Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δυστυχώς αποτύχαμε»: Τα αυστραλιανά ΝΗ90 είναι άχρηστα για πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία - «Καλύτερα να θαφτούν»

«Δυστυχώς αποτύχαμε»: Τα αυστραλιανά ΝΗ90 είναι άχρηστα για πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία - «Καλύτερα να θαφτούν»
Το πρόβλημα με την επανασυναρμολόγηση είναι ότι πολλά εξαρτήματα θα είχαν υπερβεί τα χρονικά όρια συντήρησης που μπορούν να μείνουν αποσυναρμολογημένα (βάσει πάντα του εγχειριδίου του ελικοπτέρου)
Μια διαρροή φωτογραφίας στο ABC, των ελικοπτέρων ΝΗ90 Taipan του Αυστραλιανού Στρατού που πλέον έχουν αποσυναρμολογηθεί και περιμένουν να θαφτούν, έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο τη δυσαρέσκεια για την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να αποσύρει τα ελικόπτερα με αυτόν τον τρόπο, αντί να τα δωρίσει στην Ουκρανία.
Το ενδιαφέρον είναι πως την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα Taipan δεν είναι πλέον σε κατάσταση να πετάξουν και θα απαιτούσαν μεγάλη δαπάνη χρόνου και χρημάτων για να επιστρέψουν σε λειτουργία.
Ο Konroy ανέφερε πως η καλύτερη οικονομικά επιλογή για την Αυστραλία είναι να πωλήσει τα ανταλλακτικά των ΝΗ90 ενώ ανέφερε και αυτό που είπε ο Ουκρανός πρέσβης: “Είναι ώρα να προχωρήσουμε“. Αυτό σημαίνει πως και οι Ουκρανοί έχουν καταλάβει πως τα ελικόπτερα δεν θα πρόσφεραν στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν.
Ειδικοί όμως που μίλησαν στο αυστραλιανό ABC, αναφέρουν ότι η εικόνα που τραβήχτηκε πρόσφατα από μια αποθήκη στο Townsville, αποδεικνύει ότι τα αεροσκάφη θα μπορούσαν εύκολα να αποκατασταθούν σε πτητική κατάσταση.
“Τα 27 αεροσκάφη στην αποθήκη συντήρησης του Townsville είναι σε πολύ λιγότερο αποσυναρμολογημένη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της κανονικής συντήρησης“, δήλωσε μηχανικός του υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στο ABC υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Το πρόβλημα με την επανασυναρμολόγηση είναι ότι πολλά εξαρτήματα θα είχαν υπερβεί τα χρονικά όρια συντήρησης που μπορούν να μείνουν αποσυναρμολογημένα (βάσει πάντα του εγχειριδίου του ελικοπτέρου).
Εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως είναι πως ο Σύνδεσμος Αεροπορίας του Αυστραλιανού Στρατού (AAAA) έχει εκδώσει μια δήλωση ως αντίδραση στις προτάσεις να επανασυναρμολογηθούν τα Taipan και να σταλούν στην Ουκρανία. Οι βετεράνοι πιλότοι του Αυστραλιανού Στρατού δεν θέλουν με τίποτα κάτι τέτοιο, καθώς απλά θα μεταφέρουν ένα πρόβλημα της Αυστραλίας στην Ουκρανία.
“Από την αρχή, η Αυστραλία θα προσέφερε κάτι δηλητηριώδες“, είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Τσάρλι Μπάρτον. Η AAAA υπογράμμισε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ελλάδα, που λειτουργούν παρόμοιους στόλους NH90, πλέον αποσύρουν τα πολύπλοκα αεροσκάφη. Από τις 14 χώρες που αγόρασαν το NH90, τέσσερις τα αποσύρουν εντελώς και μία αποσύρει τα μισά, υποστηρίζει ο κ. Μπάρτον. “Έχουμε ρωτήσει γιατί η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία ή η Νορβηγία δεν προσφέρονται να δωρίσουν τα NH90 τους; Μια χώρα σε πόλεμο χρειάζεται αξιόπιστο εξοπλισμό που είναι εγγυημένος ότι λειτουργεί και ότι είναι έτοιμος για μάχη. Αμφισβητώ ότι το NH90 είναι είτε το ένα είτε το άλλο.”

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης