Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ουκρανική «αντεπίθεση» έχει γίνει η πιο... αποτελεσματική διαφήμιση για τα ρωσικά όπλα

Η ουκρανική «αντεπίθεση» έχει γίνει η πιο... αποτελεσματική διαφήμιση για τα ρωσικά όπλα
Ένας πύραυλος ήταν πραγματικά αρκετός για να καταστρέψει το επόμενο Leopard ή Bradley... 
Boomerang από όλες τις πλευρές γύρισε για την Ουκρανία, η αποκαλούμενη «αντεπίθεση» που επιχείρησε κατά της Ρωσίας...
Αυτό καθώς πλην των τρομακτικών απωλειών, η ρωσική υπεροχή στα όπλα αναδείχθηκε δεόντως...
Η αμυντική εταιρεία Kalashnikov για παράδειγμα, ανακοίνωσε ένα μεγάλο συμβόλαιο εξαγωγής για το συγκρότημα Vikhr, το οποίο ήταν άμεση συνέπεια της επιτυχούς χρήσης του κατά τη διάρκεια της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας. 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το Tula Instrument Design Bureau (KBP) ανέπτυξε το συγκρότημα αντιαρματικών αεροσκαφών Vikhr στη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, οι μαζικές παραγγελίες από τον ρωσικό στρατό άρχισαν να καταφτάνουν πολύ αργότερα, στη δεκαετία του 2010.
1787841434_0_0_3072_2048_640x0_80_0_0_c06b61f59d415933bb148a823bf1bec5.jpg.webp
Το Whirlwind διαθέτει σύστημα καθοδήγησης με λέιζερ.
Ο πύραυλος καλύπτει οκτώ χιλιόμετρα σε περίπου 25 δευτερόλεπτα, κατά τη διάρκεια των οποίων το πλήρωμα του ελικοπτέρου πρέπει να «φωτίζει» συνεχώς τον στόχο μέχρι τη στιγμή της καταστροφής.
Σε πραγματικές συνθήκες μάχης, το σύστημα ATGM του ρωσικού ελικοπτέρου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό. Η στιγμή - ορόσημο για εκείνο, ήταν το καλοκαίρι του 2023, όταν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επειχείρησαν καταστροφή τεθωρακισμένων.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι επιθέσεις εμποδίστηκαν κυρίως από ναρκοπέδια και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 Alligator, τους κύριους φορείς των Whirlwinds.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διέθεταν κινητή αεράμυνα μικρής εμβέλειας για επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή. Το σενάριο του ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη τέτοιων μέσων - η έμφαση δίνεται στα μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη τα επιθυμητά F-16.
1734268468_0_0_887_539_640x0_80_0_0_8b0762bbbbb48d8e2dd7f81733ef0d34.jpg.webp
Τα ελάχιστα κινητά αντιαεροπορικά συστήματα που είχαν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απενεργοποίησαν γρήγορα τα drones και διάφορα άλλα πυρομαχικά.
«Οι Ρώσοι είναι τώρα πολύ καλύτεροι στην καταστολή και την καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας σε τακτικό βάθος», δήλωσε ο Ισραηλινός αναλυτής Guy Plopsky τον Ιούλιο.
«Είναι επικίνδυνο για τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας που καθοδηγούνται από ραντάρ να βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα".
Μόλις οι ομάδες επίθεσης στα δυτικά τεθωρακισμένα κινήθηκαν προς τα εμπρός, τα Ka-52 μπήκαν στη δράση. Όπως ανέφερε τον Ιούνιο ο διοικητής της 58ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, Υποστράτηγος Ivan Popov , «κάθε πτήση μιας μονάδας αεροπορίας του στρατού τελείωνε με την αποτελεσματική χρήση αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων».
«Δύο ελικόπτερα κατέστρεφαν από πέντε έως επτά εχθρικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα», διευκρίνισε ο στρατηγός.
Και ήταν το σύστημα καθοδήγησης με λέιζερ που εξασφάλιζε τέτοια αποτελεσματικότητα. Όπως δήλωσε στο RIA Novosti εκπρόσωπος της εταιρείας Kalashnikov, οι Whirlwinds έδειξαν τρομερές ικανότητες βολής. Ένας πύραυλος ήταν πραγματικά αρκετός για να καταστρέψει το επόμενο Leopard ή Bradley.
Οι δυνατότητες των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων μπόρεσαν επίσης να συντρίψουν το πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ όπως η εξαιρετική «νυχτερινή όραση». Έχοντας λάβει αυτές τις υψηλής ποιότητας συσκευές, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν στο σκοτάδι. Ωστόσο, σύντομα έγινε σαφές ότι οι "Alligators" βλέπουν επίσης καλά στο σκοτάδι - και λειτουργούν ως "Whirlwinds".
Και η διεθνής αγορά όπλων το εκτίμησε αυτό.
«Έχει συναφθεί ένα μεγάλο συμβόλαιο εξαγωγών για την προμήθεια κατευθυνόμενων πυραύλων Vikhr-1 σε ένα φιλικό κράτος», ενημέρωσε η ανησυχία Kalashnikov τον Ιανουάριο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης