Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αποδυναμώνεται δραματικά η αγοραστική δύναμη - Η λίρα έσπασε το φράγμα των 30 δολ.

Τουρκία: Αποδυναμώνεται δραματικά η αγοραστική δύναμη - Η λίρα έσπασε το φράγμα των 30 δολ.
Είναι η πρώτη φορά που η λίρα ξεπερνά τα 30 έναντι του δολαρίου

Σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε η λίρα Τουρκίας την Πέμπτη, διαπραγματευόμενη στα 30,005 ανά δολάριο, με την αγοραστική δύναμη των Τούρκων πολιτών να αποδυναμώνεται δραματικά.
Είναι η πρώτη φορά που η λίρα ξεπερνά τα 30 έναντι του δολαρίου
, το οποίο σημείωνε άνοδο 0,17% έναντι του τουρκικού νομίσματος από την προηγούμενη συνεδρίαση, σημειώνει το CNBC.

Ετήσια πτώση 37%

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 37% έναντι του αμερικανικού κατά το τελευταίο έτος, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον διψήφιο πληθωρισμό αυξάνοντας σταθερά τα επιτόκια.
Η πιο συμβατική προσέγγιση της νομισματικής αρχής ακουλουθεί έπειτα  από χρόνια «ανορθόδοξης» πολιτικής κατά τη διάρκεια των οποίων η Άγκυρα αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αποκαλούσε συστηματικά τις αυξήσεις των επιτοκίων «μητέρα όλων των κακών».

Αποδυναμώνεται δραματικά η αγοραστική δύναμη

Ο πληθωρισμός στη χώρα των περίπου 84 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 62% τον Νοέμβριο.
Εξακολουθεί να αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού ο τουρκικός πληθωρισμός έφθασε στο ανώτατο σημείο του 85,5% τον Οκτώβριο του 2022.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και του εξωτερικού χρέους και αποδυναμώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη των Τούρκων.
Μια νέα οικονομική ομάδα διορίστηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε μια απότομη στροφή, ωθώντας τα επιτόκια υψηλότερα υπό τον νέο διοικητή Hafize Gaye Erkan.
Το επιτόκιο αναφοράς της χώρας έχει έκτοτε ανυψωθεί από το 8,5% στο 42,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης