικός στρατός σε μία λιτή ανακεφαλαίωση της επίθεσης.
Εξάλλου τις προηγούμενες ώρες, αναφέρθηκαν περισσότερα ρωσικά πλήγματα στην περιοχή της Οδησσού.
Οι στόχοι εκεί περιλάμβαναν στρατιωτικές αποθήκες, καθώς και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη στρατιωτών.
Τουλάχιστον δύο χτυπήματα αναφέρθηκαν στην περιοχή του τοπικού λιμανιού που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό για στρατιωτική επιμελητεία και μεταφορά όπλων.
drone_3.jpg
Ο βομβαρδισμός του Dnepropetrovsk

Περισσότεροι στόχοι χτυπήθηκαν και στην πόλη Dnepropetrovsk.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ξέσπασε φωτιά σε μία από τις εγκαταστάσεις, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε μετά από σειρά εκρήξεων.
Οι ουκρανικές αρχές δηλώνουν πάντα κάποιες ζημιές σε ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, χτυπήθηκαν τα εργαστήρια ενός εργοστασίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή drones και την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η εγκατάσταση χτυπήθηκε από ρωσικά UAV.
Ο επικεφαλής της περιοχής ισχυρίστηκε ότι πέντε ρωσικά drones αναχαιτίστηκαν στις περιοχές Dnipro, Sinelnikovsky, Novomoskovskiy και Kamensk.

Χτύπημα με ισχυρό συμβολισμό στο Lviv

Τη νύχτα ρωσικά UAV πέρασαν από ολόκληρη τη χώρα και έφτασαν στους στόχους τους στη δυτική περιοχή του Lviv.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επλήγησαν στόχοι συγκέντρωσης στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανών.
Ωστόσο στο Lviv επλήγη και ένας στόχος με ιδιαίτερα συμβολική σημασία.
Μεταξύ των στόχων, που χτυπήθηκαν, ήταν το κτίριο του Μουσείου Shukhevych και το Πολυτεχνείο του Lviv, «όπου σπούδαζε ο Stepan Bandera».
Ο Shukhevych και ο Bandera ήταν συνεργάτες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ιδεολογικοί προπάτορες του ουκρανικού ριζοσπαστικού εθνικισμού ενώ εξακολουθούν να αναγνωρίζονται ως εγκληματίες Ναζί σε πολλές χώρες.
Σήμερα, είναι οι σύγχρονοι ήρωες της Ουκρανίας.
Πάντως σύμφωνα με ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, εάν αυτές οι εγκαταστάσεις ήταν οι πραγματικοί στόχοι των ρωσικών επιδρομών ή έπεσαν πάνω τους συντρίμμια μετά την αναχαίτιση των drones από την αεράμυνα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με άλλους το κτίριο θα μπορούσε επίσης να χτυπηθεί από ουκρανικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν το πλήγμα για προπαγανδιστικούς λόγους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ουκρανικές αρχές και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση «στην ουκρανική ταυτότητα», αποκρύπτοντας επιμελώς τις πραγματικές απώλειες, που υπέστησαν σε στρατιωτικό επίπεδο.
museum.jpg

bandera.jpg
Ο τελικός στόχος του Medvedev

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2023 ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev είχε προαναγγείλει ότι η τελική ήττα του φασισμού είναι ο κύριος στόχος της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. 
Οπότε είναι πιθανότατο οι Ρώσοι να επέλεξαν αυτό τον συμβολικό στόχο επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Medvedev.  
Ο κύριος στόχος που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία το 2024 είναι να πετύχει την τελική ήττα του φασισμού, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Αυτή τη στιγμή, ο λαός της Ρωσίας έχει έναν πιο σημαντικό στόχο - να κάνει το 2024 το έτος της τελικής ήττας του νεοφασισμού, τον οποίο οι εχθροί της Ρωσίας προσπαθούν να αναστήσουν παρά τη μεγάλη νίκη των πατέρων και των παππούδων μας (Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο)», είπε o στενός συνεργάτης του Putin σε μία υπόμνηση του ρόλου του Bandera .
Ο Medvedev ευχαρίστησε τους μαχητές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, που προστατεύουν την πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σκέψεις και οι καρδιές των Ρώσων είναι με «αυτούς που μένουν στην πρώτη γραμμή με τα αδέρφια τους στα όπλα».
«Η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της Ρωσίας είναι στα χέρια μας, καθώς και η ευημερία των μελλοντικών γενεών της.
Είμαστε υπεύθυνοι για τη μοίρα της Πατρίδας μας, να είναι μεγάλη, δυνατή και ευημερούσα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης