Όποιος στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο Instagram με το σπορ αυτοκίνητο του θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτεί, αναφέρει η Handelsblatt
Έτσι, σε μια στιγμή αναστοχασμού, μετά τον θάνατο του πρώην «φιλέλληνα» Γερμανού υπουργού Wolfgang Schaeuble, η Handelsblatt κρούει τον κώδωνα του κινδύνου… και δίνει κατεύθυνση: τελειώστε με τη φοροδιαφυγή, διαφορετικά θα υπάρξει νέα κρίση χρέους, νέος Schaeuble.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «η χρήση του POS είναι ακόμη λίγο ασυνήθιστη.
"Η διαδικασία είναι πιο εύκολη με τη χρήση μετρητών" λέει έμπορος στη λαϊκή αγορά στην Ηλιούπολη της Αθήνας.
Βάζει τα γυαλιά του και πληκτρολογεί την τιμή για ένα κιλό κρεμμύδια.
Τοποθετεί την τραπεζική κάρτα στη συσκευή ανάγνωσης καρτών και ένα μπιπ επιβεβαιώνει την επιτυχία της συναλλαγής.
Οι έμποροι της λαϊκής αγοράς είναι μία από τους 35 επαγγελματικές ομάδες που έπρεπε να διαθέτουν POS από την 1η Ιανουαρίου.
Η απαίτηση POS ισχύει για εκατοντάδες επαγγέλματα από πέρυσι.
Οι νέες προσθήκες περιλαμβάνουν οδηγούς ταξί, τσαγκάρηδες και ράφτες.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, τα τερματικά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα συνδεθούν όχι μόνο με τις τράπεζες, αλλά και με τις εφορίες, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να καταχωρίζουν όλες τις πληρωμές σε πραγματικό χρόνο.
Το POS είναι ένα από τα πολλά μέσα που θέλει να χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Θεωρείται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης εθνικού χρέους της δεκαετίας του 2010.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι μόνο στις λαϊκές αγορές που πολλές επιχειρήσεις φοροαποφεύγουν.
Σύμφωνα με μελέτη της Eurobank, το μέγεθος της παραοικονομίας φτάνει το 30% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό κράτος έχασε 3,2 δισ. ευρώ μόνο από το ΦΠΑ το 2021 - ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο των οφειλόμενων φόρων.
Οι απώλειες στον φόρο εισοδήματος είναι πολύ μεγαλύτερες.
Σαφής ένδειξη αυτού είναι η απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων, που ανήλθαν σε 84,2 δισ. ευρώ το 2022, και ιδιωτικής κατανάλωσης 132 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, εισοδήματα τουλάχιστον 48 δισ. ευρώ πρέπει να έχουν περάσει από την εφορία.
Ο φόρος εισοδήματος που χάνεται για το κράτος είναι πιθανό να ανέλθει σε περίπου δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Νέος νόμος…
Ο νέος φορολογικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου αφορά κυρίως αυτοαπασχολούμενους όπως γιατρούς, δικηγόρους και τεχνίτες.
Στην Ελλάδα, το μερίδιό τους στο εργατικό δυναμικό είναι 27,3%, διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 13,8%.
Αλλά ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι στην ευρωζώνη έχουν αυξήσει το φορολογικό εισόδημα κατά 5,2%, στην Ελλάδα η αύξηση αυτή είναι μόνο 2,1%.
Πέντε στους δέκα Έλληνες αυτοαπασχολούμενους ανέφεραν ζημίες ή μηδενικά κέρδη στην εφορία το 2022 και ως εκ τούτου δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο εισοδήματος.
Το υπόλοιπο 46% δήλωσε κέρδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας: Έλληνες ιδιοκτήτες ταξί ανέφεραν μέσο κέρδος 307,70 ευρώ το μήνα το 2022, υδραυλικοί 500 ευρώ και ηλεκτρολόγοι 574 ευρώ.
Και στα ελληνικά αρτοποιεία, πολλά καρβέλια ψωμί προφανώς πηγαίνουν στον πάγκο χωρίς απόδειξη:
οι ζαχαροπλάστες αναφέρουν μέσο μηνιαίο κέρδος 280 ευρώ, τα κομμωτήρια κερδίζουν κατά μέσο όρο 162 ευρώ τον μήνα.
Ο νέος νόμος λοιπόν ορίζει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να πληρώνουν φόρο για ένα τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα.
Ανάλογα με τη δραστηριότητα και τα έτη απασχόλησης ανέρχεται σε 10.920 έως 14.196 ευρώ ετησίως.
Για παράδειγμα, ένας τεχνίτης που προηγουμένως δήλωνε ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ και πλήρωνε φόρους 920 ευρώ, τώρα θα πρέπει να πληρώσει στο μέλλον 1.830 ευρώ φόρο εισοδήματος.
Όποιος δεν αποδέχεται το εικονικό εισόδημα που αναλαμβάνει η εφορία πρέπει να υποβληθεί σε φορολογικό έλεγχο.
Μετρητά
Ο υπουργός Οικονομικών θέλει επίσης να περιορίσει περαιτέρω τις συναλλαγές σε μετρητά.
Ήδη στην Ελλάδα απαγορεύονται πληρωμές άνω των 500 ευρώ.
Η κυβέρνηση ήθελε τώρα να μειώσει το όριο μετρητών στα 300 ευρώ, αλλά απέτυχε λόγω των ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, οι παραβάσεις τιμωρούνται πολύ πιο αυστηρά: στο μέλλον, οι κυρώσεις θα είναι διπλάσιες από την αξία μιας συναλλαγής που ξεπερνά τα 500 ευρώ.
Οι συναλλαγές για αγορές και πωλήσεις ακινήτων που μπορούσαν προηγουμένως να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε μετρητά τώρα πρέπει να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου με τραπεζικό έμβασμα.
Η τεχνητή νοημοσύνη υποτίθεται ότι θα πιάνει τους φοροφυγάδες
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα είναι ένα σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο μέλλον.
Ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θέλει να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει προφίλ κινδύνου που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα φορολογικών παραβάσεων.
Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να βοηθήσει στον «προσδιορισμό ασυνήθιστων συναλλαγών και δυναμικών σχέσεων μεταξύ των φορολογουμένων», λέει ο Πιτσιλής.
Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει στη συνέχεια να επιτρέπουν στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους.
Οι φορολογικές αρχές θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό αποκλίσεων μεταξύ δεδομένων από εξωτερικές πηγές, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όποιος στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο Instagram με σπορ αυτοκίνητο του ή στη δική του πισίνα θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτεί».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών