Ο Ossa πρόσθεσε ότι ο πιο πιθανός αντίκτυπος θα είναι η αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς
Ο ΠΟΕ εκτιμούσε τον Οκτώβριο ότι το εμπόριο αγαθών θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 0,8% το 2023 και 3,3% το 2024.
Ωστόσο, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, αναθεώρησε λέγοντας πως η ανάπτυξη του τρέχοντος απειλείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως αυτές που έχουν διαταράξει τις διελεύσεις των πλοίων από τη Διώρυγα του Suez ως απόρροια των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Houthis της Υεμένης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΠΟΕ, Ralph Ossa, δήλωσε στο Reuters ότι και οι δύο εκτιμήσεις, για την ετήσια ανάπτυξη του εμπορίου φέτος και το επόμενο έτος, φαίνονται πλέον «υπερβολικά αισιόδοξες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρόκειται να δημοσιεύσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία του σε περίπου δύο μήνες.
Ο Ossa πρόσθεσε ότι το εμπόριο αγαθών κατέγραψε μείωση της τάξης του 1,4% σε ετήσια βάση στα πρώτα τρία τρίμηνο του 2023, αν και το τέταρτο τρίμηνο φάνηκε να εξελίχθηκε καλύτερα.
Όσον αφορά το 2024, ο Ossa τόνισε ότι αρκετοί οίκοι έχουν ρίξει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, κάτι που πιθανόν θα έχει αντίκτυπο στις προβλέψεις του ΠΟΕ για το εμπόριο.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι το εμπόριο φέτος θα κινηθεί καλύτερα από ό,τι το 2023.
Τόνισε ακόμα τη συνεχιζόμενη επέκταση του εμπορίου υπηρεσιών, το οποίο σημείωσε αύξηση κατά 9% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με απότομη αύξηση των ψηφιακά παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο Ossa πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό σοκ στα logistics από τις διαταράξεις των δρομολογίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ο πιο πιθανός αντίκτυπος θα είναι η αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς.
Ο οικονομολόγος ανέφερε επίσης ότι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού θα γίνει αισθητός στην Ευρώπη εάν συνεχιστούν οι διαταραχές στη ναυτιλία, ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανότατα θα πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης μερικών δεκαδικών ψηφίων της εκατοστιαίας μονάδας και όχι για ένα ακραίο σοκ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών