Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια της κατάρρευσης ο Ισημερινός – Εγκληματικές συμμορίες πήραν τον έλεγχο της χώρας

Στα όρια της κατάρρευσης ο Ισημερινός – Εγκληματικές συμμορίες πήραν τον έλεγχο της χώρας
Ο Ισημερινός βρίσκεται επί του παρόντος στα χέρια ενός άνευ προηγουμένου κύματος βίας, υπό την ηγεσία συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών
Μετά από αρκετές ημέρες βίας που διέπραξαν εγκληματικές συμμορίες, κατά τις οποίες τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο πρόεδρος του Ισημερινού Daniel Noboa δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του βρισκόταν «σε κατάσταση πολέμου».
Ο Ισημερινός βρίσκεται επί του παρόντος στα χέρια ενός άνευ προηγουμένου κύματος βίας, υπό την ηγεσία συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών.
Η χώρα, επί του παρόντος το κύριο σημείο εξαγωγής κοκαΐνης που παράγεται στο Περού και την Κολομβία, έχει δει πρόσφατα μια κλιμάκωση της βίας που σχετίζεται με συμμορίες.
Μεταξύ 2019 και 2022, οι ανθρωποκτονίες στους δρόμους του Ισημερινού αυξήθηκαν κατά 288%, σε 26,7 θανάτους ανά 100.000.
Τα στοιχεία του 2023 που δημοσιεύθηκαν από την κυβέρνηση του Ισημερινού δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός έχει πλέον αυξηθεί σε 46 θανάτους ανά 100.000 καθώς καταγράφηκαν σχεδόν 8.000 ανθρωποκτονίες στη χώρα.

Πρωτοφανή περιστατικά βίας

Την ίδια ώρα, στη χώρα συμβαίνουν πρωτοφανή περιστατικά βίας.
Την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, μια ομάδα ένοπλων ανδρών εισέβαλε σε εγκατάσταση του δημόσιου καναλιού TC Television του Ισημερινού και πήρε αρκετούς δημοσιογράφους ομήρους.
Στις φυλακές της χώρας ξέσπασαν και ανταρσίες, μετά τις αποδράσεις του Adolfo Macias, με το ψευδώνυμο «Fito», αρχηγού της συμμορίας Los Choneros, η οποία έχει περίπου 8.000 άνδρες, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου και του Fabricio Colon Pico, αρχηγού της συμμορίας Los Lobos, μερικών ημέρες αργότερα.
Σχεδόν 180 δεσμοφύλακες και δημόσιοι υπάλληλοι συνελήφθησαν όμηροι μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Ωστόσο, μετά την ανάπτυξη περισσότερων από 22.400 στρατιωτικών και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, και οι 136 όμηροι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ταραχών στις φυλακές αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.
«Τα πρωτόκολλα ασφαλείας και η κοινή εργασία της αστυνομίας και του εθνικού στρατού επέτρεψαν την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνταν σε διάφορες φυλακές σε όλη τη χώρα», ανέφεραν οι σωφρονιστικές αρχές του SNAI σε ανακοίνωσή τους στο X.

Πλήρεις οι φυλακές

Την ίδια ώρα, όπως δείχνει η Statista στο παρακάτω infographic, με βάση τα δεδομένα από το World Prison Brief, οι φυλακές του Ισημερινού είναι επί του παρόντος υπερπλήρες: στην πραγματικότητα λειτουργούν σε επίπεδο πληρότητας 112%.
31555.jpeg
Αυτό το φαινόμενο είναι, ωστόσο, πολύ πιο έντονο σε μεγάλο αριθμό χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Πέντε χώρες της ηπείρου έχουν πληθυσμό φυλακών που υπερβαίνει το διπλάσιο της χωρητικότητας των φυλακών τους: Περού (229% πληρότητα), Ελ Σαλβαδόρ (237%), Βολιβία (264%), Γουατεμάλα (293%) και Αϊτή, όπου βρίσκεται η φυλακή πληθυσμός είναι σχεδόν πέντε φορές η επίσημη χωρητικότητά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης