Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανωμαλία... στη γερασμένη πυρηνική ασπίδα των Βρετανών - Δεύτερη αστοχία με τον 60 τόνων πύραυλο Trident

Ανωμαλία... στη γερασμένη πυρηνική ασπίδα των Βρετανών - Δεύτερη αστοχία με τον 60 τόνων πύραυλο Trident
Διαβεβαιώσεις ότι παραμένει αποτελεσματική και ασφαλής η αποτρεπτική πυρηνική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου
(upd2) Ανωμαλία στην πυρηνική ασπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης δοκιμής του αποτρεπτικού πυραυλικού συστήματος Trident, με τους Βρετανούς ωστόσο να σπεύδουν να διαβεβαιώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της βρετανικής αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης.
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας επιβεβαίωσε χθες το βράδυ πως πράγματι υπήρξε «ανωμαλία» κατά τη διάρκεια της δοκιμής του πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματος Trident που έγινε στις 30 Ιανουαρίου, στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Αστοχία

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα σχετίζεται με τη μη ενεργοποίηση των προωθητήρων πρώτου σταδίου του πυραύλου, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με εικονικές κεφαλές.
Ως αποτέλεσμα, ο πύραυλος συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευση του από το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν πως η αποτυχία οφείλεται στο ότι ήταν μια δοκιμαστική εκτόξευση και ότι εάν ο πύραυλος έφερε πραγματικές πυρηνικές κεφαλές, η εκτόξευση του θα ήταν επιτυχημένη, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις

Μεμονωμένο περιστατικό

«Για λόγους εθνικής ασφαλείας, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη πληροφόρηση για το θέμα, ωστόσο έχουμε την πεποίθηση ότι η ανωμαλία ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός και ότι δεν υπάρχουν συνέπειες ευρύτερα για τα πυραυλικά συστήματα Trident και τα αποθέματά τους» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Η πυρηνική αποτρεπτική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ασφαλής και αποτελεσματική» υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας, τονίζοντας ότι διατηρείται η απόλυτη εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Αποκάλυψη Sun

Το δράμα της 30ης Ιανουαρίου αποκάλυψε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sun, η οποία μάλιστα υποστηρίζει πως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Grant Shapps ήταν τη στιγμή της δοκιμής στο πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard.
Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική αποτυχία εκτόξευσης πυραύλου Trident για τον γερασμένο στόλο των πυρηνικών όπλων του βρετανικού ναυτικού καθώς πρόβλημα είχε καταγραφεί και σε δοκιμή του 2016.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το υποβρύχιο, ωστόσο οι προωθητήρες των 60 τόνων πυραύλου δεν ενεργοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με την Sun - να πέσει στον Ατλαντικό, «ακριβώς δίπλα τους».
Κατόπιν όπως αναφέρεται, άρχισε η έρευνα για την ανάκτηση και περισυλλογή των ιδιαίτερα ευαίσθητων πυρομαχικών.
Ο πύραυλος σχεδιαζόταν να διανύσει μια απόσταση περίπου  5.950 χιλιομέτρων πριν συντριβεί στη θάλασσια κάπου μεταξύ της Βραζιλίας και της δυτικής Αφρικής.

Γερασμένος στόλος

Σημειώνεται πως η βρετανική πυρηνική αποτρεπτική δύναμη βασίζεται στον στόλο τεσσάρων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που είναι εξοπλισμένοι με το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Trident που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin.
Όπως αναφέρεται, πάντα παραμένει εν πλω ένα από τα υποβρύχια του συστήματος Trident έτσι ώστε να είναι δυνατό να αποτραπεί οποιαδήποτε εχθρική πυρηνική απειλή.

Τεράστιο κόστος

Το βρετανικό σύστημα πυρηνικής αποτροπής κοστίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για να είναι επιχειρησιακά αξιόπιστο, ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού.
Σημειώνεται πως το 2016, το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την κατασκευή υποβρυχίων νέας γενιάς, που αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία εντός της δεκαετίας του 2030 με το κόστος τους να εκτιμάται στα 31 δισεκατομμύρια λίρες.

Ερώτηση στον Sunak

Βρετανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό να γίνει ερώτηση στον πρωθυπουργό Rishi Sunak για το περιστατικό αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, ενδεχομένως και εντός της ημέρας.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το υποβρύχιο HMS Vanguard, το οποίο ολοκλήρωσε μια γενική επισκευή που κόστισε 500 εκατομμύρια λίρες, πραγματοποιούσε ασκήσεις πριν επιστρέψει στην ενεργό δράση.
Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας επισημαίνει ότι παρά το πρόβλημα, το υποβρύχιο και το πλήρωμά του είναι απολύτως ικανά να ανταποκριθούν στην αποστολή της αποτροπής πυρηνικού κινδύνου κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης