Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ αποχωρεί από το Ιράκ προειδοποιώντας πως η χώρα βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού»

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ αποχωρεί από το Ιράκ προειδοποιώντας πως η χώρα βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού»
Η πρώην υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, στα τέλη του 2018
Η επικεφαλής της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Jeanine Hennis-Plasschaert, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη (6/2) ότι αναμένει να παραιτηθεί στα τέλη Μαΐου, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται «στην κόψη του μαχαιριού».
Επισημαίνεται ότι η πρώην υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres στα τέλη του 2018.
Η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ για το Ιράκ στοχεύει στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και βοηθά στο συντονισμό της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας.
«Για να συνεχίσει περαιτέρω το Ιράκ στην πορεία σταθερότητας και προόδου, ένα ευνοϊκό περιβάλλον θα αποδειχθεί απαραίτητο. Και, ένα τέτοιο περιβάλλον απαιτεί αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές», τόνισε η Hennis-Plasschaert στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.
Επισημαίνεται ότι οι οργανώσεις που είναι ευθυγραμμισμένες με το Ιράν, γνωστές συλλογικά ως «Άξονας της Αντίστασης», διεξάγουν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων από τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία, από τότε που ο Παλαιστίνιος σύμμαχός τους, ήτοι η Hamas και το Ισραήλ άρχισαν ξεκίνησαν έναν άγριο πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου.
Η Ουάσιγκτον απάντησε με χτυπήματα σε έναν κύκλο κλιμακούμενης βίας, για τον οποίο ιρακινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι απείλησε να αναιρέσει την πρόοδο προς τη σταθεροποίηση της χώρας μετά από δεκαετίες συγκρούσεων.
«Ενώ, φυσικά, γνωρίζουμε ότι πολλές αρχές και παράγοντες επιδιώκουν να περιορίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση, είναι σαφές ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής. Το Ιράκ - πράγματι, η ευρύτερη περιοχή - παραμένει στην κόψη του μαχαιριού, με τον μικρότερο λάθος υπολογισμό να απειλεί μια μεγάλη πυρκαγιά», δήλωσε η Hennis-Plasschaert.
Υπήρξε «επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν οι επιθέσεις, είτε προέρχονται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό» του Ιράκ, επεσήμανε, προσθέτοντας πως «και, όπως αναφέρθηκε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον περιορισμό των ενόπλων παραγόντων που λειτουργούν εκτός κρατικού ελέγχου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ και ανέτρεψαν τον ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, προκαλώντας χρόνια πολέμου ανταρτών και μάχες μεταξύ των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων του Ιράκ.
Απέσυραν τα στρατεύματά τους το 2011, αλλά έστειλε χιλιάδες πίσω μετά την έξαρση του ISIS στη χώρα τρία χρόνια αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης