Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισημερινός: Περισσότεροι από 1.500 συλληφθέντες μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ισημερινός: Περισσότεροι από 1.500 συλληφθέντες μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
43 φυλακισμένοι διαπιστώθηκε ότι απέδρασαν από το σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης Εσμεράλντας
Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στον Ισημερινό, καθώς ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, με απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, μετά την πρωτοφανή κατάληψη τηλεοπτικού στούντιο από κουκουλοφόρους, τις εκρήξεις και ανταλλαγές πυροβολισμών σε διάφορες πόλεις και την ομηρεία δεκάδων σωφρονιστικών υπαλλήλων από έγκλειστους που εξεγέρθηκαν σε διάφορες φυλακές ανά την επικράτεια της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και την ασφάλεια των φυλακών (SNAI), 43 φυλακισμένοι διαπιστώθηκε ότι απέδρασαν από το σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης Εσμεράλντας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στο χώρο από τουλάχιστον 1.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Εκουαδόρ.
Συνολικά, από τη στιγμή της κήρυξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πριν από λίγες ημέρες, οι αρχές έχουν συλλάβει περισσότερα από 1.500 άτομα σε τουλάχιστον 41 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως χαρακτήρισε με δήλωσή του τις εγκληματικές συμμορίες ο πρόεδρος Νομπόα.
Το σπιράλ βίας ξέσπασε στον Ισημερινό μετά την ανακοίνωση του «Σχεδίου Φοίνιξ» της κυβέρνησης για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και την επανάκτηση του ελέγχου και της τάξης στις φυλακές, πολλές από τις οποίες ελέγχονταν από τους φυλακισμένους. Από το 2020, τουλάχιστον 450 έγκλειστοι δολοφονήθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας σε μια μακάβρια σειρά από αιματοβαμμένα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών.
Αν και η ένταση κάπως έχει μειωθεί στην πρωτεύουσα Κίτο και σε άλλες πόλεις, υπάρχει πάντα ο φόβος της αναζωπύρωσης των βίαιων συγκρούσεων, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να περιπολούν αδιάκοπα στους δρόμους και να διεξάγουν επιχειρήσεις επανάκτησης του ελέγχου στις φυλακές της χώρας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης