Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η Ουκρανία κινδυνεύει από κατάρρευση λόγω έλλειψης πυρομαχικών

Financial Times: Η Ουκρανία κινδυνεύει από κατάρρευση λόγω έλλειψης πυρομαχικών
Οι Financial Times ανέφεραν στις 9 Φεβρουαρίου ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις πυροβολικού εν μέσω της καθυστερημένης βοήθειας των ΗΠΑ και της αναμενόμενης αποτυχίας της Ευρώπης να τηρήσει την προθεσμία του Μαρτίου 2024 για την παροχή ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού
Οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια φαίνεται να επιδεινώνουν τις τρέχουσες ελλείψεις πυροβολικού της Ουκρανίας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Οι Financial Times ανέφεραν στις 9 Φεβρουαρίου ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις πυροβολικού εν μέσω της καθυστερημένης βοήθειας των ΗΠΑ και της αναμενόμενης αποτυχίας της Ευρώπης να τηρήσει την προθεσμία του Μαρτίου 2024 για την παροχή ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία.
Ένας ανώνυμος ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στους Financial Times ότι η καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μια «φυσαλίδα αέρα» ή ένα «κενό στον εύκαμπτο σωλήνα» της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και να αφήσει την Ουκρανία χωρίς δυτική βοήθεια για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ανησυχεί ιδιαίτερα για την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τα συστήματα αεράμυνας και τις προμήθειες πυρομαχικών της, και ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να διατηρήσει ακόμη και τις τρέχουσες θέσεις της χωρίς δυτικά όπλα.
Το ISW συνεχίζει να εκτιμά ότι η κατάρρευση της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία πιθανότατα θα οδηγούσε στην τελική κατάρρευση της ικανότητας της Ουκρανίας να αμύνεται και να συγκρατεί τον ρωσικό στρατό και θα μπορούσε να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να πιέσουν μέχρι τη δυτική Ουκρανία πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει τον όγκο της βοήθειας που παρείχαν προηγουμένως οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Oksana Markarova είπε στο Bloomberg στις 8 Φεβρουαρίου ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «κρίσιμη έλλειψη» σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα πυραύλους
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η Ουκρανία δεσμεύει τον εξοπλισμό αεράμυνας και τα πυρομαχικά, ενώ προσπαθεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε μεγάλης κλίμακας ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθέσεις πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης