Τελευταία Νέα
Διεθνή

David Cameron (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Η αναγνώριση της Παλαιστίνης μπορεί να έρθει πριν το Ισραήλ συμφωνήσει σε λύση δύο κρατών

David Cameron (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Η αναγνώριση της Παλαιστίνης μπορεί να έρθει πριν το Ισραήλ συμφωνήσει σε λύση δύο κρατών
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στον παλαιστινιακό λαό έναν ορίζοντα προς ένα καλύτερο μέλλον» διαμηνύει ο Βρετανός ΥΠΕΞ
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς να περιμένει να καρποφορήσουν οι ισραηλοπαλαιστινιακές συνομιλίες για μια λύση δύο κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, David Cameron.
Ο Λόρδος Cameron, ο οποίος αυτή την εβδομάδα μίλησε για την αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη, σηματοδοτώντας σημαντική αλλαγή της βρετανικής κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια κίνηση όσο η Hamas παραμένει στη Γάζα.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσφέρει αναγνώριση χωρίς παρατεταμένες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ηγετών για μια λύση δύο κρατών.
Τέτοιες συνομιλίες φαίνονται μακρινή προοπτική, δεδομένης της έντονης αντίθεσης του Ισραηλινού Benjamin Netanyahu στην ιδέα καθώς η χώρα του διεξάγει μια βίαιη επίθεση στη Γάζα μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της Hams.
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα ταξίδι στον Λίβανο την Πέμπτη, ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξήγησε, ότι η αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «δεν μπορεί να έρθει στην αρχή της διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι το τέλος της διαδικασίας».
«Θα μπορούσε να είναι κάτι που θεωρούμε καθώς αυτή η διαδικασία, καθώς αυτή η πρόοδος προς μια λύση, γίνεται πιο πραγματική», σχολίασε, προμηνύοντας τη στάση της βρετανικής διπλωματίας
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στον παλαιστινιακό λαό έναν ορίζοντα προς ένα καλύτερο μέλλον, το μέλλον να έχει ένα δικό του κράτος», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».
Ο Cameron επέστρεψε από μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, όπου αποπειράθηκε να προωθήσει το βρετανικό σχέδιο πέντε σημείων για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ εκείνων που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση.
Αλλά μια τέτοια πρόταση αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση από τον Netanyahu και άλλες ακράια εθνικισικές φωνές της κυβέρνησής του.
Άλλωστε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ζητήσει «πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή στα δυτικά της Ιορδανίας», μια κίνηση που κατέστησε σαφές είναι «σε αντίθεση με ένα παλαιστινιακό κράτος».
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαμηνύσει, προηγουμένως, ότι «θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος σε μια στιγμή που εξυπηρετεί καλύτερα τον στόχο της ειρήνης», απορρίπτοντας έτσι, τις εκκλήσεις των Βρετανών βουλευτών να προχωρήσει περαιτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι μια ανάλογη αλλαγή στάσης, η οποία ευνοεί την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, υιοθέτησαν προσφάτως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έγινε γνωστό από σχετικές διαρροές του State Department στο πρακτορείο Axios.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης