Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Μπλόκο στην συνεδρίαση της Βουλής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το κόμμα του Orban

Ουγγαρία: Μπλόκο στην συνεδρίαση της Βουλής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το κόμμα του Orban
Η κίνηση ήρθε παρά την παρουσία πρεσβευτών από τις χώρες του ΝΑΤΟ στο θεωρείο του κοινοβουλίου
Το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας μποϊκοτάρει σήμερα (5/2) μια έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση που συγκάλεσε η αντιπολίτευση για να επιταχύνει την έγκριση της προσπάθειας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η κίνηση ήρθε παρά την παρουσία πρεσβευτών από τις χώρες του ΝΑΤΟ στο θεωρείο του κοινοβουλίου της Βουδαπέστης- ελπίζοντας που ήλπιζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πιέσουν επικοινωνιακά το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Viktor Orban να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι η σουηδική αίτηση θα εγκρινόταν «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».
Αυτό αφήνει την Ουγγαρία ως την τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Αντίθετα, η Ουγγαρία ζήτησε σήμερα από τον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Kristersson να επισκεφθεί πρώτα τη Βουδαπέστη πριν το κοινοβούλιο της αποφασίσει σχετικά με την προσφορά της Στοκχόλμης.
Ο Kristersson την περασμένη εβδομάδα είπε ότι θα ήταν «φυσικό» για αυτόν να επισκεφθεί την ουγγρική πρωτεύουσα μετά από κοινοβουλευτική επιβεβαίωση από την Ουγγαρία, καθώς δεν υπήρχε ανάγκη διμερούς διαπραγμάτευσης.
Από την πλευρά του, ο Máté Kocsis, ο οποίος ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας Fidesz, τόνισε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει στην αρχή της τακτικής κοινοβουλευτικής συνόδου, η οποία έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τα τέλη Φεβρουαρίου, «εξαρτώμενη πάντα από μια συνάντηση μεταξύ του Ούγγρου και του Σουηδού πρωθυπουργού στη Βουδαπέστη».
Αυτό το μήνυμα επανέλαβε ο Zoltán Kovács, ο διεθνής εκπρόσωπος του Orbán.
«Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τόνισε ότι η δέσμευση της σουηδικής κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να την οδηγήσει σε επίσκεψη στην Ουγγαρία, παρόμοια με την προσέγγισή της με την Τουρκία, υπονοώντας ότι η επικύρωση εξαρτάται από τη σημασία που αποδίδει η Σουηδία σε αυτήν την ένταξη και την προθυμία της να συμμετάσχουν σε άμεσες συζητήσεις στη Βουδαπέστη», επεσήμανε ο Kovacs, αποτυπώνοντας την σκλήρυνση της γραμμής της Βουδαπέστης, αλλά και του Orban προσωπικά.

www.bnakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης