Τελευταία Νέα
Διεθνή

Buch (SSM): Σοβαρά απροετοίμαστες οι τράπεζες, αντιμέτωπες με συστημικές απειλές - Έρχονται νέα stress tests

Buch (SSM): Σοβαρά απροετοίμαστες οι τράπεζες, αντιμέτωπες με συστημικές απειλές - Έρχονται νέα stress tests
Εκρηκτικό μείγμα κινδύνων... για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να διαχειριστούν μια σειρά από νέους κινδύνους, ανέφερε η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Claudia Buch (SSM), προαναγγέλλοντας νέου τύπου stress tests.
Σύμφωνα με την αξιωματούχο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο γεμάτο από κινδύνους, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική ανάγκη την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε η κυρία Buch, τα υψηλά επιτόκια, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η ταχύτατη εκροή καταθέσεων, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η κλιματική κρίση αλλάζουν τη φύση της ίδιας της αγοράς, με αποτέλεσμα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην είναι επαρκώς προετοιμασμένες, προειδοποίησε.
«Τα επιτόκια και οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη αυξηθεί, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα γίνονται όλο και πιο ορατοί και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί», δήλωσε η πρώην αντιπρόεδρος της Bundesbank.
«Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι διαρθρωτικές και όχι προσωρινές» πρόσθεσε.
Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον –και αυτό αφορά και τις ταχύτατες αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ τον τελευταίο ενάμισι χρόνο– επιβαρύνει ήδη τις επιχειρήσεις και υπάρχουν "σαφείς δείκτες" ότι η ποιότητα του ενεργητικού έχει ήδη αρχίσει να επιδεινώνεται.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη την τεχνογνωσία για να εργαστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, προειδοποίησε.

«Δεν ενσωματώνονται»

«Οι νέοι κίνδυνοι δεν ενσωματώνονται επαρκώς στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων» είπε η Buch.
«Επομένως, οι αποφάσεις των τραπεζών βασίζονται σε εσφαλμένες ή ελλιπείς πληροφορίες».
«Οι τράπεζες χρησιμοποιούν πολλές προσεγγίσεις, πολλές από τις οποίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ευαισθησία κινδύνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ επανεξετάζει τη συμμόρφωση και αναμένει από τις τράπεζες να τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές για τους νέους κινδύνους.
Η ψηφιοποίηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ταχύτατο bank run, όπως έδειξαν οι πτωχεύσεις των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, επομένως η ΕΚΤ πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδια χρηματοδότησης των τραπεζών, ανέφερε.
Tα stress tests της ΕΚΤ θα εξετάσουν τη διακυβέρνηση και τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση των τραπεζών, αντί για τα αποθέματα ασφαλείας, καθώς πολλές τράπεζες που αντιμετώπισαν προβλήματα στο παρελθόν πληρούσαν τους ρυθμιστικούς κανόνες μέχρι που ήταν πολύ αργά.
Η ψηφιοποίηση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών που θα μπορούσε να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους, να μειώσει την κερδοφορία και να οδηγήσει σε υπερβολική ανάληψη κινδύνων.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η ΕΚΤ μπορεί φέτος να αρχίσει επιτέλους να λαμβάνει μέτρα κατά των τραπεζών που επί χρόνια καθυστερούσαν να ανταποκριθούν στα κριτήρια γνωστοποίησης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης