Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πολυπολικός κόσμος είναι εδώ - Το παραδέχεται και η ελίτ του Davos - «Τελειώνουν» οι ΗΠΑ

Ο πολυπολικός κόσμος είναι εδώ - Το παραδέχεται και η ελίτ του Davos -  «Τελειώνουν» οι ΗΠΑ
Μόλις το 9% εξέφρασε εμπιστοσύνη στη διατήρηση της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στην ηγεσία των ΗΠΑ
Τρίζουν τα θεμέλια της παγκόσμιας κυριαρχίας της Δύσης και των ΗΠΑ, με τους εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) να εκτιμούν ότι μια πολυπολική παγκόσμια τάξη θα εγκαθιδρυθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού σχετικά με τους παγκόσμιους κινδύνους για το 2024.
"Ερωτηθέντες σχετικά με τις παγκόσμιες πολιτικές προοπτικές για τη συνεργασία σε θέματα κινδύνων κατά την επόμενη δεκαετία, τα δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων του GRPS πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πολυπολική ή κατακερματισμένη τάξη πραγμάτων, στην οποία οι μεσαίες και μεγάλες δυνάμεις θα ανταγωνίζονται, θα θέτουν και θα επιβάλλουν περιφερειακούς κανόνες και νόρμες", αναφέρει η έκθεση.

Τέλος στην κυριαρχία των ΗΠΑ

Η ερώτηση του WEF προς τους εκπροσώπους της κοινότητας των εμπειρογνωμόνων ήταν η εξής: Ποια από τις προτεινόμενες επιλογές χαρακτηρίζει καλύτερα την παγκόσμια πολιτική κατάσταση όσον αφορά τη συνεργασία [μεταξύ των χωρών] σε 10 χρόνια;
Μόνο το 9% των ερωτηθέντων εξέφρασε εμπιστοσύνη στη διατήρηση της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στην ηγεμονία των ΗΠΑ.
Το 10% των ερωτηθέντων εμπειρογνωμόνων πιστεύει στην αλλαγή του παγκόσμιου ηγεμόνα με παράλληλη διατήρηση της μονοπολικότητας και το 15% πιστεύει στην εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας τάξης που θα βασίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ δύο υπερδυνάμεων.
Η έρευνα Global Risk Perception Survey (GRPS) διεξάγεται από το WEF για περισσότερα από 20 χρόνια και βασίζεται σε έρευνα 1.490 εμπειρογνωμόνων από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις, την πολιτική και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Για την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024, οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν μεταξύ 4 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2023.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν περισσότερο για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν, κατά σειρά: παραπληροφόρηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, πόλωση της κοινωνίας, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις.
Επίσης στο top 10 ήταν η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κρίσιμη αλλαγή στα συστήματα της γης, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, οι ελλείψεις φυσικών πόρων και η παραπληροφόρηση ονομάστηκαν ως οι πιο πιθανοί κίνδυνοι για τα επόμενα 10 χρόνια.
Τα δυσμενή αποτελέσματα από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναδείχθηκαν επίσης ως μακροπρόθεσμη ανησυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης