Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι είχε δηλώσει ο Fatih Terim για το οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Τουρκία: Ξεκινάω τον μεγαλύτερο νομικό πόλεμο στην ιστορία

Τι είχε δηλώσει ο Fatih Terim για το οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Τουρκία: Ξεκινάω τον μεγαλύτερο νομικό πόλεμο στην ιστορία
Ξεκινάω τον μεγαλύτερο νομικό πόλεμο στην ιστορία εναντίον όσων μπερδεύουν το όνομά μου. «Ας είναι προετοιμασμένοι», δήλωνε τότε ο νυν προπονητής του ΠΑΟ
Ήταν Νοέμβριος του 2023 όταν ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού, Fatih Terim προχώρησε στην πρώτη δήλωση σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του για το μέγα σκάνδαλο που συγκλόνισε την γειτονική Τουρκία.
Ο Terrim είπε ότι θα ξεκινήσει έναν «νομικό πόλεμο» σύμφωνα με δημοσίευμα από τη Milliyet: «Επιχειρούν να με εμπλέξουν σε μια υπόθεση όπου δεν έχω κανένα συμφέρον. 
Ούτε παίρνω ούτε δίνω. Ξεκινάω τον μεγαλύτερο νομικό πόλεμο στην ιστορία εναντίον όσων μπερδεύουν το όνομά μου. «Ας είναι προετοιμασμένοι», δήλωνε τότε ο ίδιος.
Η υπόθεση που συνεχίζεται αυτό το διάστημα στα ακροατήρια με τη δικαστική έρευνα να είναι εν εξελίξει, αφορά σε σκάνδαλο τύπου - Ponzi.
Ειδικότερα, το σκάνδαλο, που αναφέρεται ως «Fatih Terim Fund», αφορά καταγγελίες για δόλιο επενδυτικό σχήμα που ενορχηστρώθηκε από τη Seçil Erzan, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος της Denizbank Levent.
H Εrzan, που διαχειριζόταν τις οικονομικές συναλλαγές του Terim, φέρεται να προσείλκυσε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πρώην αστέρων του ποδοσφαίρου όπως ο Arda Turan και ο Selçuk İnan, με υποσχέσεις για αστρονομικά υψηλές αποδόσεις, έως και 40% τον μήνα, εκμεταλλευόμενη τα διαπιστευτήρια του Terim για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Ωστόσο, στα θύματα δόθηκαν κάτι περισσότερο από χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως αποδείξεις των επενδύσεών τους - κάτι πολύ μακριά από τις συνήθεις τραπεζικές πρακτικές.
Σημειώνεται πως ούτε ο Terim ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Denizbank Hakan Ateş συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, παρότι τα ονόματά τους χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση της εικαζόμενης απάτης.
Ενώ η Erzan παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον νυν προπονητή του ΠΑΟ και διαχειριζόταν τις οικονομικές του συναλλαγές, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία στις συναλλαγές τους.
Από την άλλη, η αντίδραση του Terim σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο και οι δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι είχε γνώση των εκτυλισσόμενων γεγονότων.
Η προπονητική καριέρα του Terim περιελάμβανε πολλές επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων 16 τίτλων, όπως ένα Κύπελλο UEFA, πολλά πρωταθλήματα και Κύπελλα Τουρκίας.
Όμως, η πρόσφατη εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο Fatih Terim Fund έχει ρίξει πολλές σκιές στο πρόσωπό του.

Το πόρισμα και τα μηνύματα

Στο μεταξύ, εκπονήθηκε έκθεση εμπειρογνωμόνων για την περίπτωση της Seçil Erzan, η οποία φέρεται να εξαπάτησε πολλούς Τούρκους πολίτες, με την υπόσχεση υψηλού κέρδους.
Η αναφορά που συντάχθηκε εξετάζοντας το τηλέφωνο και την κάρτα SIM της Erzan περιελάμβανε μηνύματα μεταξύ αυτής και του Fatih Terim:
«Seçil Erzan: Κύριε, το έκανα καθημερινά, μπορούμε να διατηρήσουμε το υπόλοιπο ποσό στο ταμείο για άλλα έξοδα.
Fatih Terim: Πήραμε 20 χιλιάδες δολάρια από εδώ;
Seçil Erzan: Είστε διαθέσιμος; Να σε πάρω τηλέφωνο;
Fatih Terim: Εντάξει
Seçil Erzan: Επιστράφηκαν 4 εκατομμύρια 67 χιλιάδες 412 λίρες σήμερα, τα έβγαλα για 177.834 λίρες (20 χιλιάδες δολάρια) και έκανα τις υπόλοιπες 3,889,577 λίρες καθημερινά.
Όταν στείλει ο σύλλογος, θα τα προσθέσουμε σε αυτό το ποσό σήμερα και αύριο και θα μεταφέρουμε το ποσό που πρέπει να διαθέσουμε στο ταμείο, κύριε.
Fatih Terim: Εντάξει, κυρία Seçil, ό,τι αποφασίσετε, εντάξει.
Seçil Erzan: Με εκτίμηση, δάσκαλε».

Οι ακόλουθες δηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στην αλληλογραφία της 19ης Ιουλίου 2022:

«Fatih Terim: Κυρία Seçil. 54000 λίρες. Μπορούμε να στείλουμε; Θα έχουμε κάποιες πληρωμές την επόμενη εβδομάδα, θα ήθελα να ήμασταν προετοιμασμένοι.
Seçil Erzan: Εντάξει, κύριε, τι θα θέλατε;
Fatih Terim: Λίγο δολάριο, λίγο ευρώ, 1,5 λίρες.
Seçil Erzan: Εντάξει, κύριε».
Μόλις ενημερώθηκα ότι δεν πληρώθηκαν μισθοί».

Οι ακόλουθες προτάσεις περιλαμβάνονται σε μηνύματα στις 3 Μαρτίου 2023:

«Fatih Terim: Μόλις ενημερώθηκα ότι δεν πληρώθηκαν οι μισθοί και δεν έγιναν οι μεταγραφές στην Αμερική που ζήτησα.
Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας.
Seçil Erzan: Κύριε, όλοι οι λογαριασμοί χρεώθηκαν στις 17.00 το απόγευμα.
Οι αμερικανικές πληρωμές θα γίνουν αύριο. Λυπάμαι πολύ, κύριε, συμμετείχα σε αυτές τις συναλλαγές μέχρι το τέλος.
Οι άλλες πληρωμές έγιναν στις 17:00 και το επιβεβαίωσα, λυπάμαι πολύ, κύριε».

«Μπορείς να γίνεις οτιδήποτε στην Τουρκία, μόνο ρεζίλι δεν μπορείς»

Ο Murathan Mungan, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ποιητές της Τουρκίας, είχε πει χαρακτηριστικά για την τουρκική νοοτροπία: «Μπορείς να γίνεις οτιδήποτε στην Τουρκία, μόνο ρεζίλι δεν μπορείς».
Πρόκειται για μια φράση που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Fatih Terim, λέει Τούρκος δημοσιογράφος.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η ποδοσφαιρική του ζωή θα είχε τελειώσει εξαιτίας των περιστατικών στα οποία είχε εμπλακεί από τη δεκαετία του ’70.
Ωστόσο, επειδή βρίσκεται στην Τουρκία, τον αποκαλούν έως και «αυτοκράτορα».
Μπορείτε να διαβάσετε για τα πολυάριθμα περιστατικά του στα αρχεία των εφημερίδων: να χειροδικεί ή να φτύνει στο πρόσωπο τον διαιτητή, σε άλλη περίπτωση να τον ρίχνει κάτω με κουτουλιά, να βρίζει τον διαιτητή και να ακούγεται ακόμη και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, να απειλεί τον διαιτητή στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα, να κλοτσάει παίκτες, να γρονθοκοπεί τον αντίπαλό του, να έχει δεχθεί κόκκινη κάρτα αλλά να αρνείται να αποχωρήσει από το γήπεδο και να προκαλεί τις κερκίδες πριν απομακρυνθεί βίαια από την αστυνομία, να βρίζει παιδιά, να εισβάλλει σε νυχτερινά κέντρα, να σπάει το κεφάλι ενός άνδρα που έστειλε λουλούδια σε μια ηθοποιό που του άρεσε, να τα βάζει με αστυνομικό και να του ρίχνει κουτουλιά, και άλλα πολλά.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ένα τουλάχιστον από αυτά τα κρυφά χέρια.
Ο Terim δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι είναι ο φίλος του Mehmet Ağar, πιο σκοτεινού «πρίγκιπα» του τουρκικού κράτους.
Για να καταλάβετε, ο Ağar κατηγορήθηκε για τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως Κούρδων αντιφρονούντων, τη δεκαετία του ’90, όταν ήταν πρωθυπουργός η Tansu Çiller, και αργότερα φυλακίστηκε με την κατηγορία της «ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης».
Υπάρχουν, επίσης, πολύ σοβαροί ισχυρισμοί ότι ο Ağar είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του εμπορίου κοκαΐνης στη Μέση Ανατολή.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η ακριβής φύση του οποίου είναι ακόμη άγνωστη, οι άνδρες του Ağar κάλυψαν και πάλι τις θέσεις στη γραφειοκρατία της ασφάλειας που είχαν εκκενωθεί από τους Γκιουλενιστές.
Παρ’ όλες τις αγωγές και καταγγελίες εναντίον του, ο Terim παρέμεινε, για άλλη μια φορά, στο απυρόβλητο.
Επομένως, είναι ένα από τα σύμβολα της παρακμής που έχει επέλθει στην Τουρκία.
Συμβολίζει ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει Τούρκος δημοσιογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης