Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Δύση χάνει οριστικά τη Δυτική Αφρική - Νίγηρας, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο αποχωρούν από τη συμμαχία ECOWAS

H Δύση χάνει οριστικά τη Δυτική Αφρική - Νίγηρας, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο αποχωρούν από τη συμμαχία ECOWAS
Και οι τρεις χώρες ήταν ιδρυτικά μέλη της ECOWAS, της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής,
Οι δυτικοαφρικανικές χώρες Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας δήλωσαν ότι αποχωρούν από το περιφερειακό οικονομικό μπλοκ ECOWAS, κατηγορώντας την ομάδα για «απάνθρωπες» κυρώσεις καθώς και για την ανατροπή των κυβερνήσεων στα έθνη τους.
Και οι τρεις χώρες, που ήταν ιδρυτικά μέλη της ECOWAS, της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, ηγούνται επί του παρόντος από στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τις κυβερνήσεις στα αντίστοιχα κράτη.
Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων, η Γαλλία απέσυρε τα στρατεύματά της από τον Νίγηρα στα τέλη του 2023 μετά το πραξικόπημα στη χώρα αυτή το περασμένο καλοκαίρι.
Σε κοινή δήλωσή τους οι τρεις χώρες έκαναν γνωστό ότι «αποφάσισαν με πλήρη κυριαρχία την άμεση αποχώρηση της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα από την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής».
Κατηγόρησαν, επίσης, την ECOWAS για το γεγονός ότι έχει «απομακρυνθεί από τα ιδανικά των ιδρυτών της και τον παναφρικανισμό».
«Επιπλέον, η ECOWAS, υπό την επιρροή ξένων δυνάμεων, προδίδοντας τις ιδρυτικές της αρχές, έχει γίνει απειλή για τα κράτη μέλη της και τους πληθυσμούς της, την ευτυχία των οποίων υποτίθεται ότι διασφαλίζει», σημείωσαν, κάνοντας αναφορά στον ρόλο της Δύσης στη ζώνη του Σαχέλ.
Θεωρούμενη η κορυφαία πολιτική και περιφερειακή αρχή της Δυτικής Αφρικής, η ECOWAS των 15 εθνών - που ιδρύθηκε το 1975 για να «προωθήσει την οικονομική ολοκλήρωση» στα κράτη μέλη - έχει εσχάτως αντιτεθεί έντονα στα πραξικοπήματα που γίνονται στην περιοχή.
Οι χώρες είχαν τεταμένους δεσμούς με την ECOWAS από τότε που έγιναν πραξικοπήματα στον Νίγηρα τον περασμένο Ιούλιο, στη Μπουρκίνα Φάσο το 2022 και στο Μάλι το 2020.

Πλήγμα για τη Δύση η αποχώρηση της Γαλλίας από τον Νίγηρα

H απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Νίγηρα, λόγω της άρνησης της χώρας να συνεχίσει προσδεδεμένη στο άρμα της Δύσης, αποτέλεσε το πρώτο πλήγμα για τους άλλοτε(;) αποικιοκράτες.
Επισημαίνεται ότι η Γαλλία του Macron δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη τη στρατιωτική ηγεσία που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.
Από την πλευρά του, ο Mohamed Toumba, διορισμένος από τους αντάρτες υπουργός Επικρατείας και υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Ασφάλειας και Εδαφικής Διοίκησης, έχει υποστηρίξει ότι το Παρίσι «υποστηρίζει την τρομοκρατία στον Νίγηρα» και δεν επιτρέπει στη χώρα να διαχειρίζεται ανεξάρτητα τους δικούς της πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, μια ομάδα αξιωματικών από την προεδρική φρουρά του Νίγηρα εξεγέρθηκε και ανακοίνωσε την ανατροπή του προέδρου Mohamed Bazoum.
Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας, με επικεφαλής τον διοικητή της Φρουράς, Abdourahmane Tchiani, συγκροτήθηκε για να αναλάβει την εξουσία.
Μία από τις αποφάσεις των πραξικοπηματιών ήταν η διακοπή των στρατιωτικών συμφωνιών με τη Γαλλία ως προς την ανάπτυξη των εκεί γαλλικών στρατευμάτων.
Ακολούθως στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε την απόσυρση των πρεσβευτών και ορισμένων διπλωματών από το Νιαμέι και αρνήθηκε να έχει στρατιωτική συνεργασία με τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα.
Εν τέλει, το Παρίσι σε μία παταγώδη διπλωματική ήττα απέσυρε τα στρατεύματά του από τη χώρα στα τέλη του 2023.
Η τελετή αποχώρησης ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού εγγράφου από τον αρχηγό του επιτελείου του στρατού της Νιγηρίας, συνταγματάρχη Mamane Sani Kiaou, και τον διοικητή των γαλλικών δυνάμεων στο Sahel, στρατηγό Eric Ozanne.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Τόγκο και του στρατιωτικού ακόλουθου των ΗΠΑ.
Η αεροπορική βάση παραδόθηκε στον στρατό του Νίγηρα.

Σε αποδρομή και οι ΗΠΑ από τον Νίγηρα

Ως αντανάκλαση της γαλλικής στάσης, η Ουάσινγκτον έχει προαναγγείλει ότι θα «εξετάσει όλα τα μελλοντικά μέτρα» σε σχέση με τη στρατιωτική της παρουσία στον Νίγηρα.
«Δίνοντας παράλληλα μια ευκαιρία στη διπλωματία, θα συνεχίσουμε επίσης να εξετάζουμε όλα τα μελλοντικά μέτρα που θα δώσουν προτεραιότητα στους στόχους μας συγχρόνως διπλωματικούς και ασφαλείας» είχε δηλώσει προ μηνών ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Lloyd Austin.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν σχεδόν 1.100 στρατιώτες που σταθμεύουν στον Νίγηρα, οι οποίοι πολεμούν κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή αυτή.
«Δεν κάναμε καμιά σημαντική αλλαγή στην διάταξη των δυνάμεών μας και θέλουμε πράγματι μια διπλωματική λύση, μια ειρηνική έκβαση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος έχει αρνηθεί να σχολιάσει διπλωματικά την απόφαση του Παρισιού.
Σημειώνεται ότι το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει στις 7 Σεπτεμβρίου την αναδιάταξη των δυνάμεών του «προληπτικά», μεταφέροντας μερικούς στρατιώτες από μια βάση της πρωτεύουσας Νιαμέι σε μια αεροπορική βάση βορειότερα.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 14 Σεπτεμβρίου ότι επαναλαμβάνουν τις πτήσεις επιτήρησης πάνω από τον Νίγηρα, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στα τέλη Ιουλίου.
Οι υπόλοιπες στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη χώρα παρέμεναν στάσιμες, έχει διαμηνύσει εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Γιατί είναι κομβικός ο ρόλος του Νίγηρα και των κρατών της Δυτικής Αφρικής 

Σε περίπτωση επιτυχίας της πλήρους διάσπασης της ECOWAS ή έναρξης ενός ολοκληρωτικού πολέμου, το παζλ των πρόσφατων εξελίξεων στην αφρικανική ήπειρο θα οδηγήσει σε τρεις μεγάλες αλλαγές στον πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό τομέα στην περιοχή.
Στον πολιτικό τομέα, στην Αφρική θα εμφανιστεί ένας νέος συνασπισμός χωρών με έντονα αντιδυτική στάση, που θα ανοίξει το δρόμο για ήδη υπάρχοντα ή νέα αντιδυτικά κινήματα στο μέλλον.
Στον στρατιωτικό τομέα, που συμπληρώνει τον πολιτικό, η απελευθέρωση του Νίγηρα θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου στρατιωτικού συνασπισμού κατά της Δύσης και στην πτώση ντόμινο ξένων βάσεων στην περιοχή του Sahel και φυσικά στην απώλεια της ηγεμονίας για το δυτικό μπλοκ.
Αυτό θα κόψει τα χέρια των αποικιών από τους πολύτιμους πόρους του Sahel.
Οι συνέπειες μίας πολυσιάσπασης ή ενός πολέμου θα είναι τρομερές για την οικονομία της Δύσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποφέρει περισσότερο.

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης