Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταραχή στην αγροτική Ευρώπη - Λύνουν τα μπλόκα οι Γάλλοι, μετά τις υποσχέσεις Attal - Την σκυτάλη παίρνουν οι Ιρλανδοί

Αναταραχή στην αγροτική Ευρώπη - Λύνουν τα μπλόκα οι Γάλλοι, μετά τις υποσχέσεις Attal - Την σκυτάλη παίρνουν οι Ιρλανδοί
Οι πολιτικοί πρέπει να βγουν και να εξηγήσουν στους καταναλωτές: μπορούμε να έχουμε είτε φτηνά τρόφιμα, είτε περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα, όχι και τα δύο, σημειώνει ο εκπρόσωπος των Ιρλανδών παραγωγών γάλακτος
Σχετικά Άρθρα
Δύο από τα μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της Γαλλίας συμφώνησαν να αναστείλουν τις διαδηλώσεις και να άρουν τα μπλόκα στους δρόμους, αφού ο νέος πρωθυπουργός Gabriel Attal ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση στις αντιδράσεις τους ενάντια στις νέες κατευθύνσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ που κατά συνδικάτα συνιστούν «απτή πρόοδο».
Οι Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονταν εδώ και εβδομάδες ενάντια στις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ που θέλουν να ενισχύσουν το πράσινο αποτύπωμα των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη στιγμή που η Κίνα, η Ινδία και ο υπόλοιπος κόσμος δεν εφαρμόζουν τέτοια μέτρα, έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τα προϊόντα τους κερδίζουν στο διεθνή ανταγωνισμό.
Εκτός από τη Γαλλία, οι αγρότες διαδηλώνουν στο Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού.
Την περασμένη εβδομάδα, η ένταση κορυφώθηκε στις Βρυξέλλες όταν αγρότες πέταξαν αυγά και πέτρες στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να τους τιμωρούν με αύξηση της φορολογίας και του κόστους παραγωγής για τη χρηματοδότηση της λεγόμενης «πράσινης ατζέντας» της ΕΕ.

Λύνουν τα μπλόκα στο Παρίσι οι Γάλλοι, μετά τις υποσχέσεις Attal

Οι Γάλλοι αγρότες έφτασαν να πολιορκήσουν με τα τρακτέρ τους το Παρίσι, οπότε η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε να προστατέψει την εγχώρια παραγωγή - επιβάλλοντας ελέγχους στις εισαγωγές και της λαμβάνοντας μέτρα στήριξης υπέρ των αγροτών.
«Παντού στην Ευρώπη τίθεται το ίδιο ερώτημα. Πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε περισσότερα αλλά καλύτερα; Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή; Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από ξένες χώρες;», δήλωσε ο πρωθυπουργός Gabriel Attal, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.
Κατόπιν αυτού, το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας, η FNSEA, ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα οι αγρότες να άρουν τους αποκλεισμούς και να «πάνε σπίτια τους».
Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε και ο Arnaud Gaillot, από την ένωση Young Farmers, ωστόσο και τα δύο συνδικάτα προειδοποίησαν ότι θα συνεχιστούν άλλες μορφές διαμαρτυρίας και ότι θα επέστρεφαν εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις τους.

Στους δρόμους Ιρλανδοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι

Εν τω μεταξύ στην Ιρλανδία, οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων, από το βράδυ της Πέμπτης 1/2.
«Υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια με το επίπεδο της περιβαλλοντικής ρύθμισης που επιβαρύνει τους αγρότες, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και το προκύπτον χαμηλό εισόδημα από το οποίο υποφέρουν οι αγρότες εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Cathal MacCarthy, εκπρόσωπος του Ιρλανδικού Συνδέσμου Προμηθευτών Γάλακτος.
«Οι παραγωγοί αισθάνονται ότι τους επιβάλλονται πάρα πολλές ρυθμίσεις κτός επιχειρηματικής δραστηριότητας από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τους αξιωματούχους του Υπουργείου Γεωργίας που δεν γνωρίζουν τίποτα για την  πραγματικότητα της καθημερινής γεωργίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA) Francine Gorman.
Οι ανησυχίες των Ιρλανδών παραγωγών βοείου κρέατος και γάλατος απηχούν τις ανησυχίες κι άλλων Ευρωπαίων αγροτών που διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες.

Οι υπερβολικοί ευρωπαϊκοί κανονισσμοί αυξάνουν το κόστος παραγωγής

Ο MacCarthy είπε ότι οι Ιρλανδοί παραγωγοί βοείου κρέατος και γάλατος πιστεύουν επίσης ότι δεν αποζημιώνονται δίκαια για τα αγροδιατροφικά προϊόντα που καλλιεργούν, δεδομένου του αυξημένου κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών κανονισμών.
«Χρειαζόμαστε καλύτερους πολιτικούς που θα τολμήσουν να αντιμετωπίσουν τους καταναλωτές και να πουν: Παιδιά, ακούστε, το κόστος παραγωγής αυτού του φαγητού είναι Χ, που πρέπει να πληρωθεί και πρέπει να υπάρχει κι ένα περιθώριο κέρδους που θα επιτρέπει στους αγρότες να ζήσουν. Μην βλέπετε μόνο τι θέλει το κάθε σούπερ μάρκετ να χρεώνει τους πελάτες του».
«Μπορούμε είτε να έχουμε φθηνά τρόφιμα είτε περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο», κατέληξε ο MacCarthy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης