Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν παίρνουν ανάσα: Το «αόρατο ψαλίδι» της Ρωσίας εξουδετερώνει τον στρατό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας

Δεν παίρνουν ανάσα: Το «αόρατο ψαλίδι» της Ρωσίας εξουδετερώνει τον στρατό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας
Η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα... αόρατο όπλο για να εξοντώσει τον στρατό των drones του Κιέβου – τις ανώτερες τεχνολογίες του ηλεκτρονικού πολέμου
Η Ουκρανία, ανήμπορη να ανταποκριθεί στην υπεροχή της Ρωσίας, έχει επιλέξει να εξαπολύσει πόλεμο με drone αλλά βρίσκει μπροστά της τείχος...
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα αόρατο όπλο για να εξοντώσει τον στρατό των drones του Κιέβου – ηλεκτρονικό πόλεμο.
Ο λόγος για τα «αόρατα ψαλίδια» της Ρωσίας, που όπως πιστεύουν οι ειδικοί είναι ο λόγος για τον οποίο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας δεν μπορούν να πάρουν ανάσα.
Και οι δύο πλευρές εργάζονται διακαώς πάνω σε τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου με στόχο την εκτροπή εχθρικών drones και κατευθυνόμενων πυραύλων.
Σημειώνεται πως, παρότι το αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτικό υλικό εξετάζεται από τους συμμάχους, το αίτημά της για ενίσχυση στις ανώτερες τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου έχει προκαλέσει ελάχιστο ενδιαφέρον από τους δυτικούς συμμάχους της.

Χωρίς επαρκή προστασία απέναντι στον ηλεκτρονικό πόλεμο, οι ουκρανικές δυνάμεις στοχοποιούνται εύκολα από μη επανδρωμένα εναέρια μέσα. 

Ένα αχανές αδιέξοδο...

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι 
το κλειδί.
Η Ρωσία κάνει χρήση ηλεκτρονικού πολέμου, για να εκτρέψει τα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας της Ουκρανίας, όπως βλήματα πυροβολικού Excalibur και ρουκέτες HIMARS
Τα δεδομένα που προκύπτουν από το πεδίο της μάχης υποδεικνύουν τον αυξανόμενο ρόλο των επιθέσεων με drone εναντίον ρωσικών στόχων κατά μήκος του μετώπου των 600 μιλίων.
Όπως αναφέρουν οι EurAsian Times, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έχει αναπτύξει ένα «μαγικό ραδιόφωνο» για drones FPV (First Person View) που θα τα καταστήσει εξαιρετικά ανθεκτικά.
Τα drones τύπου FPV λειτουργούν χειροκίνητα και δεν βασίζονται στη δορυφορική πλοήγηση GPS, γεγονός που μειώνει την ευπάθειά τους στις τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου.
Ωστόσο, σε περίπτωση εμπλοκής του εχθρού σε οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιεί το drone, τα σήματα μετάδοσης βίντεο και οι εντολές πιλότου θα διακοπούν.
Ο Mykola Kolesnyk, διοικητής μιας ουκρανικής μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μιλώντας στους Financial Times είπε ότι οι μονομαχίες ηλεκτρονικού πολέμου με τις ρωσικές δυνάμεις γίνονται «σκληρές και ανελέητες».
Όπως είπε πρόκειται για ένα... «αόρατο ψαλίδι που κόβει τη σύνδεση μιας συσκευής που ελέγχεται από απόσταση».
Η Ουκρανία έχανε έως και 2.000 drones την εβδομάδα από τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο.
Τα drones περιπλανιούνταν άσκοπα στον αέρα μέχρι να τελειώσουν οι μπαταρίες τους και στο τέλος έπεφταν στο έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης