Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ο νεποτισμός σαρώνει την κυβέρνηση Erdogan - Τρίζει η καρέκλα της Hafize Gaye Erkan

Τουρκία: Ο νεποτισμός σαρώνει την κυβέρνηση Erdogan - Τρίζει η καρέκλα της Hafize Gaye Erkan
Ο πρόεδρος Erdogan είδε στο πρόσωπο της Hafize Gaye Erkan τον άνθρωπο που θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση

Τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώνονται διαρκώς για τους Τούρκους πολίτες: τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε στο 65%, ενώ η αξία της τουρκικής λίρας ακολουθεί πτωτική πορεία.
Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος Erdogan είδε στο πρόσωπο της Hafize Gaye Erkan τον άνθρωπο που θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση, επιλέγοντάς την ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Ωστόσο παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου, που έφτασε από το 8,5% στο 42,5%, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν, σημειώνει η Deutsche Welle.

Τρίζει η καρέκλα της Erkan

Σε κάθε περίπτωση πάντως «καθίσταται ολοένα και πιο αμφίβολο το εάν η Erkan θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς της νομισματικής της πολιτικής», παρατηρεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), διότι στις εφημερίδες της αντιπολίτευσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «κυκλοφορούν διάφορες αναφορές που θα μπορούσαν να της κοστίσουν τη δουλειά της».
Η Erkan δέχεται έντονες επικρίσεις πως «αντιμετωπίζει την Κεντρική Τράπεζα σαν μία οικογενειακή επιχείρηση.
Ο πατέρας της, Erol Erkan, πηγαινοέρχεται στην Τράπεζα, έχει το δικό του γραφείο και επηρεάζει τις αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό και τη διοίκηση».
Το ίδιο φαίνεται μάλιστα να ισχύει και στην περίπτωση της μητέρας της, η οποία φέρεται «να έχει και αυτή ένα γραφείο, προσωπική προστασία, αλλά και ένα εταιρικό αυτοκίνητο».
Σύμφωνα πάντα με αναφορές στα μέσα «η οικογένεια Erkan λέγεται πως έχει καταλάβει ένα ακίνητο της Τράπεζας στην Άγκυρα, όπως και ένα θέρετρο για διακοπές στη Σμύρνη, τα οποία προορίζονται για τους εργαζομένους. Εκεί δουλεύουν και μάγειρες και σερβιτόροι, τους οποίους πληρώνει η Κεντρική Τράπεζα.
Η Erkan ωστόσο απορρίπτει όλες τις κατηγορίες».

Εξαπλώνεται ο νεποτισμός

Όπως επισημαίνει το RND, επί κυβερνήσεως Erdogan «ο νεποτισμός εξαπλώνεται διαρκώς περισσότερο.
Ως προς αυτό οι κατηγορίες προς την Erkan ταιριάζουν επομένως στη γενικότερη εικόνα.
Εν προκειμένω όμως οι συνέπειες είναι καταστροφικές, καθώς το σημαντικότερο καθήκον της Erkan θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της φήμης της Κεντρικής Τράπεζας – η οποία είχε σπιλωθεί από τις παρεμβάσεις του Erdogan στη νομισματική πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης