Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Ιρλανδία: Για πρώτη φορά κυρίαρχο το ρεπουμπλικανικό Sinn Féin σε τοπική κυβέρνηση - Αποκαθίσταται η εξουσία

Βόρεια Ιρλανδία: Για πρώτη φορά κυρίαρχο το ρεπουμπλικανικό Sinn Féin σε τοπική κυβέρνηση - Αποκαθίσταται η εξουσία
Ο Συντηρητικός Sunak συναντήθηκε με την πρώτη υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας που για πρώτη φορά έρχεται από το Sinn Féin
Πανηγυρική έναρξη της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από περίπου δυο χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Leo Varadkar συναντήθηκαν σήμερα στα κτήρια του Κοινοβουλίου, στο Στόρμοντ.
Ο κ. Σούνακ ευχαρίστησε τον Taoiseach [ο θεσμικός τίτλος του εκάστοτε πρωθυπουργού της ΕΙΡΕ] για την υποστήριξη της ιρλανδικής κυβέρνησης στην αποκατάσταση της τοπικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι «μια σταθερή, αποτελεσματική και επιτυχημένη Βόρεια Ιρλανδία ωφελεί πάρα πολύ τη σχέση ΗΒ-Ιρλανδίας».
Η εστίαση πλέον μπορεί να μετατοπιστεί «ομόφωνα» από τα θαλάσσια σύνορα ως επιπλοκή του Brexit, στα καθημερινά ζητήματα στη Βόρεια Ιρλανδία
Ο Συντηρητικός Sunak συναντήθηκε επίσης με την πρώτη υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας που για πρώτη φορά έρχεται από το Sinn Féin (σοσιαλιστικό και ρεπουμπλικανικό βορειοιρλανδικό κόμμα) και την αναπληρώτρια πρώτη υπουργό από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα που κρατούσε την πρωθυπουργία έως τώρα, σήμερα το πρωί.
Η Εκτελεστική Επιτροπή που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο χρόνια έχει ήδη συμφωνήσει να ζητήσει περισσότερα χρήματα πέραν των 3 δισεκατομμυρίων λιρών που παρέχονται για την αποκατάσταση του Στόρμοντ.
«Αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος», παραδέχτηκε ο Rishi Sunak, και η αίσθηση ανακούφισης και αισιοδοξίας στην περιοχή είναι διάχυτη.
Η εξουσία στο Στόρμοντ έμενε κενή από τον Μάιο του 2022 και αποκαταστάθηκε στις 3 Φεβρουαρίου εφόσον το DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) συμφώνησε να συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία κατέχοντας την αναπληρωματική κρατική θέση.

www.bnakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης