Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία θα «τυφλώσει» τις ΗΠΑ: Το νέο διαστημικό όπλο του Putin είναι ο τρόμος των Αμερικανών - Πόλεμος εκτός... στρατόσφαιρας

Η Ρωσία θα «τυφλώσει» τις ΗΠΑ: Το νέο διαστημικό όπλο του Putin είναι ο τρόμος των Αμερικανών - Πόλεμος εκτός... στρατόσφαιρας
Το διάστημα έχει αναδειχθεί ως ο πιο ουσιαστικός τομέας μάχης σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο
Σχετικά Άρθρα
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια γύρω από το νέο υπερ-όπλο των Ρώσων που απειλεί ακόμα και την ύπαρξη των ίδιων των Αμερικανών...
Μια κατάσταση - θρίλερ έχει διαμορφωθεί για τον αμερικανικό στρατό μετά τις φήμες για μια εκκωφαντική «απάντηση» την οποία φέρεται να ετοιμάζουν οι Ρώσοι.
Συγκεκριμένα, από τις 14 Φεβρουαρίου 2024, οι αναφορές για ένα αινιγματικό ρωσικό διαστημικό όπλο προκάλεσαν σάλο στην Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Truck, απαίτησε μάλιστα από τον Λευκό Οίκο να παράσχει πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και εφημερίδες ανέφεραν ότι είχε να κάνει με ένα νέο πυρηνικό σύστημα που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, το οποίο σχετίζεται με διαστημόπλοια στη Ρωσία αλλά θα αποτελούσε την πιο σοβαρή απειλή για τους αμερικανικούς δορυφόρους... «τυφλώνοντας» τους.

Τα τρία σενάρια - βόμβα

Πολλές από τις πρώτες πληροφορίες είναι πάντως αντικρουόμενες. Μερικές πηγές αναφέρονται σε ένα διαστημόπλοιο που είναι κατά βάση πυρηνικό.
Τα επικρατέστερα σενάρια μέχρι τώρα είναι τρία:
Γίνονται αναφορές για ένα πυρηνικό όπλο που θα τοποθετείται σε τροχιά, ένα πυρηνικό όπλο που θα έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει δορυφόρους και θα εκτοξεύεται μόνο όταν είναι απαραίτητο ή ένας πυρηνικός δορυφόρος που θα χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτεί κάποιους άλλους είδος συσκευής αντί να είναι η ίδια βόμβα.
Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι οι πρώτες εκρήξεις της επόμενης μεγάλης παγκόσμιας σύγκρουσης θα λάβουν χώρα στο διάστημα.
Ενώ τα έθνη ανταγωνίζονται για τη δημιουργία νέων διαστημικών δυνατοτήτων, μερικά συγκεντρώνουν επίσης οπλισμό για να πολεμήσουν έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.
Με απλά λόγια, το διάστημα έχει αναδειχθεί ως ο πιο ουσιαστικός τομέας μάχης σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που θα σημάνει την αρχή για μια νέα σύγκρουση με άγνωστα αποτελέσματα.

Θα τυφλώσει ο Putin τους αμερικανούς;

Η Ρωσία μπορεί να «τυφλώσει» τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA Leon Panetta, αναπτύσσοντας ένα πυρηνικό όπλο για να βγάλει τους  αμερικανικούς δορυφόρους εκτός τροχιάς.
Πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία εκμηδενίσει την ικανότητα των ΗΠΑ να συλλέγουν κρίσιμες πληροφορίες, αυτό θα ήταν πράξη πολέμου, διότι θα απειλούσε την εθνική τους ασφάλεια.
Ωστόσο, ειδικοί και πρώην αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους δορυφόρους των ΗΠΑ μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες.
Ο στρατός των ΗΠΑ βασίζεται κατά κόρον στις δορυφορικές επικοινωνίες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παγκοσμίως, είτε αφορά βόμβες καθοδηγούμενες με GPS έως την στρατιωτική και θαλάσσια πλοήγηση, την επικοινωνία για το πεδίο μάχης, την επιτήρηση αλλά και ανίχνευση εκτόξευσης πυραύλων.

Russia-Ukraine_1.webp

Η Ρωσία αναπτύσσει «το στρατοσφαιρικό συγκρότημα κρούσης» - Θα πετάει σε υψόμετρο έως και 70.000 πόδια

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα η Ρωσία δοκιμάζει εάν το υπερηχητικό αεροσκάφος M-55 " Geophysica " υψηλού υψομέτρου μπορεί να μεταφέρει αιωρούμενα εμπορευματοκιβώτια ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης και οπτικο-ηλεκτρονικούς σταθμούς που θα μπορούν να ανιχνεύουν στόχους στο πεδίο της μάχης.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Ρωσία στόχευε «να συνδυάσει στρατοσφαιρικά αναγνωριστικά αεροσκάφη με οπλικά συστήματα κρούσης» και ότι παρόμοιες εκδόσεις υπήρχαν στις ΗΠΑ και αναπτύσσονταν σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ .
Πάντως, δεν αποκαλύφθηκε πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό σύστημα.
0c2b00f841eb22366af73781ea85620d_XL.jpg

Πέταξε για πρώτη φορά το 1988 και κατασκευάστηκε για να αναχαιτίσει αναγνωριστικά αερόστατα μεγάλου ύψους από τις ΗΠΑ, το M-55 "Geophysica" μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο έως και 70.000 πόδια.
Το RUK αναμένεται να είναι σε θέση να ανιχνεύει στόχους στο πεδίο της μάχης και στην πίσω περιοχή σε πραγματικό χρόνο και να παρέχει προσδιορισμούς στόχων στο πυροβολικό, την αεροπορία και τα ναυτικά συστήματα, ανέφερε η εφημερίδα.
Επίσης, διαφορετικά συστήματα θα μπορούν να εγκατασταθούν ή να αφαιρεθούν από το RUK, ανάλογα με την αποστολή που έχει ανατεθεί.

Οι κανόνες για τα διαστημικά όπλα

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία είναι ήδη σε θέση να εξαπολύσουν παγκόσμιες δορυφορικές επιθέσεις, ωστόσο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικές βόμβες βάει των διεθνών κανόνων.
Η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, η οποία απαγορεύει στα έθνη να εκτοξεύουν «οποιαδήποτε αντικείμενα που φέρουν πυρηνικά όπλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλων μαζικής καταστροφής» σε τροχιά, υπογράφηκε και από τις χώρες.
Ο πρώην Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mick Mulroy δήλωσε ότι στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση προστασίας που παρέχεται από τη συνθήκη.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία έχει δείξει πλήρη περιφρόνηση για τις συνθήκες που έχει υπογράψει και έχει δείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία, σε αντίθεση με όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες.
Σύμφωνα με τον πυρηνικό εμπειρογνώμονα James Akton της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, θα ήταν κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης για το Διάστημα για τη Ρωσία να εκτοξεύσει ένα πυρηνικό όπλο σε τροχιά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμμετέχουν στο σύμφωνο του 1967, το οποίο απαγορεύει την τοποθέτηση οποιασδήποτε συσκευής που περιέχει πυρηνικά όπλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλων μαζικής καταστροφής σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης