Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tajani (ΥΠΕΞ Ιταλίας): O Putin έκανε ένα μεγάλο λάθος, υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Ουκρανών

Tajani (ΥΠΕΞ Ιταλίας): O Putin έκανε ένα μεγάλο λάθος, υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Ουκρανών
Μια «συμφωνία συνεργασίας, ασφάλειας και άμυνας με την Ουκρανία» προαναγγέλλει ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας
Την προθυμία του “να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας συνεργασίας, ασφάλειας και άμυνας με την Ουκρανία” εξέφρασε σήμερα το πρωί 22/2 ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Antonio Tajani, σε ακρόασή του στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας.
“Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο σήμερα να διασφαλιστεί ότι το μέρος που δέχεται την επίθεση έχει τα μέσα να αμυνθεί. Η συμφωνία που συζητάμε επιβεβαιώνει την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας και καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα”.
Μια συμφωνία, σύμφωνα με τον Tajani, που “δίνει μια πιο δομημένη μορφή στη δέσμευσή μας προς το Κίεβο”.
Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥπΕξ, η αξία αυτού του εγγράφου συνεννόησης με το Κίεβο “είναι πολιτική και συμβολική για να στείλει ένα σαφές μήνυμα υπέρ της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου”.
Αυτό, εφόσον “υποστηρίζουμε μια χώρα που δεν έχει καταληφθεί πλήρως από τη Ρωσία. Η ανοικοδόμηση χωρίζεται σε δύο μέρη: κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά τον πόλεμο”.
“Θεώρησα σημαντικό και επείγον” συνέχισε ο Tajani “να σας αναφέρω τις διαπραγματεύσεις με τις Ουκρανικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας” την οποία πρόκειται να υπογράψει η πρωθυπουργός Giorgia Meloni.
Ο κ. Tajani συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ο Putin έκανε λάθος υπολογισμούς” εφόσον “υποτίμησε την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού και των θεσμών και τη συμπαγή δομή των δημοκρατιών μας. Η συμπαγής φύση αποδεικνύεται επίσης από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη χρηματοδότηση 50 δισεκατομμυρίων για τη διευκόλυνση της Ουκρανίας”.
Ο Ιταλός ΥπΕξ υπογράμμισε επίσης πως πρόκειται για “ένα πολύ σημαντικό και καθόλου αυτονόητο αποτέλεσμα, για το οποίο η Ιταλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η δική μας Προεδρία της G7 θέλει, ακριβώς, να ενισχύσει τα μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υποστήριξη του Κιέβου”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης