Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον πόλεμο - Με νευρωνικά δίκτυα θερίζει η Ρωσία τα Leopard και τα Bradley των Ουκρανών

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον πόλεμο - Με νευρωνικά δίκτυα θερίζει η Ρωσία τα Leopard και τα Bradley των Ουκρανών
Οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει την τεχνολογία NAKA, που βοηθά στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση εχθρικού εξοπλισμού
Σε άλλη διάσταση έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι τη στρατιωτική τεχνολογία, την οποία μάλιστα εφαρμόζουν στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει την τεχνολογία NAKA, που βοηθά στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση εχθρικού εξοπλισμού.
Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε drones, η τεχνολογία αυτή έχει περιγραφεί ως ένα «νευρωνικό δίκτυο» που μπορεί να εντοπίσει ευρωπαϊκά και αμερικανικά συστήματα όπως το κύριο άρμα μάχης Leopard (MBT) και το όχημα μάχης πεζικού Bradley (IFV).
Η Μόσχα επιταχύνει την τεχνολογία ρωσικών drones και παράγει εγχώρια εξαρτήματα UAV και ηλεκτρονικά από το 2022, αφού ο πόλεμος αποκάλυψε τις πρώιμες αδυναμίες της στον εν λόγω τομέα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει πολλάκις αναφερθεί στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και την κβαντική τεχνολογία ως τομείς εστίασης δίνοντας ώθηση στην εγχώρια βιομηχανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει παρόμοια τεχνολογία για τα πυρομαχικά της Lancet-3 και το μη επανδρωμένο όχημα εδάφους Marker (UGV), εκτός από ένα σύστημα που μπορεί να ελέγχει UAV.
Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές οι προσπάθειες είναι ξεχωριστές, αναλαμβάνονται από μεμονωμένα κρατικά ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες και δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί σε μια συνδυασμένη προσπάθεια.

stoxos.JPG

«Νευρωνικό Δίκτυο» που μπορεί να αναγνωρίσει τα τανκς του εχθρού

Το RIA Novosti επικαλέστηκε τον διευθυντή της Hardberry-Rusfactor, Alexey German, που είπε τα εξής: «Η τεχνολογία NAKA καθιστά δυνατό τον ακριβή εντοπισμό αντικειμένων και εξοπλισμού του εχθρού στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των τανκς Leopard, των οχημάτων μάχης πεζικού Bradley και οποιωνδήποτε άλλων οχημάτων».
Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που δημιούργησε η εταιρεία και το οποίο λειτουργεί ως «νευρωνικό δίκτυο» με τη ροή βίντεο που λαμβάνει από κάμερες UAV.
«Για παράδειγμα, ένα αεροσκάφος μεταδίδει βίντεο στην κονσόλα του χειριστή και το πρόγραμμα που έχει φορτωθεί επισημαίνει μια συγκεκριμένη περιοχή του εδάφους με πράσινο χρώμα και γράφει: «Αυτό είναι ένα Leopard και αυτό είναι ένα Bradley με πιθανότητα 85 %,» που δείχνει τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης του.
To νευρωνικό δίκτυο έχει επίσης «ειρηνικές» μη στρατιωτικές χρήσεις «στο μέλλον», συμπεριλαμβανομένης της «γεωργίας» και της «αναζήτησης για χαμένα ζώα που διασκορπίζονται σε τεράστιες περιοχές».

ai.JPG
Τα νευρωνικά δίκτυα αποτελούν μέρος του κλάδου Machine-Learning (ML) της τεχνητής νοημοσύνης

Είναι ενδιαφέρον ότι η Hardberry-Rusfactor, που ιδρύθηκε το 2013, έχει επίσης αναπτύξει ένα drone με ρότορα που ονομάζεται «Lovkiy».
Το UAV μπορεί «να πετάξει πιο γρήγορα από όλα τα ελικόπτερα που επιχειρούν στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Αυτά τα «ελικόπτερα» μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι τετρακόπτερα ή άλλα UAV με έλικα τα οποία είναι μεγαλύτερα και έχουν ισχυρότερους κινητήρες.
Μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 2,5 φορές μεγαλύτερες (έως 200 χιλιόμετρα την ώρα) και μεγαλύτερες (έως 1,5 ώρα) από όλα τα άλλα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στη ζώνη «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO) σήμερα».
Τα νευρωνικά δίκτυα αποτελούν μέρος του κλάδου Machine-Learning (ML) της τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένο να μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Είναι συνήθως η υποκείμενη επιστήμη πίσω από τεχνολογίες όπως η αναγνώριση εικόνων, η οποία είναι επίσης ο βασικός ρόλος της NAKA - να αναγνωρίζει διαφορετικά είδη εχθρικών όπλων από τον αέρα.
Όπως αναφέρουν οι EurAsian Times, drones Lancet-3 είχαν στοχοποιήσει πυροβόλο RM-70 Τσέχικης κατασκευής και ένα αυτοπροωθούμενο πυροβόλο DANA (SPG) σε επιδρομές στα τέλη Οκτωβρίου του 2023.
Η τεχνολογία ΝΑΚΑ χρωμάτισε με πράσινο χρώμα τα ουκρανικά όπλα και μετέφερε μέσω του νευρωνικού δικτύου στο Lancet για να τα χτυπήσει.
Διαθέτει «προσαρμοστική» και «τεχνητή νοημοσύνη», την οποία οι προγραμματιστές «διδάσκουν διαφορετικούς τύπους στόχων».
Αυτό μπορεί να συναχθεί ότι είναι ένα χαρακτηριστικό ML όπου η αυτόνομη λειτουργία ενός AI γίνεται σταδιακά χωρίς σφάλματα μέσω περιοδικών ανθρώπινων παρεμβάσεων.
Μπορεί να περιλαμβάνει την ηλεκτρονική πραγματοποίηση αλλαγών στον υπολογιστή, την επανεγγραφή του λογισμικού ή του αλγορίθμου, την «επικοινωνία» με το σύστημα σε κώδικα ή όλα τα παραπάνω.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης