Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημη παραδοχή από Ευρωβουλευτή: Η αμερικανική ρωσοφοβική ελίτ χρησιμοποίησε την ΕΕ για να αποδυναμώσει την Ρωσία, «αλλά απέτυχε»

Επίσημη παραδοχή από Ευρωβουλευτή: Η αμερικανική ρωσοφοβική ελίτ χρησιμοποίησε την ΕΕ για να αποδυναμώσει την Ρωσία, «αλλά απέτυχε»
«Υπήρξε μια σαφής παρέμβαση από τις αρχές των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, από πολιτικό, με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, έως και οικονομικό, όταν διατέθηκαν κονδύλια της αμερικανικής κυβέρνησης υποτίθεται για την προώθηση της δημοκρατίας στον μετασοβιετικό χώρο», δηλώνει πρώην ευρωβουλευτής
Η ρωσοφοβική ελίτ των ΗΠΑ προσπάθησε να αποδυναμώσει τη Ρωσία με όργανο την ΕΕ και μέσο το... «Euromaidan», «αλλά απέτυχε», δηλώνει ο πρώην Ισπανός ευρωβουλευτής Javier Couso Permuy.
Στη 10η επέτειο των γεγονότων στην Ουκρανία, που έμειναν γνωστά ως οι ταραχές του «Euromaidan» (με την ονομασία της "Πλατείας του ευρώ"), που τελικά οδήγησε σε πραξικόπημα και την ανατροπή του τότε προέδρου Viktor Yanukovitz, ο Ισπανός πολιτικός μοιράστηκε τη γνώμη του για το πώς η Ε.Ε. επέτρεψε να παρασυρθεί στην υπάρχουσα κρίση για χάρη μόνο των αμερικανικών συμφερόντων.
Μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 που υποστηρίχθηκε από ξένα κέντρα, η «ανοιχτά ρωσοφοβική ελίτ» της Δύσης προσπάθησε να αποδυναμώσει τη Ρωσία, αλλά απέτυχε, δήλωσε στο Sputnik ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) από την Ισπανία Couso, με αποτέλεσμα η ΕΕ να υπονομεύσει την δική της εξουσία λόγω της Ουκρανίας, επεσήμανε.
Εξετάζοντας τι ώθησε την ΕΕ να πιέσει για μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και των ευρωπαϊκών χωρών και αν θα μπορούσε να είχε εκτυλιχθεί ένα διαφορετικό σενάριο εάν η συμφωνία είχε υπογραφεί αμέσως, υπογράμμισε:
«Δεν μπορείς να βγάλεις από το πλαίσιο αυτό που συνέβη πριν από 10 χρόνια χωρίς να θυμηθείς την προσπάθεια παρέμβασης [στις εσωτερικές υποθέσεις] το 2004, που έμεινε ως «Πορτοκαλί Επανάσταση».
Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αργότερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα ήταν επίσης παρόντα όταν έγινε το πραξικόπημα κατά τη διάρκεια του Euromaidan.
Υπήρξε μια σαφής παρέμβαση από τις αρχές των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, από πολιτικό, με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, έως και οικονομικό, όταν διατέθηκαν κονδύλια της αμερικανικής κυβέρνησης υποτίθεται για την προώθηση της δημοκρατίας στον μετασοβιετικό χώρο».

Πως ξεκίνησε...

Το Euromaidan, ένα κύμα διαδηλώσεων και εμφυλίων αναταραχών στην Ουκρανία, ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου 2013 στο Maidan Nezalezhnosti (Πλατεία Ανεξαρτησίας) στο Κίεβο λόγω της απόφασης του πρώην Προέδρου Viktor Janukovitz να δώσει προτεραιότητα στις συμφωνίες με τη Ρωσία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση αντί να υπογράψει την Συμφωνία Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μαζί με τις ταυτόχρονες συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση με τη Ρωσία, αυτό πυροδότησε μια πολιτική κρίση.
Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας, ζητώντας την επανέναρξη των συνομιλιών για τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ.
Πολλές από τις διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίοι διέθεταν εμπειρία στη διοργάνωση της επανάστασης στη χώρα κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004-2005.
Στην πραγματικότητα, αυτή η Συμφωνία Σύνδεσης της ΕΕ για τη διασφάλιση του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της Ουκρανίας, όπως όλες οι συμφωνίες σύνδεσης που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, «περιλάμβανε σημαντική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις», επεσήμανε ο Javier Couso.

Η συμφωνία «απλώς χρησίμευσε ως εργαλείο για την καταστροφή των καλών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας»

«Με άλλα λόγια, επιβάλλει πάντα πολιτικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «απλώς χρησίμευσε ως εργαλείο για την καταστροφή των καλών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
«Αυτό έγινε σε όλο τον μετασοβιετικό χώρο, με τη βοήθεια συμφωνιών σύνδεσης ή μέσω παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και πραξικοπήματα, που ονομάστηκαν «έγχρωμες επαναστάσεις»», είπε ο Couso.
«Αργότερα, είδαμε ξεκάθαρα τις κυβερνήσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτού του πραξικοπήματος, με αρχηγό πρώτα τον Porosenko και μετά τον Zelensky, με νόμους που δεν θα μπορούσαν να είχαν υιοθετηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καμία περίπτωση», είπε ο πρώην ευρωβουλευτής.
«Μιλάω για γλωσσικούς νόμους ή αυτούς που άλλαξαν την ιστορία της χώρας, όπως η αποσοβιετοποίηση ή οι εθνοτικοί νόμοι που χώριζαν τους Ουκρανούς σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», τόνισε ο Couso.
Κοιτάζοντας πίσω γιατί η Δύση απέτυχε να πετύχει τον στόχο της με τη βοήθεια αυτού του αιματηρού πραξικοπήματος πριν από 10 χρόνια, ο Couso πρότεινε ότι η απάντηση ήταν προφανής.
Το σχέδιο επινοήθηκε από ένα «ορισμένο μέρος της ελίτ των ΗΠΑ, ανοιχτά ρωσοφοβικό, και τις ευρωπαϊκές ελίτ υποταγμένες σε αυτήν, που προσπαθούσαν να οικοδομήσουν μια πραγματικότητα βασισμένη στην ιδεολογία τους», τόνισε, προσθέτοντας:

Στόχος: η διάσπαση της Ρωσίας

«Η βάση της δεν είναι μόνο η επιθυμία να συγκρατηθεί και να αποδυναμωθεί η Ρωσία, αλλά και να διασπαστεί, να χωριστεί σε κομμάτια, επειδή είναι πολύ μεγάλη και διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο».
Όσο για το τι πήγε στραβά, εκείνοι πίσω από τα σχέδια Euromaidan «δεν έλαβαν υπόψη τους ότι η Ουκρανία είναι μια διαφορετική χώρα, που φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές και γλωσσικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ρουμάνων, των Ούγγρων και εκείνων που αγαπούν τη Ρωσία
Ωστόσο, υπήρχε η επιθυμία να επιβληθεί
Ο φιλοδυτικός ουκρανικός εθνικισμός, ο οποίος βασίζεται σε νεοφασιστικά ή νεοναζιστικά στοιχεία που δικαιολογούν την τρομερή κληρονομιά των Ουκρανών εγκληματιών πολέμου, όπως ο Stepan Badera».
Είναι προφανές ότι το σχέδιο της Δύσης ήταν μια πλήρης αποτυχία, σύμφωνα με τον Couso.
Δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί εθνική, γλωσσική και πολιτιστική ενοποίηση της χώρας παρά μόνο με στρατιωτική δράση – κάτι που παρατηρήσαμε πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τόνισε ο πρώην ευρωβουλευτής.
«Από το 2014 έως το 2022, πάνω από 14.000 άνθρωποι έπεσαν θύματα άμεσων επιθέσεων από ένοπλες δυνάμεις υπό την ηγεσία αυτών των νεοναζιστικών ομάδων στις περιοχές του Donbass, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα, υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη ζωή μιας διαφορετικής Ουκρανίας και να διατηρήσουν τη μητρική τους ρωσική γλώσσα», είπε ο Javier Couso .

Οι συμφωνίες - απάτη του Minsk

Επιπλέον, τα γεγονότα των τελευταίων ετών έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι συμφωνίες με ευρωπαίους πολιτικούς δεν έχουν αξία, με τις συμφωνίες του Minsk, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα καπνού για να αποφευχθεί η επικείμενη ήττα της Ουκρανίας το 2014.
Οι διαδοχικές ουκρανικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στη Λευκορωσία πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο του 2015 και σχεδιάστηκε για την επίλυση της κρίσης στο Donbass. Οι δυτικές δυνάμεις σαμποτάρισαν επίσης τις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες την άνοιξη του 2022 – που διεξήχθησαν τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης από τη Ρωσία. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως οι μεγάλες χώρες που απλώς εγκατέλειψαν μέρος της ιστορίας τους, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην εξουσία της διπλωματίας και στον τομέα της διεθνούς πολιτικής», δήλωσε ο Javier Couso .
Ενεργώντας «κακή τη πίστη» και «υπονομεύοντας την αξιοπιστία μας ως πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στόχος τους ήταν «να εξαπατήσουν τη Ρωσία για την ευκαιρία να συνεχίσει τον επανεξοπλισμό του ουκρανικού στρατού».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών...

Ακριβώς όπως το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει υποτάξει τις στρατιωτικές μας δυνατότητες στο Wahsington, η ΕΕ βρίσκεται υπό τη γεωπολιτική ηγεσία των ΗΠΑ ή, όπως πιστεύουν ορισμένοι ιστορικοί και αναλυτές, είναι επιτυχημένη έργο των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο πολιτικός.
"Στην πραγματικότητα, οι χώρες που είναι μέλη της ΕΕ έχουν χάσει νομισματική, μακροοικονομική και αμυντική κυριαρχία, [...] ακολουθώντας αυστηρά τις πολιτικές εξωτερικών σχέσεων και τις οδηγίες που προέρχονται από την Ουάσιγκτον.
Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζεται καθημερινά να πληρώνει από την τσέπη τους για τα γεωπολιτικά λάθη των ηγετών τους που αυτοπυροβολήθηκαν στα πόδια συνεχίζοντας την απεριόριστη υποστήριξη για μια αποτυχημένη Ουκρανία», υπογράμμισε ο Couso.
Υπενθύμισε ότι οι γύροι των δυτικών κυρώσεων απέτυχαν να «σακατέψουν» τη Ρωσία, ενώ έκαναν μπούμερανγκ στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.
"Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στο μέλλον όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για το ΝΑΤΟ, γιατί αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει.
Και όπως λένε όλοι οι αναλυτές, η Ρωσία θα κερδίσει...
Με άλλα λόγια, θα να μην πετύχουν αυτό που είχαν σκοπό να πετύχουν», συνόψισε ο Javier Couso.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης