Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό επεισόδιο από κόντρα μεταξύ προέδρων: Ο Αργεντινός Milei αποκαλεί «κομμουνιστή δολοφόνο» τον Κολομβιανό Petro

Διπλωματικό επεισόδιο από κόντρα μεταξύ προέδρων: Ο Αργεντινός Milei αποκαλεί «κομμουνιστή δολοφόνο» τον Κολομβιανό Petro
Ο Javier Milei αποκάλεσε «κομμουνιστή δολοφόνο» τον Gustavo Petro και η Κολομβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αργεντινή, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια «αγενή και ανεύθυνα».
Η Κολομβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αργεντινή για διαβουλεύσεις, αφότου ο πρόεδρος Javier Milei αποκάλεσε τον κολομβιανό ομόλογό του Gustavo Petro «κομμουνιστή δολοφόνο».
Τα σχόλια «παραβιάζουν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας» που ενώνουν την Κολομβία και την Αργεντινή
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Patricia Janiot, ο πρόεδρος της Αργεντινής αποκάλεσε τον Πέτρο «κομμουνιστή δολοφόνο που καταστρέφει την Κολομβία». Η δημοσιογράφος κοινοποίησε τη συνέντευξη στο κανάλι της στο YouTube.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «αγενή και ανεύθυνα» τα σχόλια του Javier Milei, υπογραμμίζοντας ότι «παραβιάζουν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας που ενώνουν ιστορικά την Κολομβία και την Αργεντινή», ανακοίνωση που εξέδωσε και το γραφείο του προέδρου Petro.

Μετά την εκλογή του ακροδεξιού Milei στην προεδρία, επιδεινώθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της Αργεντινής και της Κολομβίας, όπου τον Αύγουστο του 2022 ορκίστηκε για πρώτη φορά αριστερός πρόεδρος.
«Δεν έχουν ιδέα»
«Μας επιτίθενται ως κομμουνιστές, ως σοσιαλιστές, (υποστηρίζοντας) ότι το κράτος θέλει να ελέγξει τα μέσα παραγωγής. Φυσικά, όσοι μας επιτίθενται δεν έχουν ιδέα τι είναι κομμουνισμός, τι είναι σοσιαλισμός», είπε ο πρόεδρος Gustavio Petro σε στελέχη της κολομβιανής κυβέρνησης, αναφερόμενος στα σχόλια του Milei.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας θέλει ο λαός να ελέγχει τα μέσα παραγωγής, όχι το κράτος, συμπλήρωσε.
Φαίνεται  πως η κόντρα των δύο προέδρων προέρχεται από τις πολιτικο-οικονομικές τους πεποιθήσεις

Το όραμα Milei και κομμουνιστικός κίνδυνος

Ο πρόσφατα ορκισμένος πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Τετάρτη, τόνισε πως: «Η Δύση βρίσκεται σε κίνδυνο», εξηγώντας πως θεωρεί τη δημιουργία ελεύθερων αγορών τον μόνο ηθικά υγιή τρόπος για τη μείωση της φτώχειας, με τον «κίνδυνο» να προέρχεται από ηγέτες που «επιλέγονται από ένα όραμα για τον κόσμο που οδηγεί αναπόφευκτα στον σοσιαλισμό και ως εκ τούτου στη φτώχεια».
Ο Milei είπε ότι οι προοδευτικές ιδεολογίες όπως ο «ριζοσπαστικός φεμινισμός» και ο κλιματικός ακτιβισμός οδηγούν στη φτώχεια.
Ο πρόεδρος επέκρινε τη νεοκλασική οικονομική θεωρία και ισχυρίστηκε ότι οι αποτυχίες της αγοράς δεν συμβαίνουν φυσικά.
Επίσης, σε συνέντευξή του πέρυσι στο The Economist, ο Milei είπε ότι άρχισε να σπουδάζει οικονομικά από τα... 10 του χρόνια, όταν η Αργεντινή έπεσε σε υπερπληθωρισμό.
Έκτοτε, κέρδισε δύο μεταπτυχιακά στα οικονομικά, δημοσίευσε πάνω από 50 ακαδημαϊκές εργασίες, ηγήθηκε του τμήματος οικονομικών μιας Αργεντινής δεξαμενής σκέψης και υπηρέτησε στο Κογκρέσο της Αργεντινής, σύμφωνα με το Deseret News.

Oι προσπάθειες του Petro

Ο Gustavo Petro — έχοντας επίγνωση όλων των δυσκολιών που θα προκύψουν το 2024 — προσπαθεί να δημιουργήσει ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα στη χώρα, λιγότερο τεταμένο από το σημερινό.
Η συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με μια ομάδα επιχειρηματιών - οι εταιρείες των οποίων έχουν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος όσον αφορά την εθνική παραγωγή - ήταν το πρώτο σημάδι ότι εισερχόμαστε στην εποχή του Petro 3.0, ενός ηγέτη που, για άλλη μια φορά, είναι ανοιχτός στη δημιουργία μιας νέας πολιτικής συναίνεσης που μπορεί να ενώσει τη χώρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης