Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Γερμανία έχει χτυπηθεί από την «τέλεια καταιγίδα» - Σε καθηλωτική ύφεση μέχρι το 2028 η οικονομία της

H Γερμανία έχει χτυπηθεί από την «τέλεια καταιγίδα» - Σε καθηλωτική ύφεση μέχρι το 2028 η οικονομία της
Η κατάσταση είναι «δραματικά κακή» προειδοποιεί ο Τσάρος της γερμανικής οικονομίας
Η μείωση των εξαγωγών, η δαπανηρή ενέργεια και η παραπαίουσα πράσινη μετάβαση έχουν συνδυαστεί για να σχηματίσουν μια «τέλεια καταιγίδα» για τη γερμανική οικονομία, δημιουργώντας διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό του Καγκελάριου Olaf Scholz σε σχέση με το πώς θα αλλάξει πορεία η οικονομία.
Η γερμανική Κυβέρνηση θα παρουσιάσει την Τετάρτη τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της για το 2024, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για απότομη υποβάθμιση της ανάπτυξης σε μόλις 0,2%.
Στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, η Κυβέρνηση εξακολουθούσε να αναμένει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,3%.
Η χώρα έκλεισε το 2023 με ύφεση, παρουσιάζοντας συρρίκνωση κατά 0,3%, και τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα σημειωθεί νέα συρρίκνωση της οικονομίας.
Η Γερμανία κινδυνεύει επίσης να αντιμετωπίσει αδύναμη ανάπτυξη μέχρι το 2028, εάν δεν ληφθούν μέτρα, αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης και παραδοσιακά κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, πλήττεται από «μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Robert Habeck στις αρχές Φεβρουαρίου. Η κατάσταση είναι «δραματικά κακή», πρόσθεσε.
Ο άλλοτε κραταιός βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Έχοντας βασιστεί στα προηγούμενα χρόνια στις φθηνές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ο βιομηχανικός τομέας εξακολουθεί να πλήττεται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία

Στενάζουν οι επιχειρήσεις - Αγωνιώδεις εκκλήσεις σε κυβέρνηση και ΕΕ

Η σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τιθάσευση του πληθωρισμού έχουν επιτείνει τα προβλήματα της Γερμανίας, μειώνοντας τη ζήτηση και τις επενδύσεις.
Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί λόγω των ασθενέστερων εμπορικών συναλλαγών με βασικές αγορές για την Γερμανία, όπως η Κίνα, να παράγει εγχώρια όλο και περισσότερα προϊόντα.
Οι γερμανικοί κολοσσοί της χημικής βιομηχανίας BASF και Bayer ήταν μεταξύ των περίπου 60 εταιρειών που απηύθυναν αυτή την εβδομάδα κοινή έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν μια «ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία» για να βοηθήσουν να βγει ο τομέας από την ύφεση.
«Χωρίς μια στοχευμένη βιομηχανική πολιτική, η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει εξαρτημένη ακόμη και από τα βασικά αγαθά και τα χημικά προϊόντα. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να συμβεί κάτι τέτοιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, 18 ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, κάλεσαν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση.
«Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη διάσωση» της γερμανικής οικονομίας, αναφέρεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης