Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για πιθανή κυβέρνηση Geert Wilders – Σε αδιέξοδο η χώρα

Ολλανδία: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για πιθανή κυβέρνηση Geert Wilders – Σε αδιέξοδο η χώρα
Ο Wilders πάλευε να σχηματίσει συνασπισμό, με τα μεταναστευτικά ζητήματα να αναδεικνύονταν αρχικά ως βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες
Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης ολλανδικής κυβέρνησης κατέρρευσαν το βράδυ της Τρίτης, αφού ο Pieter Omtzigt, ο οποίος ηγείται του κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), αποχώρησε από τις συνομιλίες.
Ο Omtzigt είπε ότι εγκαταλείπει τις συζητήσεις λόγω διαφωνιών για το πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση των οικονομικών της κυβέρνησης, αλλά το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα υπουργικό συμβούλιο μειοψηφίας ενώ θα παραμείνει εκτός κυβέρνησης, ανέφερε ο ολλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NOS.
«Τι απογοητευτικό», είπε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Geert Wilders.
«Ο Pieter Omtzigt ρίχνει πετσέτα ενώ ήμασταν ακόμη σε συζητήσεις μέχρι σήμερα. Δεν το καταλαβαίνω καθόλου», δήλωσε.

Κλειδί ο Omtzigt

Η υποστήριξη του Omtzigt ήταν το κλειδί για την εξασφάλιση υποστήριξης για μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας με τέσσερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Wilders.
Το κόμμα του Wilders, του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός πολιτικός, ο οποίος στο παρελθόν θεωρούνταν πολιτικά τοξικός στην Ολλανδία λόγω των σκληροπυρηνικών του απόψεων για τη μετανάστευση και το Ισλάμ, πέτυχε μια εκπληκτική νίκη στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο διαπραγματευτής Ronald Plasterk, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών για τον συνασπισμό, σε σχόλια σε ολλανδικά ΜΜΕ υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες της Omtzigt ότι απέκρυψε πληροφορίες «για την κατάσταση των κυβερνητικών οικονομικών» από διάφορα υπουργεία για τουλάχιστον αρκετές ημέρες.
Ο Plasterk χαρακτήρισε την ιστορία του Omtzigt «μπερδεμένη» και είπε ότι είχε απευθύνει πρόσκληση στους τέσσερις να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης για να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.
Όμως η Omtzigt αρνήθηκε την πρόσκληση, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NOS.

Έκπληξη η αποχώρηση

Η Dilan Yeşilgöz, ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte, δήλωσε ότι την «εξέπληξε» η είδηση της αποχώρησης του Omtzigt.
«Ήμασταν στη μέση εποικοδομητικών συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένου του σήμερα.
Ελπίζω να καθίσουμε σύντομα για να ακούσουμε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ», είπε η Yeşilgöz στο X.
Η Caroline van der Plas, η οποία ηγείται του δεξιού λαϊκιστικού Κινήματος Farmer-Citizen (BBB), είπε ότι η αποχώρηση του Omtzigt από τις συνομιλίες ήταν «μπερδεμένη».
Ο Wilders πάλευε να σχηματίσει συνασπισμό, με τα μεταναστευτικά ζητήματα να αναδεικνύονταν αρχικά ως βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες.
Οι πρώτες ρωγμές εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο, όταν ορισμένοι νομοθέτες του VVD ψήφισαν υπέρ ενός νόμου που δίνει στην ολλανδική κυβέρνηση την εξουσία να αναγκάζει τους ολλανδικούς δήμους να υποδέχονται αιτούντες άσυλο – ενεργώντας έτσι ενάντια στη σύσταση των τεσσάρων ηγετών των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των VVD.
Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο ακροδεξιός ηγέτης φαίνεται να έχει ωφεληθεί από τις συνομιλίες.
Σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO, το κόμμα PVV του Wilders έχει πλέον εκτιναχθεί στο 32% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, από 24% τον Νοέμβριο.
Μια άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 3 Φεβρουαρίου από το Peil.nl έδειξε ότι το κόμμα του Wilders θα κέρδιζε 50 έδρες αν γίνονταν εκλογές σήμερα, 13 περισσότερες από ό,τι τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης