Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρήκε τον «εκλεκτό» υποψήφιο του για το δήμο Κωνσταντινούπολης ο Erdogan – Είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα δωροδοκίας

Βρήκε τον «εκλεκτό» υποψήφιο του για το δήμο Κωνσταντινούπολης ο Erdogan – Είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα δωροδοκίας
Ο Kurum, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διασυνδέσεις με παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χωροθέτηση και ήταν μεταξύ των υπόπτων σε μια έρευνα που αφορούσε τα μέλη της οικογένειας του Erdogan
Τον Murat Kurum, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, πρότεινε ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ως υποψήφιο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου.
Ο Kurum, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διασυνδέσεις με παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χωροθέτηση και ήταν μεταξύ των υπόπτων σε μια έρευνα που αφορούσε τα μέλη της οικογένειας του Erdogan.
Μετά την επανεκλογή του ως Πρόεδρος τον Μάιο, ο πρωταρχικός στόχος του Erdogan ήταν να ανακτήσει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
Ειδικά με τον σημερινό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ekrem İmamoglu, να διαφημίζεται ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία το 2028, ο Erdogan στοχεύει όχι μόνο να τον νικήσει στις τοπικές εκλογές αλλά και να μειώσει το ανερχόμενο αστέρι του.
Ωστόσο, ο Kurum δεν θεωρήθηκε ως ένα από τα λαμπερά αστέρια από τη βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Προετοιμάζει τη διαδοχή του ο Erdogan

Είναι προφανές ότι ο Erdogan εξέτασε την έλλειψη ηγετικών δεξιοτήτων του Kurum, ακόμη και αν κέρδιζε τις εκλογές, εκτιμώντας ότι ο Kurum δεν θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο Erdogan σχεδιάζει να αναλάβει την προεδρία μετά από αυτόν ο γιος του Bilal Erdogan ή ο γαμπρός του Selçuk Bayraktar.
Μια εναλλακτική στρατηγική θα μπορούσε να ήταν ο διορισμός ενός από αυτά τα δύο μέλη της οικογένειας για την Κωνσταντινούπολη και ενδεχομένως η ανάδειξη τους σε ηγετικές θέσεις κερδίζοντας τις εκλογές.
Ωστόσο, ο Erdogan φαίνεται απρόθυμος να ρισκάρει ένα πρόωρο φινάλε αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα να χάσει.

Ποιος είναι ο Kurum

Ο Kurum, κάτοχος πτυχίου πολιτικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Selçuk στο Ικόνιο, υπηρέτησε ως υπουργός περιβάλλοντος και αστικοποίησης του Erdogan από το 2018 έως τον Μάιο του 2023.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο 47χρονος με καταγωγή από την Άγκυρα αναδείχθηκε θριαμβευτής σε εσωκομματική δημοσκόπηση υπό την επίβλεψη Erdogan τον περασμένο μήνα.
Ο Kurum έχει ιστορικό στη διοίκηση οικιστικής ανάπτυξης της Τουρκίας πριν διοριστεί υπουργός και έγινε μέλος του κοινοβουλίου εκπροσωπώντας μια περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης πέρυσι.
Η σύζυγός του, Şengül, βρίσκεται σε ανώτερη θέση στο τουρκικό ρυθμιστικό όργανο μέσων ενημέρωσης, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK), από το 2021.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η σύζυγος του Kurum, καθηγήτρια μαθηματικών, εξασφάλισε μια θέση στο RTÜK μέσω νεποτισμού.
Κάτι που συναντάται συχνά στην Τουρκία.
Ένα πλεονέκτημα της προηγούμενης εμπειρίας του Kurum είναι ο ισχυρισμός ότι είναι μια ιδανική φιγούρα για την ανοικοδόμηση μιας πόλης που αντιμετωπίζει την πιθανότητα ενός καταστροφικού σεισμού και υφίσταται αστική μεταμόρφωση.
Λίγο μετά την ανάδειξη του ως υποψήφιος, ο Kurum αναφέρθηκε στο θέμα των σεισμών σε μια ομιλία του.

Διαφθορά

Ωστόσο, το παρελθόν του Kurum δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από την τεχνογνωσία του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Μια αρχική έρευνα του Nordic Monitor αποκάλυψε ανησυχητικές λεπτομέρειες για τον Kurum.
Η έρευνα αποκάλυψε τη συμμετοχή του σε μεγάλα προγράμματα δωροδοκίας και μίζες στο παρελθόν και τη συμμετοχή του σε διεφθαρμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες προς όφελος της οικογένειας του Προέδρου Erdogan.
Ξεκινώντας από μια μέτρια κυβερνητική θέση στην Άγκυρα, ο Kurum ανέβηκε γρήγορα σε θέση ισχύος και επιρροής.
Μεταπήδησε στην ηγεσία μιας σημαντικής εταιρείας ακινήτων το 2009 και τελικά έγινε υπουργός το 2018.
Αυτή η άνοδος διευκολύνθηκε σημαντικά από τις στενές σχέσεις που καλλιεργήθηκαν με την οικογένεια του Προέδρου Erdogan, ιδιαίτερα με τον γιο του προέδρου, Bilal Erdogan.
Οι έρευνες για τα παράνομα επιχειρηματικά σχήματα του Kurum, που υποτίθεται ότι εκτελούνταν για λογαριασμό της οικογένειας Erdogan, βρέθηκαν στο επίκεντρο τον Σεπτέμβριο του 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης