Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κακομαθημένο παιδί της Δύσης: Η Ουκρανία θέλει νέα στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ «εδώ και τώρα»

Το κακομαθημένο παιδί της Δύσης: Η Ουκρανία θέλει νέα στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ «εδώ και τώρα»
Άμεση παροχή βοήθειας με αεράμυνα και πυρομαχικά ζητεί ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitro Kuleba ελπίζει ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας της Τετάρτης (9/1) θα ολοκληρωθεί με άμεσες δεσμεύσεις για να βοηθήσει την αεράμυνα της χώρας του να αποκρούσει τα κύματα των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, όπως δήλωσε στο Politico.
«Πρώτα και κύρια, αναμένουμε ότι η συνάντηση θα επισπεύσει τις κρίσιμες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας. Τόσο όσον αφορά τα σύγχρονα συστήματα όσο και τα πυρομαχικά τους», είπε σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε όλους τους εταίρους μας που συνεχίζουν να παρέχουν στην Ουκρανία τα μέσα για να υπερασπιστεί τον ουρανό της».
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας συγκαλείται την Τετάρτη (9/1) στις Βρυξέλλες ως αντίδραση στην πρόσφατη, εκ νέου, κλιμάκωση του πολέμου.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία ζήτησε από τη συμμαχία μια συνάντηση για να συζητήσουν για την αεράμυνα, αφού η Μόσχα έπληξε το Κίεβο, το Kharkov και άλλες πόλεις με έναν συνδυασμό ιρανικών drones και πληγμάτων από βαλλιστικούς πυραύλους.
Η συνεδρίαση έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz προέτρεψε άλλα κράτη της ΕΕ να παραδώσουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Το Βερολίνο - το οποίο είναι ο Νο. χορηγός του Κιέβου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να αρνείται να στείλει τους ισχυρούς πυραύλους cruise Taurus στο Κίεβο - ζήτησε επίσης από τις Βρυξέλλες να επανεπιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ουκρανική κυβέρνηση.
Καθώς οι πρόσφατες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εξαντλούν τους αμυντικούς πόρους της Ουκρανίας, ο Kuleba ζητά από τους συμμάχους να στέλνουν τακτικά αποθέματα: «Η εξασφάλιση τακτικής προμήθειας πυραύλων για Patriots, IRIS-T, NASAMS και άλλα συστήματα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα. Οχι αύριο.» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Επιπλέον, όσο πιο επιτυχημένη είναι η αεράμυνα της Ουκρανίας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ένας ρωσικός πύραυλος ή drone να πετάξει κατά λάθος στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας είχε ανακοινώσει ότι ένας ρωσικός πύραυλος πέρασε από τον πολωνικό εναέριο χώρο προτού επιστρέψει στην Ουκρανία.
«Σε κάθε περίπτωση, είναι λογικό για τους συμμάχους μας να κινητοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης