Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρει η προειδοποίηση των Houthis στη... Λάρισα – «Παίζει με τη φωτιά» η αποστολή Aspides, ο «αμερικανικός διάβολος»

Σοκάρει η προειδοποίηση των Houthis στη... Λάρισα – «Παίζει με τη φωτιά» η αποστολή Aspides, ο «αμερικανικός διάβολος»
Οι Houthis προειδοποιούν την ΕΕ ότι «παίζει με τη φωτιά» μετά την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα
Να μην υποστηρίξουν τον «αμερικανικό διάβολο» που προστατεύει το Ισραήλ, προειδοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υεμένης, μετά την επίσημη έναρξη της ναυτικής αποστολής Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα.
"Ευρωπαίοι… μην παίζετε με τη φωτιά. Πάρτε ένα μάθημα από τη Βρετανία", είπε ο Mohammed Ali al-Houthi, αξιωματούχος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν χρειάζεστε την υποστήριξη του ‘αμερικανικού διαβόλου’ για την προστασία της κατοχικής οντότητας ώστε να μπορέσει να εξοντώσει τον λαό της Γάζας», πρόσθεσε ο Houthi, τονίζοντας ότι «η διεθνής ναυσιπλοΐα είναι ασφαλής».
Το μήνυμά του ακολούθησε ανακοίνωση των Βρυξελλών για την επίσημη έναρξη της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ με την κωδική ονομασία Aspides – Greek for shield.
«Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση… Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεργαζόμενη με τους διεθνείς εταίρους μας.
Πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μέσω των social media.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο δήλωσαν ότι θα συνεισφέρουν πλοία στην αποστολή της ΕΕ για την υποστήριξη του Ισραήλ.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, Josep Borrell, περιέγραψε την αποστολή ως "τολμηρή δράση για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας".

Τι είναι η επιχείρηση «Ασπίδες»

Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα εξασφαλίσει ναυτική παρουσία της Ε.Ε. στην περιοχή, όπου πολλές επιθέσεις των Houthis έχουν στοχεύσει διεθνή εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023.
Η επιχείρηση θα λάβει χώρα κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.
Το στρατηγείο της επιχείρησης θα λειτουργήσει στη Λάρισα.
Σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους, η επιχείρηση «Ασπίδες» θα συμβάλει στην αποκατάσταση της θαλάσσιας ασφάλειας και στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ιδίως για τα εμπορικά και εμπορικά πλοία.
Στο πλαίσιο της αμυντικής εντολής της, η επιχείρηση θα παρέχει πληροφορίες της εξελισσόμενης κατάστασης, θα συνοδεύει τα σκάφη και θα τα προστατεύει από πιθανές επιθέσεις, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, η αποστολή θα είναι αποκλειστικά αμυντική και οι δυνάμεις της δεν θα συμμετέχουν σε επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Υεμένης.
Δημιουργήθηκε αφού πολλά μέλη του ΝΑΤΟ αποδείχθηκαν διστακτικά ή αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συμμετάσχουν στην παραπαίουσα Επιχείρηση Prosperity Guardian (OPG).
Κάτω από την ομπρέλα του OPG, και ως απάντηση στη θαλάσσια εκστρατεία υπέρ της Παλαιστίνης που ξεκίνησε από την Υεμένη στα τέλη του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βομβαρδίσει την Υεμένη εκατοντάδες φορές από τις 12 Ιανουαρίου, παραβιάζοντας την κυριαρχία της χώρας και το διεθνές δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης